poniedziałek, 18 lutego 2013

Kokosowa panna cotta z trawa cytrynowa i granatem.


To byl dlugi i nerwowy tydzien. Choroba moich chlopakow pokrzyzowala nam wszystkie plany. Walentynki spedzilismy na sali operacyjnej (Maly mial usuwane migdalki) a urodziny mojego M. musielismy przelozyc aby nie pozarazac wszystkich gosci nieznanym wirusem. Ten przepis mialam pokazac Wam na Walentynki ale wlasnie z powodow, o ktorych wspomnialam, musialam sobie "odpuscic". Dzis juz wszystko wrocilo do normy i moge Was wreszcie zaprosic na pyszny deser :) Przepyszna panna cotte z dodatkiem mleka kokosowego i trawy cytrynowej. Pieknie sie prezentuje, cudownie pachnie i jest idealnie slodka. Rewelacyjnie smakuje polana kokosowym likierem i posypana rubinowymi ziarenkami granatu. Wprost trudno jej sie oprzec :) Goraco polecam.


Kokosowa panna cotta z trawa cytrynowa i granatem

Skladniki na 4 porcje:
9 listkow zelatyny
2 trawy cytrynowe
300 ml nieslodzonego mleka kokosowego (z puszki)
300 ml smietany kremowki
2 lyzki soku z cytryny
75 g cukru
1 owoc granatu
ew. 6 lyzek likieru kokosowego
wiorki kokosowe do posypania (lub kawalki swiezego kokosa)

Zelatyne moczyc przez 5 min. w zimnej wodzie. Trawe cytrynowa oczyscic, odciac twarda koncowke, pokroic w cieniutkie plasterki.

Mleko kokosowe wlac do rondelka, dodac smietane, trawe cytrynowa, sok z cytryny i cukier, wymieszac, podgrzac. Zdjac z ognia, przetrzec przez sitko*. Zelatyne dobrze odcisnac, wlozyc do cieplej kokosowo-smietanowej mieszanki, mieszajac, rozpuscic.

4 foremki lub filizanki (uzylam filizanek) oplukac zimna woda, przelac do nich mase. Wstawic na ok. 6 godz. do lodowki aby krem stezal (ja wstawilam na cala noc).

Granat przepolowic, wyjac ziarenka (najlepiej robic to w misce z woda wtedy sok z granatu nie pryska na wszystkie strony). Panna cotte wyjac z lodowki, kazda foremke (lub filizanke) zanurzac na chwile w goracej wodzie, wylozyc deser na talerzyki.

Przed podaniem kazda porcje polac likierem kokosowym, udekorowac ziarenkami granatu i posypac wiorkami kokosowymi.


* smak trawy cytrynowej jest slabo wyczuwalny wiec polecam podgrzana mieszanke odstawic najlepiej na kilka godzin albo na cala noc do lodowki do "przegryzienia" i dopiero po tym czasie przygotowac deser do konca
**inspiracja: "Lisa" 1 (2013)

57 komentarzy:

  1. Piękna i z pewnością pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Korniczku. Byla pyszna.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Wspaniały deser! Szybkiego powrotu do normalności! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. A do normalnosci wracamy powoli...zbyt duzo bylo ostanio zmartwien i emocji...

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Cudnie!
    Czekałam na Twój post Agnieszko.
    Na dobry tydzień.
    Uściski przesyłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie Amber, ze Ci sie poodba. I ciesze sie z Twoich milych slow :))

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  4. cudownie sie prezentuje ten deserek Majeczko :) :) zdrowka dla chlopakow, choc mysle, ze juz wydobrzeli, a i synek zapomnial o szpitalu ...

    Usciski i milego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Gosiu :) sSnek jakos to przezyl, chyba najbardziej cieszyla go wizja jedzenia lodow w nieograniczonych ilosciach po operacji :))

      Usciski.

      Usuń
  5. Prześliczny deser! Podoba mi się zastosowanie trawy cytrynowej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. A trawa cytrynowa to rzeczywiscie swietny pomysl.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. też bym miała problem żeby się jej oprzeć, prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiec nie ma co sie opierac, tylko trzeba zrobic i zajadac :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. moja pierwsza panna była kokosowa, potem żadna 'normalna' mi już tak nie smakowała.
    Współczuję Ci ostatnich przejść, dobrze, że już wszystko wraca do normy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokosowe panny maja w sobie to "cos" :) A normalnosc to jest to, co lubie najbardziej :)

      Usciski.

      Usuń
  8. Wspaniały deser:) A czy można użyć trawy cytrynowej ale suszonej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Wiosenko. Mysle, ze suszona trawa cytrynowa to nie problem. I tak pozniej przecieramy mase przez sitko.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  9. Jestem fanką panna cotty. Zaproponowałaś cudowne połączenie smaków! Deser wygląda niebiańsko. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Mam w planach jeszcze tyyysiac wariacji na temat panny :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  10. wspaniały deser :) pozdrawiam cieplutko i się oddalam by nie zaślinić klawiatury :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha :)) Ale sie usmialam :)) Dziekuje za mile slowa i pozdrawiam.

      Usuń
  11. rewelacyjna wersja:) pysznie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. I polecam sprobowac :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  12. Cudowny deser!
    Dużo zdrowia:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za mile slowa :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  13. Absolutnie perfekcyjna panna cotta...
    Zdrowia dla wszystkich!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Najlepiej smakuje polana kokosowym likierem...poezja :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  14. Własnie, panna z mleczkiem kokososywm! Chodzi mi po głowie już od dawna, ale ciągle coś mi staj ena rpzeszkodzie w jej zrobieniu. To bardzo dobry pomysł :) I granat pięknie tu pasuje. Do zrobienia jeszcze w tym... roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zrob. Jakakolwiek wersje, na pewno kazda bedzie pyszna :)

      Pozdrowienia cieple.

      Usuń
  15. Nie potrzeba walentynek, zeby rozkoszowac sie takim deserem :) Na mleku kokosowym musi smakowac wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje Maggie. Kazda okazja jest dobra :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  16. Ależ pięknie się prezentuje! :) piekne połączenie kolorow, pycha, bo ja uwielbiam panny cotty :)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Mysiu. Na panne zapraszam serdecznie do mnie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Dziekuje. I mysle, ze rownie dobrze smakuja :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  18. Wspaniały deser i pięknie sfotografowany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie. Ciesze sie, ze Ci sie podoba :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  19. Cudne zdjęcia , cudny deser:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za mile slowa :)

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  20. Ach Majeczko, jakie zdjęcia cudowne! Piękny deser, elegancki, smaczny.
    Pozdrowienia Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko. Jak zwykle jestes dla mnie taka mila :))

      Usciski.

      Usuń
  21. Wygląda pięknie! Jedzcie dużo deserów i niech Wam idą na zdrowie ;) Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Na zdrowie nie wiem czy pojda...na pewno w biodra :))

      Usciski.

      Usuń
  22. Wspaniałe. Przepiękne zdjęcia, cudny kontrast między panna cottą a granatem. Przymierzam się do tego deseru już od jakiegoś czasu, teraz wiem, że muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie. Zrob koniecznie. Jesli skusisz sie na ten przepis to koniecznie polej panne likierem kokosowym...smakuje bosko :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  23. Niedawno taką robiłam i znowu mnie kusisz:) smaku z trawą cytrynową nie znam...trzeba nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadrob koniecznie. A kusic trzeba. I trzeba tez od czasu do czasu ulec pokusom :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  24. Cudnie Ci wyszła! Z dodatkiem mleka kokosowego musiała smakować obłędnie. Bardzo lubię takie niecodzienne wydania tradycyjnych deserów. A do tego bardzo apetyczne i zachęcające zdjęcia :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie. Czasami fajnie jest zjesc cos bardziej "egzotycznego" :)

      Usciski.

      Usuń
  25. kokosową również chętnie bym zjadła :)) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie musisz sprobowac :) Dziekuje i pozdrawiam.

      Usuń
  26. Odpowiedzi
    1. Masz racje w 100% :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  27. boskość nad boskościami Majko:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panna powinna zaplonac rumiencem od takich komplementow :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  28. absolutnie przepyszne zdjęcia, Majko:)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slicznie Ci dziekuje Olciku :)

      Buziaki.

      Usuń
  29. i jak tu się nie oprzeć, by nie przygotować takiego cuda i nie zjeść, piękne zdjęcia, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń