Zapiekane roladki z baklazana ze szpinakiem i serem ricotta.
W jednej z gazet natrafilam na przepis Jamiego Olivera na zapiekane roladki z baklazana, faszerowane szpinakiem i serem ricotta. Musze powiedziec, ze dawno nie jadlam tak pysznie przygotowanego baklazana. Roladki wprost rozplywaja sie w ustach :) Wazne jest tylko aby baklazana pokroic w cienkie plasterki bo jesli beda zbyt grube, wowczas bedzie ciezko je zwinac i nie upieka sie dokladnie. Roladki zapiekalam czesciowo na patelni (takiej z metalowym uchwytem, ktora mozna wstawic do piekarnika), czesciowo w malym zaroodpornym naczyniu, poniewaz nie zmiecily sie wszystkie na patelni. Goraco polecam :)
Zapiekane roladki z baklazana ze szpinakiem i serem ricotta
Skladniki na 4-6 porcji:
200 g szpinaku (dalam mrozony)
3 baklazany
2-3 lyzki oliwy
1 peczek bazylii
500 g sera ricotta
sol morska
czarny pieprz
galka muszkatolowa
30-40 g parmezanu (w kawalku)
400 g passaty pomidorowej
300 g creme fraiche (dalam tylko 200 g)
Swiezy szpinak umyc, przebrac, osaczyc na sicie. Zalac goraca woda, wystudzic (mrozony szpinak wlozyc do miseczki, zalac goraca woda i odstawic aby sie rozmrozil).
Baklazany umyc, osuszyc, pokroic wzdluz na cienkie plasterki (pierwszy i ostatni plasterek odrzucic). Na grillowej pateni rozgrzac niewielka ilosc oliwy, smazyc porcjami plasterki baklazana po obydwu stronach, az bedzie miekki i zrumieniony.
Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Pare listkow bazylii zostawic do dekoracji, reszte posiekac. Szpinak osaczyc na sicie, dobrze odcisnac a nastepnie posiekac. Ricotte przelozyc do miski, dodac posiekany szpinak i bazylie, doprawic do smaku sola, pierzem i swiezo starta galka muszkatolowa.
Parmezan zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Passate pomidorowa przyprawic do smaku sola i pieprzem, przelozyc do zaroodpornego naczynia.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Na kazdy plasterek baklazana nakladac po lyzce masy serowo-szpinakowej, rozsmarowac a nastepnie zrolowac. Ulozyc roladki na passacie w naczyniu. Na wierzchu rozsmarowac creme fraiche, posypac tartym parmezanem.
Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i zapiekac roladki przez 35-45 min. Podawac udekorowane pozostala bazylia.
*inspiracja: Przepis Jamiego Olivera z "Lecker" 9 (2009)
Komentarze
Buziaki ;*
Ps. Z 2 bakłażanów tez spokojnie 2 osoby się najedzą :)
Podkradam Ci całą patelnię...
Smacznego wieczoru!
Pozdrawiam!
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
P.S. My mielismy obiad na dwa dni :)
Usciski.
Pozdrowienia cieple.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Biorę :)
A jak już sobie tak rozmawiałyśmy o filmach to niedawno (bo jakiś tydzień temu) oglądałam cudowny film! Także o tragicznej miłości. "Księżna". Widziałaś może? Jest na faktach o dawnej królowej Anglii.
+ mam zmieniony adres bloga, więc na wszelki wypadek daję o tym znać.
Pozdrowionka:)
Usciski :)