Z cynamonowa nuta. Rote Grütze.



Rote Grütze to nic innego jak kisiel z duuuza iloscia czerwonych owocow :) Bardzo popularny w polnocnych Niemczech i Skandynawii. Powiem Wam w tajemnicy, ze to moj ulubiony kisiel owocowy :) Zawsze kupowalam juz gotowy w plastikowych (zawsze duzych:) pojemnikach. Podawalam z gotowym sosem waniliowym. Tym razem pokusilam sie o zrobienie wlasnego. Wyszedl pyszny, mocno owocowy, z lekko wyczuwalna cynamonowa nuta. Nie za slodki, nie za kwasny - idealny :) Polowe owocow dalam mrozonych, czesc swiezych. Oczywiscie dodatek owocow mozna sobie dowolnie komponowac, wazne aby byly one w odpowiedniej ilosci (u mnie nie bylo czarnych porzeczek i jagod) i aby byly to czerwone owoce.



Przepis na kisiel mozna dowolnie modyfikowac i przygotowac go tez z innego rodzaju owocow. Moga to by zielone owoce - kiwi, agrest i ew. ananas (tzw. Grüne Grütze) lub zolte - brzoskwinie, morele, mango, zolty agrest, ananas, banany i zolte kiwi (tzw. Gelbe Grütze).
W przepisie dodawane jest czerwone wytrawne wino. Jesli deser maja jesc dzieci nalezy wino zastapic taka sama iloscia soku wisniowego. Zamiast czarnych i czerwonych porzeczek mozna dodac wisnie. Kisiel tradycyjnie podaje sie z dodatkiem sosu waniliowego lub lekko ubitej smietany kremowki. Mozna go tez uzywac jako dodatek (skladnik) do parfait, ciast i sernikow czy innego rodzaju deserow, ktore lagodza jego kwaskowy smak (np. w polaczeniu twarozkiem, ryzem na mleku czy tez kasza manna na mleku). Bardzo goraco polecam :)

Tym przepisem zegnam sie z Wami na trzy tygodnie. Tradycyjnie, jak co roku, wyjezdzamy do Polski. Pozdrawiam Was serdecznie :)



Rote Grütze - kisiel owocowy

Skladniki na 4 porcje:
200 g truskawek
200 g malin
100 g jezyn
po 100 g jagod, czarnych i czerwonych porzeczek
100 ml wytrawnego czerwonego wina (ja zamiast wina dalam sok wisniowy)
50 g maki ziemniaczanej
500 ml soku wisniowego
1 laska cynamonu
80 g cukru
sok i skorka z 1/2 niewoskowanej cytryny

Owoce przebrac, oplukac (mrozone owoce rozmrozic). Truskawki umyc, usunyc szypulki, wieksze owoce pokroic na cwiartki. Porzeczki oderwac od galazek za pomoca widelca.

Polowe wina wymieszac z maka ziemniaczana. Reszte wina wlac do garnka, dodac sok wisniowy, cynamon, cukier, sok i skorke z cytryny. Zagotowac i gotowac ok. 5 min.. Wyjac cynamon.

Polowe owocow wlozyc do garnka, gotowac w soku przez ok. 3 min. Wlac wino wymieszane z maka ziemniaczana, zagescic kisiel. Wlozyc pozostale owoce, wystudzic.

Kisiel przelozyc do pucharkow. Podawac z sosem waniliowym lub lekko ubita smietana kremowka.



*zrodlo przepisu: "Lisa" 7 (2012)

Komentarze

Panna Malwinna pisze…
Sezonowe owoce i ten dodatek wina. Taki kisiel z chęcią zjadłabym na deser;)

pozdrawiam
Kamila pisze…
Absolutnie pyszne!
Gosia pisze…
Pysznosci na deserek serwujesz i zmykasz???
No,to zycze Wam wspanialego urlopiku w Polandowie i pieknej pogody :) :) W Karkonoszach czasem nie bedziecie???
Pozdrawiam cieplutko :)
majka pisze…
Dziekuje Gosiu. W Karkonoszach niestety nie bedziemy. Jedziemy na Mazowsze :)
Usciski.
majka pisze…
Czestuj sie prosze :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
:)) Dziekuje i pozdrawiam.
kornik pisze…
Wygląda obłędnie, musi też pysznie smakować, wspaniały deserek!

Pozdrowienia i miłego wypoczynku:)
Aga pisze…
Bardzo lubię takie lekkie desery:) Chętnie bym zjadła taką porcję czerwonych owoców:)
katiuszek pisze…
wygląda nieziemsko :) chyba wybiorę się na działkę po owoce :)
do Łodzi również zapraszam :D
Ola pisze…
pięknie wygląda w tej miseczce
Beata pisze…
Oszołamiający kolor!
Monica pisze…
Musze się kiedyś pokusić o zrobienie własnego kisielu. Wyszedł ci fantastycznie, ta czerwona barwa! Wyobrażam sobie jaki byłyby piękny np na zielono :)

Udanego wypoczynku, wracaj do nas z nowymi pysznymi przepisami! :) Buziaki!
Zawsze robiłam dziecięcą wersję tego deseru,
ale chyba już czas na tę dla dorosłych ;)
Pyszności!
Kasia pisze…
piękne zdjęcia :) z winem czy sokiem, jedna i druga wersja musi być wspaniała :) udanych wakacji!!! :)
Majana pisze…
Jejku, Majeczko jakie pyszności!
Wspaniałego wypoczynku kochana :*
Amber pisze…
Wspaniały deser!
Pięknie czerwony.
Udanego pobytu w Polsce Majko.
kabamaiga pisze…
NA truskawki już nie ma szans, ale może uda się chociaż namiastkę takiego kisielku przygotować?
Agnieszko udanego wyjazdu.
Hania-Kasia pisze…
Uwielbiam rote Grütze. Twoja wygląda bardzo apetycznie. Niedawno też zrobiłam podobny deser.
judik pisze…
Wspaniały kisiel! Na sam widok zdjęć mam ochotę go zjeść:)
majka pisze…
Dziekuje Korniczku :) Z dodatkiem smietany smakuje bosko :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Wiec zapraszam do mnie :))

Pozdrawiam cieplo.
majka pisze…
Dziekuje :) A w Lodzi bede...na lotnisku :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje Olu :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
:)) Pozdrawiam cieplo.
majka pisze…
Dziekuje Moniko :) Milo sie czyta takie komplementy :) Z zielonymi owocami jeszcze nie probowalam chociaz musze przyznac, ze mam na nie wielka ochote :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Tez tak uwazam :)) I zycze smacznego :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje Kasiu. Kisiel jest pyszny, polecam :) A wakacje beda na pewno udane :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje Majanko :) A wypoczynek na pewno bedzie udany (nie ma to jak spedzic troche czasu z rodzina:))

Usciski.
majka pisze…
Dziekuje Amber. Mnie tez zachwyca jego kolor :))

Pozdrowienia cieple.
majka pisze…
U nas jeszcze sa truskawki. "Truskawkowa budka" stoi wciaz przed sklepem :) Kisiel mozna tez zrobic bez truskawek chociaz przyznaje, ze truskawki dosladzaja go troche (proponuje dodac troszke wiecej cukru, chyba, ze lubisz kwasny kisiel:)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Ja tez, ja tez uwielbiam! Dziekuje za mile slowa :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje. Czestu sie prosze :))

Pozdrowienia.
agnieszka pisze…
Maju!! Wcale się nie dziwię, że to Twój ulubiony kisiel, bo wygląda niesamowicie apetycznie :) To bardziej chyba owoce w kisielu niż kisiel owocowy ;) Boski!! Udanego wypoczynku w Polsce! Ściskam mocno!
skoraq cooks pisze…
Uwielbiam takie owocowe, letnie desery. Pyszności :-)
pieczarka mySia pisze…
Wow! Jakie cudowne zdjecia! :) jestem pod wielkiem wrazeniem Twojego talentu :)

Przesylam wielkie letnie buziaki,
sara - pieczarkamysia:)
magda k. pisze…
uwielbiam kisiel, a w takim to bym się pewnie zakochała :)
aga pisze…
zdjecia wygladaja tak, ze mam ochote od razu go zjesc:)
Majeczko, miłego wypoczynku:)
mirosix pisze…
Ja uwielbiam Rote Gruetze na cieplo z lodami waniliowymi. :)
White Tablecloth pisze…
Zdjęcie prześliczne, ślina cieknie na sam widok.
Forex pisze…
Świetny przepis!
Usagi pisze…
Coś mnie dzisiaj napadają te kisiele. Ten wygląda obłędnie :)
Magazyn Smak pisze…
Wygląda super. Poczekamy z realizacją na zapowiadane upały :)
cudawianki pisze…
zapisuję sobie przepis, bo wygląda obłędnie!! wakacje u Ciebie już trwają, ale ja jeszcze nie zdążyłam napisać: udanego urlopu życzę!! buziak!
Majeczko, rote, wygląda cudownie....! Dobrego czasu w Polsce!!! Uściski!
piegusek1976 pisze…
udanego urlopu Agnieszko!!! kisiel obłędny:)
Anonimowy pisze…
Majka, spadłaś mi z tym przepisem jak "z nieba" :) Czegoś takiego właśnie szukałam! Już drukuję i muszę koniecznie wypróbować :) Pzdr serdecznie Aniado
obcy pisze…
łatwo powiedzieć, z tej perspektywy możemy tylko oczy nacieszyć