czwartek, 24 stycznia 2013

Udka kurczaka z zielonym groszkiem i sercami salaty rzymskiej.


Mieso drobiowe bardzo czesto gosci na moim stole. Cala moja rodzinka bardzo lubi kurczaka pod kazda postacia wiec przygotowuje go na rozne sposoby. Dzis polecam Wam pyszna potrawke z udek drobiowych z dodatkiem zielonego groszku i serc salaty rzymskiej. Jest kremowa, delikatna i oczywiscie pyszna. Wspaniale smakuje zarowno z dodatkiem ryzu, jak i ziemniaczanym puree. Goraco polecam :)

Przypominam tez o trwajacym konkursie. Do wygrania ksiazka "Białe trufle" Nicole Mary Kelby. Zapraszam do zabawy :)


Udka kurczaka z zielonym groszkiem i sercami salaty rzymskiej

Skladniki na 4 porcje:
2 zabki czosnku (dalam suszony czosnek)
1 peczek cebulki dymki
4 podudzia z kurczaka
sol
pieprz
6 plasterkow wedzonego boczku
300 ml bulionu drobiowego
1 serce salaty rzymskiej
250 g mrozonego zielonego groszku
2 lyzki creme fraiche

Czosnek obrac. Cebulke dymke oplukac, osuszyc, razem z czosnkiem pokroic w cienkie plasterki. Z udek usunac kosci, mieso oplukac, osuszyc, oproszyc sola i pieprzem.

Boczek pokroic w kostke (ja pokroilam w plasterki uzywajac do tego nozyczek), podsmazyc na chrupiaco bez dodatku tluszczu (na suchej, glebokiej patelni). Zdjac boczek z patelni, wlozyc kurczaka, podsmazyc z obydwu stron na zlotobrazowo (przez ok. 4 min.).

Nastepnie zdjac kurczaka z patelni i na pozostalym tluszczu podsmazyc cebulke dymke oraz czosnek. Z powrotem przelozyc na patelnie boczek i kurczaka. Wlac bulion, przykryc patelnie pokrywka i dusic wszystko przez ok. 15 min.

Salate oplukac, osuszyc, pokroic w cienkie paski. Razem z mrozonym groszkiem dodac do miesa. Dusic jeszcze 4 min. az groszek bedzie miekki. Na koniec dodac creme fraiche, wymieszac, doprawic do smaku sola i pieprzem. Podawac z ryzem (ja podalam z puree ziemniaczanym).


*zrodlo: "Lisa" 2 (2011)

16 komentarzy:

  1. Pyszny, prosty pomysł na kurczaka. Podoba mi się ten myk z sałatą rzymską dodaną do całości - rzadko jada się sałatę na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomite danie z kurczakiem.
    Sałata rzymska na ciepło jest pyszna!
    A potrawki pamiętam z dzieciństwa.
    Bardzo je lubiłam.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe danie, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie:) masz piękne talerze na zdjęciu, bardzo podoba mi się ich wzór:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majeczko, pysznie przygotowałaś kurczaka! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. To jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka:)
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. a z zgłodniałam od oglądania tych kuszących zdjęć.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam Twoje dania :)
    zawsze robię się głodna, mimo, że mięsa od 8 lat nie jadam ; P

    Buziole ;*

    OdpowiedzUsuń
  9. Podobny przepis wypatrzylam ostatnio na BBC Good Food, kusil mnie strasznie. W koncu zrobilam cos innego, ale takiego kurczaka bede musiala przyrzadzic!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne danie Majeczko.
    Sałatę rzymską uwielbiam, ale nigdy jej na ciepło nie jadłam.
    Apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Majeczko jeśli jest tak samo pyszne jak to ostatnie danie, to robimy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawa propozycja i świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Udka z kurczaka uwielbiam, trochę mało jak dla mnie ale wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  14. O kolejny fajny przepis do wypróbowania:-), moja rodzina też jest kurczakowa:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. lubię mokre dania z kurczakiem - nie jadłam jeszcze rzymskiej na ciepło więc mnie bardzo intryguje!

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubie takie obiadki,a drob i groszek goszcza co najmniej raz w tygodniu u mnie, moze nie zawsze razem ;)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń