Zupa z soczewicy z suszonymi pomidorami i kuminem.
Na poczatku tygodnia spadl snieg. Padal przez cale dnie i noce az gruba biala kolderka przykryl caly swiat... Patrzylam z przerazeniem i ze zdziwieniem na to, co dzieje sie na zewnatrz. To niespotykane bowiem, aby tu u nas o tej porze bylo tyle sniegu. Po dwoch dniach snieg stopnial. Ptaki znow zaczely spiewac a zmarzniete przebisniegi znow zaczely cieszyc oczy. Sniegu nie ma, jednak wciaz jest chlodno. Dlatego tez rozgrzewam sie zupami. Dzis proponuje Wam pyszna zupe z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorow suszonych na sloncu, kuminu i cynamonu. Musicie tego sprobowac! W tej zupie przeplataja sie indyjskie, orientalne i wloskie smaki co sprawia, ze smakuje naprawde wyjatkowo. Przepis pochodzi z jednej z ksiazek z mojej biblioteczki, z przepisami dla wegetarian. Jesli creme fraiche zamienimy na jogurt sojowy wtedy zupa ta bedzie rowniez doskonalym posilkiem dla wegan. Goraco polecam :)
Zupa z soczewicy z suszonymi pomidorami i kuminem
Skladniki na 4 porcje:
100 g suszonych pomidorow
150 g czerwonej cebuli
2 zabki czosnku
180 g czerwonej soczewicy
2 lyzki oliwy
1 lyzeczka mielonego kuminu
1-2 lyzeczki cynamonu
1/2 - 1 lyzeczka pieprzu kajenskiego
1,2 l bulionu warzywnego
2 listki laurowe
1 limetka (lub cytryna; ekologiczna)
sol
100 g creme fraiche
4 listki bazylii
1/2 lyzeczki chili w platkach
Suszone pomidory wlozyc do miski, zalac goraca woda i odstawic na 30 min. aby namiekly. Nastepnie osaczyc pomidory na sicie, drobno posiekac.
W miedzyczasie cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Soczewice przeplukac zimna woda. W garnku rozgrzac oliwe, zeszklic cebule. Dodac czosnek, krotko razem smazyc. Nastepnie wsypac kumin, cynamon i pieprz kajenski, wymieszac. Wsypac soczewice i posiekane pomidory, smazyc krotko ciagle mieszajac. Na koniec wlac bulion, wlozyc listki laurowe. Zupe zagotowac i gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez ok. 20 min.
Wyjac listki laurowe, zupe zmiksowac za pomoca blendera. Limetke (lub cytryne) umyc w goracej wodzie, osuszyc, zetrzec 1 lyzeczke skorki i wycisnac 2-3 lyzki soku.
Zupe doprawic do smaku sola i sokiem z limetki (lub cytryny). Wlac zupe do miseczek, kazda porcje udekorowac kleksem creme fraiche, listkiem bazylii, starta skorka z limetki i chili w platkach.
*inspiracja: Bettina Matthaei "Vegetarisch vom feinsten"
Komentarze
Użyję ich kiedyś do zupy, bo mnie zaciekawiłaś tym przepisem.
Pozdrawiam serdecznie!
pozdrawiam cieplutko :)
Serdeczniści,
E.
Majko - Twoja zupa powalila mnie na kolana!
Wygląda nieziemsko pysznie i apetycznie :)
Buziole ;*
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia cieple.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.