Kotlety jagniece z grilla w jogurtowo-migdalowej marynacie.
Jagniecina to mieso, ktore bardzo lubie ale jadam dosyc rzadko. Przewaznie przygotowuje jagniecine na grillu. Dzien przed grillowaniem marynuje ja w jogurcie z dodatkiem ziol i soku z cytryny. Dzieki calonocnemu marynowaniu jagniecina staje sie miekka i soczysta, traci swoj specyficzny zapach. Tym razem przygotowalam kotlety jagniece (u mnie sa one dosc duze, nigdzie nie moglam dostac malych) z dodatkiem swiezej miety, kolendry, czosnku i mielonych migdalow. Do tego orzezwiajaca, arabska salatka tabbouleh i nic wiecej nie potrzeba mi do szczescia :) Pycha! Goraco polecam.
Przepis na salatke tabbouleh i szaszlyki widoczne na zdjeciach podam w kolejnym poscie. Zapraszam :)
Kotlety jagniece z grilla w jogurtowo-migdalowej marynacie
Skladniki na 4-6 porcji:
6 galazek swiezej miety
10 galazek swiezej kolendry
1/2 limetki bio (uzylam cytryny)
1 zabek czosnku
3 lyzki mielonych migdalow obranych ze skorki
250 g jogurtu naturalnego
1 lyzeczka mielonego kuminu
sol
pieprz
chili w proszku
12 malych kotlecikow jagniecych (u mnie 4 duze)
Ziola oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, drobno posiekac. Limetke (lub cytryne) sparzyc goraca woda, osuszyc, zetrzec skorke i wycisnac 1 lyzke soku. Czosnek obrac i przecisnac przez praske.
Wszystkie przygotowane skladniki wymieszac z jogurtem i mielonymi migdalami. Porzadnie przyprawic do smaku kuminem, sola, pieprzem i chili. Przelozyc marynate do plaskiego naczynia, wlozyc kotleciki, dobrze wszystko wymieszac aby marynata pokryla cale mieso. Przykryc, wstawic do lodowki do zamarynowania na 2 godz. (najlepiej na cala noc).
Rozgrzac grilla. Kotleciki jeszcze raz porzadnie obtoczyc w marynacie az beda nia calkowicie pokryte. Nastepnie grillowac kotleciki w odleglosci 15 cm od zrodla ognia przez 10-15 min., od czasu do czasu przekrecajac je na druga strone. Podawac najlepiej z dodatkiem salatki tabbouleh.
*inspiracja: Tanja Dusy "Sommerküche"
Komentarze
Jagnięcinę uwielbiam i taki sposób przygotowania to mój ulubiony.
Pozdrowienia!