Crumble rabarbarowo-marcepanowe.




Rabarbar to moja wielka milosc :) Do dzis pamietam smak kwasnych galazek zrywanych na dzialce moich rodzicow i maczanych w cukrze. I kompot rabarbarowy, ktory zawsze robila moja mama... Kiedy wiec zobaczylam rabarabar w sklepie wiedzialam, ze koniecznie musze cos z niego przygotowac. Na poczatek zapraszam Was na pyszne crumble rabarbarowo-marcepanowe. Kwaskowy rabarbar, slodka gruszka i marcepanowa kruszonka... czy moze byc cos pyszniejszego? :) I ten zapach roznoszacy sie podczas pieczenia po calym domu... Dla dodaniu crumble "rumiencow" dodalam garsc czerwonych porzeczek. Najlepsze na cieplo, koniecznie z dodatkiem lodow waniliowych. Sezon rabarbarowy uwazam za rozpoczety! :) Goraco polecam.



Crumble rabarbarowo-marcepanowe

Skladniki na 4 porcje:
400 g rabarbaru, umytego i pokrojonegona male kawalki
1 gruszka, obrana, pokrojona w kostke
100 g cukru
125 g maki pszennej
50 g masla, w kawalkach
125 g grubo pokrojonego marcepanu
platki migdalowe
ew. sos waniliowy lub lody do podania

Piekarnik nagrzac do 180°C. Pokrojony rabarbar, gruszke i polowe cukru wlozyc do duzej formy do zapiekania (ja wylozylam do czterech malych foremek).

Pozostaly cukier, make i maslo wlozyc do miski, wyrobic palcami na kruszonke. Na koniec dodac marcepan, zagniesc kruszonke.

Przygotowana kruszonke wylozyc na owoce, posypac platkami migdalowymi. Wstawic forme do piekarnika i piec crumble przez 35-40 min. Po ok. 15-20 min. przykryc forme folia aluminiowa aby kruszonka nie przypiekla sie zbyt mocno.

Podawac na cieplo z dodatkiem sosu waniliowego lub lodow.




*zrodlo: ksiazka Louise Pickford "200 x Vegetarisch"

Komentarze

Agata Ziętarska pisze…
wygląda rewelacyjnie. Leci do wypróbowania, chociaż nie jestem wielką miłośniczką rabarbaru :)
Wspaniałe! cudny przepis, pięknie podane! Pozdrawiam!
wiosenka27 pisze…
O matko, jakie to musi być pyszne:)
aga-aa pisze…
podoba mi sie przeogromnie, sama planuję zakupic rabarbar i cos z nim stworzyć- pierwszy raz w życiu!
KucharzyTrzech pisze…
Ja przyznaję się bez bicia, że kompotu rabarbarowego mojej mamy nie lubiłam :) i nie lubię do tej pory, ale za ciastem z rabarbarem przepadałam :) A Twoje crumble ... zjadłam bym od razu :)
Bea pisze…
Rabarbar i marcepan / migdaly, to wspaniale polaczenie! A rabarbarowe wspomnienia mamy jak widac podobne ;)

Pozdrawiam serdecznie!
Kamila pisze…
Rabarbar uwielbiam, dobrze że już sobie rośnie i można przygotować takie smakołyki :)
ewena pisze…
Och te Twoje małe cudeńka Majko!:)
Justin&Dorothy pisze…
Jak tylko będę miała rabarbar zabieram sie za robienie crumble :):)
Panna Malwinna pisze…
Właśnie idę na targ, muszę się rozejrzeć za rabarbarem
To crumble wygląda mi na hit, więc chętnie bym zrobiła sobie takie. Tylko ja gapa, jeszcze nie mam rabarbaru.
kornik pisze…
jak zobaczyłam zdjęcie i nazwę wpisu, na durszlaku to wiedziałam, że to od Ciebie te cuda:)
uwielbiam marcepan, jestem pewna, że to pyszne połączenie, i jeszcze ta kruszonka!
agnieszka pisze…
Maju połączenie smaków przepyszne :) chętnie bym się poczęstowała :) Piękne zdjęcia i bardzo wiosenne kolory! :) Ściskam!
Samantha pisze…
Świetne połączenie smaków i danie jak bardziej na czasie, pozdrawiam :)
DarkANGELika pisze…
Obłędne crumble ;) Rabarbaru jeszcze nie jadłam w tym roku, muszę w końcu coś z nim skombinować;)
Majana pisze…
Nie wytrzymam, jakie cudo, Majeczko! No po prostu rewelacja! A zdjęcia są tak piękne. Bosz.. kobieto naucz mnie !
Pozdrawiam cieplutko:*
zauberi pisze…
wspaniałe rozpoczęcie sezonu :), dzisiaj przez Twój wpis poszukiwałam wszędzie rabarbaru ale niestety nie znalazłam
świeże jeżyny pisze…
Ojej tak to pieknie wyglada! Zglodnialam:)
Karmel-itka. pisze…
i kolejna wielbicielka rabarbaru! ach, widać, że sezon trwa w najlepsze. i obfituje w same pyszności.
pięknie wygląda. zdjęcia cudne. a że uwielbiam kruszonkę i rabarbar, ochotę mam wielką ;]
Kasia pisze…
ooo u Majeczki crumble :) wczoraj kupiliśmy rabarbar, ale troszkę z innym przeznaczeniem ;) chociaż też z migdałami... kobieto, będzie pysznie :) patrzę na crumble i już mi się chce tego rabarbaru :)
Jagódka pisze…
Wygląda po prostu cudownie, kolory przepiękne:)
pieczarka mySia pisze…
Twoj deser wyglada bosko! :) musze koniecznie skorzystac z przepisu!

Uwielbiam rabarbar, gruszki, platki migdalowe i marcepan! :) Mniam!

Buziaki ;*
aga pisze…
to jest oblednie pyszne!!!
Milego wypoczynku Majeczko:)
piegusek1976 pisze…
już sobie wyobrażam jak to pachnie i smakuje:) u nas jeszcze rabarbaru niet:((( buziaki
Wiewióra pisze…
Uwielbiam takie smaki, aromaty i zdjęcia do zjedzenia :)
Monika. L pisze…
Zdecydowanie rozpoczęty! Wszystko co słodko-kwaśne i pod kruszonką musi być najjjjlepsiejsze na świecie!
Zapachniało aż na Grabinie :)

pozdrawiam
M.
Ola pisze…
Kiedyś nie lubiłam rabarbaru ale chyba się do niego przekonałam ;) zadziwiające jak smak się potrafi zmienić... A połączenie rabarbaru z marcepanem przyciąga niesamowicie!
ka. pisze…
przepiekne zdjecia i az sie glodna zrobilam. Rabarbar wrzuce na liste zakupow - koniecznie ciasto z kruszonka musze zrobic szybko!
Kalejdoskopowi Kulinarnemu życzę więc jeszcze wielu taki lat jak te trzy. No a rabarbarowo marcepanowe crumble to świetny sposób na świętowanie :-)