czwartek, 12 lipca 2012

Z cynamonowa nuta. Rote Grütze.



Rote Grütze to nic innego jak kisiel z duuuza iloscia czerwonych owocow :) Bardzo popularny w polnocnych Niemczech i Skandynawii. Powiem Wam w tajemnicy, ze to moj ulubiony kisiel owocowy :) Zawsze kupowalam juz gotowy w plastikowych (zawsze duzych:) pojemnikach. Podawalam z gotowym sosem waniliowym. Tym razem pokusilam sie o zrobienie wlasnego. Wyszedl pyszny, mocno owocowy, z lekko wyczuwalna cynamonowa nuta. Nie za slodki, nie za kwasny - idealny :) Polowe owocow dalam mrozonych, czesc swiezych. Oczywiscie dodatek owocow mozna sobie dowolnie komponowac, wazne aby byly one w odpowiedniej ilosci (u mnie nie bylo czarnych porzeczek i jagod) i aby byly to czerwone owoce.



Przepis na kisiel mozna dowolnie modyfikowac i przygotowac go tez z innego rodzaju owocow. Moga to by zielone owoce - kiwi, agrest i ew. ananas (tzw. Grüne Grütze) lub zolte - brzoskwinie, morele, mango, zolty agrest, ananas, banany i zolte kiwi (tzw. Gelbe Grütze).
W przepisie dodawane jest czerwone wytrawne wino. Jesli deser maja jesc dzieci nalezy wino zastapic taka sama iloscia soku wisniowego. Zamiast czarnych i czerwonych porzeczek mozna dodac wisnie. Kisiel tradycyjnie podaje sie z dodatkiem sosu waniliowego lub lekko ubitej smietany kremowki. Mozna go tez uzywac jako dodatek (skladnik) do parfait, ciast i sernikow czy innego rodzaju deserow, ktore lagodza jego kwaskowy smak (np. w polaczeniu twarozkiem, ryzem na mleku czy tez kasza manna na mleku). Bardzo goraco polecam :)

Tym przepisem zegnam sie z Wami na trzy tygodnie. Tradycyjnie, jak co roku, wyjezdzamy do Polski. Pozdrawiam Was serdecznie :)



Rote Grütze - kisiel owocowy

Skladniki na 4 porcje:
200 g truskawek
200 g malin
100 g jezyn
po 100 g jagod, czarnych i czerwonych porzeczek
100 ml wytrawnego czerwonego wina (ja zamiast wina dalam sok wisniowy)
50 g maki ziemniaczanej
500 ml soku wisniowego
1 laska cynamonu
80 g cukru
sok i skorka z 1/2 niewoskowanej cytryny

Owoce przebrac, oplukac (mrozone owoce rozmrozic). Truskawki umyc, usunyc szypulki, wieksze owoce pokroic na cwiartki. Porzeczki oderwac od galazek za pomoca widelca.

Polowe wina wymieszac z maka ziemniaczana. Reszte wina wlac do garnka, dodac sok wisniowy, cynamon, cukier, sok i skorke z cytryny. Zagotowac i gotowac ok. 5 min.. Wyjac cynamon.

Polowe owocow wlozyc do garnka, gotowac w soku przez ok. 3 min. Wlac wino wymieszane z maka ziemniaczana, zagescic kisiel. Wlozyc pozostale owoce, wystudzic.

Kisiel przelozyc do pucharkow. Podawac z sosem waniliowym lub lekko ubita smietana kremowka.



*zrodlo przepisu: "Lisa" 7 (2012)

47 komentarzy:

  1. Sezonowe owoce i ten dodatek wina. Taki kisiel z chęcią zjadłabym na deser;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czestuj sie prosze :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
    2. łatwo powiedzieć, z tej perspektywy możemy tylko oczy nacieszyć

      Usuń
  2. Pysznosci na deserek serwujesz i zmykasz???
    No,to zycze Wam wspanialego urlopiku w Polandowie i pieknej pogody :) :) W Karkonoszach czasem nie bedziecie???
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Gosiu. W Karkonoszach niestety nie bedziemy. Jedziemy na Mazowsze :)
      Usciski.

      Usuń
  3. Wygląda obłędnie, musi też pysznie smakować, wspaniały deserek!

    Pozdrowienia i miłego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Korniczku :) Z dodatkiem smietany smakuje bosko :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie lekkie desery:) Chętnie bym zjadła taką porcję czerwonych owoców:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiec zapraszam do mnie :))

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  5. wygląda nieziemsko :) chyba wybiorę się na działkę po owoce :)
    do Łodzi również zapraszam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) A w Lodzi bede...na lotnisku :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. pięknie wygląda w tej miseczce

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze się kiedyś pokusić o zrobienie własnego kisielu. Wyszedł ci fantastycznie, ta czerwona barwa! Wyobrażam sobie jaki byłyby piękny np na zielono :)

    Udanego wypoczynku, wracaj do nas z nowymi pysznymi przepisami! :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Moniko :) Milo sie czyta takie komplementy :) Z zielonymi owocami jeszcze nie probowalam chociaz musze przyznac, ze mam na nie wielka ochote :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Zawsze robiłam dziecięcą wersję tego deseru,
    ale chyba już czas na tę dla dorosłych ;)
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez tak uwazam :)) I zycze smacznego :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  9. piękne zdjęcia :) z winem czy sokiem, jedna i druga wersja musi być wspaniała :) udanych wakacji!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Kasiu. Kisiel jest pyszny, polecam :) A wakacje beda na pewno udane :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  10. Jejku, Majeczko jakie pyszności!
    Wspaniałego wypoczynku kochana :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko :) A wypoczynek na pewno bedzie udany (nie ma to jak spedzic troche czasu z rodzina:))

      Usciski.

      Usuń
  11. Wspaniały deser!
    Pięknie czerwony.
    Udanego pobytu w Polsce Majko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Amber. Mnie tez zachwyca jego kolor :))

      Pozdrowienia cieple.

      Usuń
  12. NA truskawki już nie ma szans, ale może uda się chociaż namiastkę takiego kisielku przygotować?
    Agnieszko udanego wyjazdu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jeszcze sa truskawki. "Truskawkowa budka" stoi wciaz przed sklepem :) Kisiel mozna tez zrobic bez truskawek chociaz przyznaje, ze truskawki dosladzaja go troche (proponuje dodac troszke wiecej cukru, chyba, ze lubisz kwasny kisiel:)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  13. Uwielbiam rote Grütze. Twoja wygląda bardzo apetycznie. Niedawno też zrobiłam podobny deser.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez, ja tez uwielbiam! Dziekuje za mile slowa :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  14. Wspaniały kisiel! Na sam widok zdjęć mam ochotę go zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Czestu sie prosze :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  15. Maju!! Wcale się nie dziwię, że to Twój ulubiony kisiel, bo wygląda niesamowicie apetycznie :) To bardziej chyba owoce w kisielu niż kisiel owocowy ;) Boski!! Udanego wypoczynku w Polsce! Ściskam mocno!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie owocowe, letnie desery. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow! Jakie cudowne zdjecia! :) jestem pod wielkiem wrazeniem Twojego talentu :)

    Przesylam wielkie letnie buziaki,
    sara - pieczarkamysia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam kisiel, a w takim to bym się pewnie zakochała :)

    OdpowiedzUsuń
  19. zdjecia wygladaja tak, ze mam ochote od razu go zjesc:)
    Majeczko, miłego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja uwielbiam Rote Gruetze na cieplo z lodami waniliowymi. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdjęcie prześliczne, ślina cieknie na sam widok.

    OdpowiedzUsuń
  22. Coś mnie dzisiaj napadają te kisiele. Ten wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda super. Poczekamy z realizacją na zapowiadane upały :)

    OdpowiedzUsuń
  24. zapisuję sobie przepis, bo wygląda obłędnie!! wakacje u Ciebie już trwają, ale ja jeszcze nie zdążyłam napisać: udanego urlopu życzę!! buziak!

    OdpowiedzUsuń
  25. Majeczko, rote, wygląda cudownie....! Dobrego czasu w Polsce!!! Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  26. udanego urlopu Agnieszko!!! kisiel obłędny:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Majka, spadłaś mi z tym przepisem jak "z nieba" :) Czegoś takiego właśnie szukałam! Już drukuję i muszę koniecznie wypróbować :) Pzdr serdecznie Aniado

    OdpowiedzUsuń