czwartek, 28 lutego 2013

Zupa z soczewicy z suszonymi pomidorami i kuminem.


Na poczatku tygodnia spadl snieg. Padal przez cale dnie i noce az gruba biala kolderka przykryl caly swiat... Patrzylam z przerazeniem i ze zdziwieniem na to, co dzieje sie na zewnatrz. To niespotykane bowiem, aby tu u nas o tej porze bylo tyle sniegu. Po dwoch dniach snieg stopnial. Ptaki znow zaczely spiewac a zmarzniete przebisniegi znow zaczely cieszyc oczy. Sniegu nie ma, jednak wciaz jest chlodno. Dlatego tez rozgrzewam sie zupami. Dzis proponuje Wam pyszna zupe z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorow suszonych na sloncu, kuminu i cynamonu. Musicie tego sprobowac! W tej zupie przeplataja sie indyjskie, orientalne i wloskie smaki co sprawia, ze smakuje naprawde wyjatkowo. Przepis pochodzi z jednej z ksiazek z mojej biblioteczki, z przepisami dla wegetarian. Jesli creme fraiche zamienimy na jogurt sojowy wtedy zupa ta bedzie rowniez doskonalym posilkiem dla wegan. Goraco polecam :)


Zupa z soczewicy z suszonymi pomidorami i kuminem

Skladniki na 4 porcje:
100 g suszonych pomidorow
150 g czerwonej cebuli
2 zabki czosnku
180 g czerwonej soczewicy
2 lyzki oliwy
1 lyzeczka mielonego kuminu
1-2 lyzeczki cynamonu
1/2 - 1 lyzeczka pieprzu kajenskiego
1,2 l bulionu warzywnego
2 listki laurowe
1 limetka (lub cytryna; ekologiczna)
sol
100 g creme fraiche
4 listki bazylii
1/2 lyzeczki chili w platkach

Suszone pomidory wlozyc do miski, zalac goraca woda i odstawic na 30 min. aby namiekly. Nastepnie osaczyc pomidory na sicie, drobno posiekac.

W miedzyczasie cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Soczewice przeplukac zimna woda. W garnku rozgrzac oliwe, zeszklic cebule. Dodac czosnek, krotko razem smazyc. Nastepnie wsypac kumin, cynamon i pieprz kajenski, wymieszac. Wsypac soczewice i posiekane pomidory, smazyc krotko ciagle mieszajac. Na koniec wlac bulion, wlozyc listki laurowe. Zupe zagotowac i gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez ok. 20 min.

Wyjac listki laurowe, zupe zmiksowac za pomoca blendera. Limetke (lub cytryne) umyc w goracej wodzie, osuszyc, zetrzec 1 lyzeczke skorki i wycisnac 2-3 lyzki soku.

Zupe doprawic do smaku sola i sokiem z limetki (lub cytryny). Wlac zupe do miseczek, kazda porcje udekorowac kleksem creme fraiche, listkiem bazylii, starta skorka z limetki i chili w platkach.


*inspiracja: Bettina Matthaei "Vegetarisch vom feinsten"

47 komentarzy:

  1. Z suszonych pomidorów to ja jeszcze zupy nie robiłam. W ogóle bardzo rzadko coś z nimi robię, bo tutaj jada się je zazwyczaj solo, jako antipasto. Rzadko komuś przyjdzie do głowy, by używać ich do potraw. Wyjątek to oczywiście pesto.
    Użyję ich kiedyś do zupy, bo mnie zaciekawiłaś tym przepisem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie sprobuj. Mysle, ze zupa przypadnie Ci do gustu. Ja tez po raz pierwszy spotkalam sie z takim przepisem wiec musialam go wyprobowac :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Kolejna wspaniala zupa Majko! Suszone pomidory swietnie sie komponuja z wieloma daniami i dodaja innego smaku niz np. pomidorowa passata, prawda? Ja przynajmniej bardzo lubie ich 'sloneczny' smak w jesienno-zimowej kuchni :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Beo :) Masz racje, dzieki tym pomidorom zupa zyskala wlasnie taki "sloneczny" smak :)

      Usciski.

      Usuń
  3. Świetna zupa, rozgrzewająca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jak :) Dziekuje i pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  4. ja tylko zobaczyłam kolor to wpadłam :) a te przyprawy muszą sprawiac że jest pyszna :) chcęęęęęę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna :) Zapraszam wiec na zupke :)

      Usciski.

      Usuń
  5. Gęsta soczewicowa z pomidorami i kuminem - uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez :) Ta zupa smakuje naprawde doskonale.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. Wypróbowałam niedawno przepis na krem z cukinii z dodatkiem suszonych pomidorów. Zupka wyszła znakomicie. Z czerwonej soczewicy nie może być gorsza. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia i suszone pomidory? Zaskakujace polaczenie. Chetnie bym sprobowala :) Dziekuje i polecam sprobowac wersji z soczewica :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. ale kolor!!! muszę koniecznie wypróbować bo to takie moje smaki :)
    pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprobuj konieczenie! Sama bylam zaskoczona, ze zupa wyszla az tak dobra :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. To w takim razie zupa dla Ciebie :) Goraco polecam.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  9. nigdy nie wpadłam na pomysł zrobienia zupy z suszonych pomidorów - musi być fantastyczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez nie wpadlam na ten pomysl ale od czego sa ksiazki? :) Wegetarianie maja swietne pomysly.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  10. Rewelacja! Juz dodalam do zakladek :) Uwielbiam takie geste zupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, ze wkrotce sie skusisz i ze bedzie Ci smakowac :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  11. Twoja zupka wygląda pysznie! Ach, gdyby tak u mnie chcieli jeść zupy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chca jesc zup? Nie wiedza, co traca Majanko :) Moja rodzinka jest baaardzo zupowa :) Mam to szczescie.

      Usciski.

      Usuń
  12. u nas co prawda nie ma śniegu, ale wiosny nigdzie na razie nie widać. Ta zupka idealne jest na takie właśnie szarobure przedwiośnie. Już sobie wyobrażam te przeplatające się smaki i aromaty :-) Pyyyycha zupa :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, ze wiosna zawita wkrotce na dobre. I u Was i u nas :) A zupka na ten czas doskonala :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  13. Soczewica z suszonymi pomidorami musi być doskonałe. Uwielbiam zupy/kremy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawde swietne polaczenie. Jesli lubisz zupy kremy to bedzie cos dla Ciebie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  14. Pyszności:-), taka zimowa zupka jest dobra na wszystko. Uwielbiam wszystko co w niej jest:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja tez uwielbiam. A kumin to moja wielka milosc :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  15. Bardzo lubię soczewicę i zupy z jej dodatkiem. Świetny pomysł z dodanem suszonych pomidorów i orientalnych przypraw. Jestem pewna, że smakowała wybornie :-)

    Serdeczniści,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz, ze smakowala Edith :) Na dodatek suszonych pomidorow w zupie natknelam sie tez po raz pierwszy. Mam jednak juz kolejne pyszne przepisy z ich dodatkiem :)

      Pozdrowienia cieple.

      Usuń
  16. tęsknię za zupami... nie mam ostatnio motywacji do ich gotowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaka szkoda. Ta zupa smakuje naprawde wyjatkowo. Moze jednak sie skusisz? :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  17. Mniam!
    Majko - Twoja zupa powalila mnie na kolana!
    Wygląda nieziemsko pysznie i apetycznie :)

    Buziole ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiesz co Mysiu? :) Az na kolana? :)) Lepiej wpadnij na zupe lub ugotuj :)

      Usciski.

      Usuń
  18. Częściej powinny pojawiać się tak dobre wpisy:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Apetycznie i z klimatem. Dodaję do ulubionych i zapraszam do siebie:)Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo. Na pewno Cie odwiedze :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  25. U mnie piękne słońce, ale i tak chętnie zjadłabym tę pyszną zupę!:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Fantastyczna wyszła nawet w upalny dzień..

    OdpowiedzUsuń