poniedziałek, 11 lutego 2013

Zapiekane roladki z baklazana ze szpinakiem i serem ricotta.


W jednej z gazet natrafilam na przepis Jamiego Olivera na zapiekane roladki z baklazana, faszerowane szpinakiem i serem ricotta. Musze powiedziec, ze dawno nie jadlam tak pysznie przygotowanego baklazana. Roladki wprost rozplywaja sie w ustach :) Wazne jest tylko aby baklazana pokroic w cienkie plasterki bo jesli beda zbyt grube, wowczas bedzie ciezko je zwinac i nie upieka sie dokladnie. Roladki zapiekalam czesciowo na patelni (takiej z metalowym uchwytem, ktora mozna wstawic do piekarnika), czesciowo w malym zaroodpornym naczyniu, poniewaz nie zmiecily sie wszystkie na patelni. Goraco polecam :)


Zapiekane roladki z baklazana ze szpinakiem i serem ricotta

Skladniki na 4-6 porcji:
200 g szpinaku (dalam mrozony)
3 baklazany
2-3 lyzki oliwy
1 peczek bazylii
500 g sera ricotta
sol morska
czarny pieprz
galka muszkatolowa
30-40 g parmezanu (w kawalku)
400 g passaty pomidorowej
300 g creme fraiche (dalam tylko 200 g)

Swiezy szpinak umyc, przebrac, osaczyc na sicie. Zalac goraca woda, wystudzic (mrozony szpinak wlozyc do miseczki, zalac goraca woda i odstawic aby sie rozmrozil).

Baklazany umyc, osuszyc, pokroic wzdluz na cienkie plasterki (pierwszy i ostatni plasterek odrzucic). Na grillowej pateni rozgrzac niewielka ilosc oliwy, smazyc porcjami plasterki baklazana po obydwu stronach, az bedzie miekki i zrumieniony.

Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Pare listkow bazylii zostawic do dekoracji, reszte posiekac. Szpinak osaczyc na sicie, dobrze odcisnac a nastepnie posiekac. Ricotte przelozyc do miski, dodac posiekany szpinak i bazylie, doprawic do smaku sola, pierzem i swiezo starta galka muszkatolowa.

Parmezan zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Passate pomidorowa przyprawic do smaku sola i pieprzem, przelozyc do zaroodpornego naczynia.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Na kazdy plasterek baklazana nakladac po lyzce masy serowo-szpinakowej, rozsmarowac a nastepnie zrolowac. Ulozyc roladki na passacie w naczyniu. Na wierzchu rozsmarowac creme fraiche, posypac tartym parmezanem.

Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i zapiekac roladki przez 35-45 min. Podawac udekorowane pozostala bazylia.


*inspiracja: Przepis Jamiego Olivera z "Lecker" 9 (2009)

38 komentarzy:

  1. Fantastyczne smaki! Książka dotarła, dziękuję! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. I ciesze sie, ze dostalas juz ksiazke. Milej lektury :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. ale MEGA wyglądają, poproszę całą patelnię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. I prosze bardzo, cala patelnia dla Ciebie :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. mmmm bajecznie się prezentują :) bakłażana w takiej formie jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Koniecznie sprobuj. Smakuje doskonale :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Biorę! Wszystko, co z bakłażana biorę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bierz! :) I uwazaj, zeby Ci nie zabrali bo tu chetnych do patelni troche wiecej :))

      Usciski.

      Usuń
  5. Patelenkę pełną tego cuda, porwałabym z rozkoszą. :-) Przepyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jestes kolejna chetna :) A baklazan w tej wersji jest naprawde doskonaly.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. Mniami, wyglada przecudownie :) takie danie to jest cos ;D uwielbiam takie warzywne, ciekawe dania :)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest ciekawei pyszne...w koncu to Jamie :))


      Usciski.

      Usuń
  7. Pysznie wygląda, porwałabym troszkę tego dania na swój talerz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Czestuj sie, starczy dla wszystkich :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Oj jak mi się zatęskniło za bakłażanem :) Jak tylko go gdzieś znajdę to koniecznie wypróbuje ten przepis bo prezentuje się baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, ze ja za baklazanem nigdy nie przepadalam? Az wreszcie trafilam kilka razy na przepisy Jamiego i wpadlam po uszy :) Te roladki sa naprawde pyszne.

      Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Zobaczyłam przepis rano i wiedziałam, ze muszę dzis je zrobic. Są pyszne, dodalam troche chili bo lubimy bardziej wyraziste smaki. Zastanawiam się jeszcze nad serkiem kozim, bo jestem jego fanką, następnym razem dorzucę. Dzięki za przepis :)

    Ps. Z 2 bakłażanów tez spokojnie 2 osoby się najedzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, ale jestes szybka :)) Ciesze sie ogromnie, ze i Wam smakowalo. Mysle, ze ser kozi swietnie pasuje do baklazanow bo widzialam takie polaczenie juz w niejednym przepisie :)

      Pozdrowienia.

      P.S. My mielismy obiad na dwa dni :)

      Usuń
  10. Ta zapiekanka wygląda bajecznie Agnieszko!
    Podkradam Ci całą patelnię...
    Smacznego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Amber. Podkradaj ile chcesz. Chetnie sie z Toba podziele :)

      Usciski.

      Usuń
  11. Absolutnie doskonałe! Mam nadzieję, że Amber się nie udało i patelnię podkradnę Ci ja;P
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Aniu :) Amber na pewno sie z Toba podzieli :) Dobra z niej dziewczyna :)

      Pozdrowienia cieple.

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Ciesze sie. I zycze smacznego :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  13. zdecydowanie do wypróbowania:) muszę poszukać takiej patelni, z metalową rączką :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprobuj koniecznie. A patelnie mozna znalezc w Ikei. Swoja kupilam tam calkiem niedawno :)

      Usciski.

      Usuń
  14. Biorę na obiad ;) Pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :) My zajadalismy sie tymi roladkami przez dwa dni...znow mam ochote je zrobic :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  15. Przesmaczne.Super

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak pysznie wygląda! Lubię bakłażany. W takiej postaci z pewnoscią smakują rewelacyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. mówiąc brzydko, obśliniłam klawiaturę.... pycha

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojejku, jesteś genialnym mistrzem kulinarnym! Zapisuję przepis i koniecznie niedługo ląduje to u mnie na stole na obiad :D kocham Cię za ten przepis haha!

    A jak już sobie tak rozmawiałyśmy o filmach to niedawno (bo jakiś tydzień temu) oglądałam cudowny film! Także o tragicznej miłości. "Księżna". Widziałaś może? Jest na faktach o dawnej królowej Anglii.

    + mam zmieniony adres bloga, więc na wszelki wypadek daję o tym znać.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bakłażan jest cudnym warzywem. Ma piękny kolor. I jest niesamowity w dotyku. Pięknie wychodzi na zdjęciach. Bardzo się cieszę, że znalazłam Twój blog.
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zjadłabym te pyszne roladki na obiad, całość wygląda bardzo apetycznie:-).

    OdpowiedzUsuń
  21. rewelacyjnie wyglada!!!!!!!!!!!!nie dziwie sie, ze masz ochote je ponownie zrobic, odkad pokochalam oberzyne szybko "notuje" takie pyszne potrawy :)
    Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Idealne:)! Zapisuję bo koniecznie muszę je zrobić:)!

    OdpowiedzUsuń