Zupa dyniowa z sokiem pomaranczowym i suszona zurawina.
Wiem, ze nie ma teraz sezonu na dynie ale koniecznie musze podzielic sie z Wami przepisem :) Ta zupa jest po prostu doskonala! Robilam ja juz jakis czas temu, dla gosci i musze powiedziec, ze bardzo wszystkim smakowala. Wykorzystalam zapasy mrozonej dyni ale z tego co sie orientuje mozna (przynajmniej tutaj) kupic jeszcze swieza dynie. Jesli uda Wam sie kupic to koniecznie sprobujcie. Smak dyni swietnie sie komponuje z sokiem pomaranczowym i imbirem. Suszona zurawina jest swietnym slodko-kwasnym dodatkiem. Ja podalam do zupy dodatkowo grzanki, ktore po namieknieciu fajnie ja zagescily, przez co zupa smakowala jeszcze lepiej :) Goraco polecam.
Zupa dyniowa z sokiem pomaranczowym i suszona zurawina
Skladniki na 4 porcje:
400 g miazszu z dyni
1 cebula
1 ziemniak
kawalek imbiru (2 cm)
2 lyzki oliwy
750 ml bulionu warzywnego (dalam drobiowy)
peczek szczypioru z dymki
2 pomarancze
200 ml smietany (najlepiej kremowki)
100 g suszonej zurawiny amerykanskiej (cranberries)
sol
pieprz
Dynie i obrana cebule pokroic w kostke. Ziemniak obrac, umyc, pokroic na kawalki. Imbir oskrobac, posiekac (ja starlam na tarce).
Oliwe rozgrzac w duzym garnku. Krotko przesmazyc na nim cebule i imbir, nastepnie wrzucic dynie i ziemniak. Wlac bulion i gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez 30 min.
Dymke oczyscic, oplukac i pokroic w cienkie krazki. Z pomaranczy wycisnac sok. Zupe zmiksowac. Dodac smietane i zurawine. Zagotowac. Doprawic sola i pieprzem.
Do zupy wrzucic szczypior, wlac sok z pomaranczy, trzymac na ogniu przez 5 min., nie zagotowujac. Ewetualnie ponownie doprawic do smaku. Ja podalam zupe z grzankami.
*zrodlo: "Claudia"
Komentarze
Pozdrowienia Majko!
buzka ;*
Piękne zdjęcia:)Ach i podoba mi się dodatek żurawiny:)
Uściski:*
Usciski Majeczko i milego weekendu :)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.