Pieczony losos z ziolowym maslem i ogorkami w smietanie.
Lubiecie lososia? My bardzo :) Moge nawet powiedziec, ze ja uwielbiam go pod kazda postacia: smazonego, pieczonego, wedzonego a nawet na surowo w sushi. Mysle, ze w takim wydaniu, jak chce Wam dzis zaprezentowac, polubi go kazdy. Delikatny losos z aromatycznym ziolowym maselkiem a do tego chrupiace mlode ziemniaki (im mniejsze, tym lepsze) podsmazone na sklarowanym masle i ogorki duszone w smietanie...na cieplo. Wlasnie te ogorki zaintrygowaly mnie najbardziej. Smakuja troche podobnie jak nasza polska mizeria :) Prostota i sila smaku w jednym. Polecam i zycze smacznego :)
Pieczony losos z ziolowym maslem i ogorkami w smietanie
Skladniki na 4 porcje:
800-100 g filetow z lososia (w calosci lub kawalkach, bez skory)
1 zabek czosnku
1 czewona papryczka chili
3 galazki bazylii
3 galazki oregano
1 peczek koperku
75 g miekkiego + 1 lyzka masla
skorka starta z 1 niewoskowanej cytryny (bio)
sol
pieprz
750 g mlodych, malych ziemniakow
2 ogorki salatkowe
1 cebula
1-2 lyzki sklarowanego masla
1 lyzeczka bulionu warzywnego w proszku (bio) lub 150 g bulionu warzywnego
100 ml smietany 24%
Przygotowac maselko ziolowe: czosnek obrac. Chili przekroic, usunac pestki, oplukac. Ziola oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Czosnek, chili, bazylie i oregano drobno posiekac. Wymieszac z 75 g masla i skorka starta z cytryny. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Ziemniaki porzadnie wyszorowac, gotowac pod przykryciem przez 15 min. Ogorki obrac, przekroic wzdluz na pol, usunac pestki za pomoca lyzki a nastepnie pokroic je w grube polplasterki. Cebule obrac, drobno posiekac.
Piekarnik rozgrzac do 200°C. Lososia oplukac, osuszyc, przelozyc do zaroodpornej formy lub polozyc na blache wylozona papierem do pieczenia. Wiorki masla ziolowego rozlozyc na rybie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 min.
Ziemniaki odlac, wieksze sztuki ew. przekroic na pol. Rozgrzac klarowane maslo na patelni, podsmazyc ziemniaki ze wszystkich stron na zlotobrazowo. Oproszyc sola i pieprzem.
W garnku rozpuscic 1 lyzke masla. Zeszklic cebule, dodac pokrojone ogorki, podsmazyc. Wlac 250 ml wody, wsypac bulion w proszku (lub zamiast wody z dodatkiem bulionu wlac tylko 250 ml bulionu warzywnego), zagotowac. Przykryc garnek pokrywka i gotowac przez ok. 5 min. Koperek drobno posiekac. Do ogorkow dodac smietane, wymieszac, zagotowac. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Na koniec wsypac posiekany koperek, wymieszac.
Upieczonego lososia wylozyc na talerze. Podawac z dodatkiem podsmazonych ziemniakow i ogorkami w smietanie.
*inspracja: "Lecker"6 (2013)
Komentarze
oddam za niego cale swe krolestwo ;)
Też go uwielbiam,ale u mnie J. nie bardzo.
Dlatego często serwuję dwie różne ryby.
Pozdrawiam Cię ciepło!
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia :)