Pstragi pieczone z tymiankiem, czosnkiem i cytryna.
Pstrag to jedna z moich ulubionych ryb. Przygotowuje ja dosyc czesto, glownie smazac na klarowanym masle na patelni, nafaszerowana mieszanymi ziolami wloskimi i podaje z czastkami cytryny oraz pomidorow. Tym razem upieklam pstragi z dodatkiem tymianku, czosnku i cytryny naszpikowanej swiezymi listkami laurowymi. Ryba wyszla bardzo aromatyczna, mieciutka i pyszna. Podczas pieczenia swietnie przeszla aromatem tymianku i czosnku. Podalam ja ze swieza, chrupiaca bagietka, czosnkiem i cytryna z pieczenia oraz z czastkami pomidora. Polecam :)
Pstragi pieczone z tymiankiem, czosnkiem i cytryna
Skladniki na 4 porcje:
4 pstragi swieze lub mrozone (wypatroszone, po ok. 350 g kazdy)
1 peczek swiezego tymianku
3 lyzki oliwy
sol
2 niewoskowane cytryny (najlepiej bio)
4 swieze listki laurowe
8 zabkow czosnku
Piekarnik rozgrzac do temp. 225°C. Pstragi opukac w srodku i na zewnatrz (mrozone najpierw rozmrozic), osuszyc papierowym recznikiem. Tymianek oplukac, osuszyc, polowe listkow oderwac od galazek, drobno posiekac.
Posmarowac pstragi w srodku i na zewnatrz oliwa a nastepnie oproszyc ze wszystkich stron sola (rowniez w srodku). Blache do pieczenia wysmarowac oliwa, polozyc pstragi. Do wnetrza kazdej ryby wlozyc galazki tymianku, posypac po wierzchu posiekanym tymiankiem.
Cytryny umyc pod goraca woda, osuszyc, przekroic na pol (koncowki obciac aby cytryny mozna bylo postawic na blasze). Czubkiem noza na kazdej polowce cytryny zrobic naciecie, wlozyc w nia 1 listek laurowy. Czosnek obrac, pokroic w kawalki. Przygowane cytryny i czosnek ulozyc na blasze obok ryb.
Wstawic pstragi do piekarnika. Piec 12-15 min. (ja pieklam ok. 20 min.). Ryby sa gotowe kiedy w najgrubszym miejscu ryby mozna bez problemu oddzielic mieso od osci. Upieczone pstragi podawac z czastkami cytryny i czosnkiem, z ktorym sie piekly (ja podalam dodatkowo kawalki pomidora)*
*zamiast pstragow mozna przygotowac w podobny sposob dorade; jesli ktos lubi moze do wnetrza ryby zamiast tymianku wlozyc galazki rozmarynu lub szalwii
**inspiracja: "Fisch & Meeresfrüchte" (ZS)
Komentarze
To pierwsze zdjęcie niesamowicie kusi.
Uwielbiam ryby i jadam je przynajmniej raz w tygodniu,dlatego może dzięki Tobie będą dzisiaj?
Chyba wracając do domu wejdę do rybnego:)
Majko - świetne zdjęcia!
Pstrąga baaardzo lubię. Uściski:*
dorsza na obiad(hi, hi, hi...), bo dziś piekłam w marchewce:)
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia cieple.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Buzka :)
Buziaki.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Usciski sle (cuuuudne fotki :) )