Kokosowa panna cotta z trawa cytrynowa i granatem.
To byl dlugi i nerwowy tydzien. Choroba moich chlopakow pokrzyzowala nam wszystkie plany. Walentynki spedzilismy na sali operacyjnej (Maly mial usuwane migdalki) a urodziny mojego M. musielismy przelozyc aby nie pozarazac wszystkich gosci nieznanym wirusem. Ten przepis mialam pokazac Wam na Walentynki ale wlasnie z powodow, o ktorych wspomnialam, musialam sobie "odpuscic". Dzis juz wszystko wrocilo do normy i moge Was wreszcie zaprosic na pyszny deser :) Przepyszna panna cotte z dodatkiem mleka kokosowego i trawy cytrynowej. Pieknie sie prezentuje, cudownie pachnie i jest idealnie slodka. Rewelacyjnie smakuje polana kokosowym likierem i posypana rubinowymi ziarenkami granatu. Wprost trudno jej sie oprzec :) Goraco polecam.
Kokosowa panna cotta z trawa cytrynowa i granatem
Skladniki na 4 porcje:
9 listkow zelatyny
2 trawy cytrynowe
300 ml nieslodzonego mleka kokosowego (z puszki)
300 ml smietany kremowki
2 lyzki soku z cytryny
75 g cukru
1 owoc granatu
ew. 6 lyzek likieru kokosowego
wiorki kokosowe do posypania (lub kawalki swiezego kokosa)
Zelatyne moczyc przez 5 min. w zimnej wodzie. Trawe cytrynowa oczyscic, odciac twarda koncowke, pokroic w cieniutkie plasterki.
Mleko kokosowe wlac do rondelka, dodac smietane, trawe cytrynowa, sok z cytryny i cukier, wymieszac, podgrzac. Zdjac z ognia, przetrzec przez sitko*. Zelatyne dobrze odcisnac, wlozyc do cieplej kokosowo-smietanowej mieszanki, mieszajac, rozpuscic.
4 foremki lub filizanki (uzylam filizanek) oplukac zimna woda, przelac do nich mase. Wstawic na ok. 6 godz. do lodowki aby krem stezal (ja wstawilam na cala noc).
Granat przepolowic, wyjac ziarenka (najlepiej robic to w misce z woda wtedy sok z granatu nie pryska na wszystkie strony). Panna cotte wyjac z lodowki, kazda foremke (lub filizanke) zanurzac na chwile w goracej wodzie, wylozyc deser na talerzyki.
Przed podaniem kazda porcje polac likierem kokosowym, udekorowac ziarenkami granatu i posypac wiorkami kokosowymi.
* smak trawy cytrynowej jest slabo wyczuwalny wiec polecam podgrzana mieszanke odstawic najlepiej na kilka godzin albo na cala noc do lodowki do "przegryzienia" i dopiero po tym czasie przygotowac deser do konca
**inspiracja: "Lisa" 1 (2013)
Komentarze
Czekałam na Twój post Agnieszko.
Na dobry tydzień.
Uściski przesyłam!
Usciski i milego tygodnia :)
Współczuję Ci ostatnich przejść, dobrze, że już wszystko wraca do normy!
Dużo zdrowia:)
Pozdrowienia!
Zdrowia dla wszystkich!!
Buziaki ;*
Pozdrowienia Kochana :*
Z serdecznymi pozdrowieniami,
E.
Pozdrawiam ciepło!
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia cieple.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Buziaki.