Crumble rabarbarowo-marcepanowe.
Rabarbar to moja wielka milosc :) Do dzis pamietam smak kwasnych galazek zrywanych na dzialce moich rodzicow i maczanych w cukrze. I kompot rabarbarowy, ktory zawsze robila moja mama... Kiedy wiec zobaczylam rabarabar w sklepie wiedzialam, ze koniecznie musze cos z niego przygotowac. Na poczatek zapraszam Was na pyszne crumble rabarbarowo-marcepanowe. Kwaskowy rabarbar, slodka gruszka i marcepanowa kruszonka... czy moze byc cos pyszniejszego? :) I ten zapach roznoszacy sie podczas pieczenia po calym domu... Dla dodaniu crumble "rumiencow" dodalam garsc czerwonych porzeczek. Najlepsze na cieplo, koniecznie z dodatkiem lodow waniliowych. Sezon rabarbarowy uwazam za rozpoczety! :) Goraco polecam.
Crumble rabarbarowo-marcepanowe
Skladniki na 4 porcje:
400 g rabarbaru, umytego i pokrojonegona male kawalki
1 gruszka, obrana, pokrojona w kostke
100 g cukru
125 g maki pszennej
50 g masla, w kawalkach
125 g grubo pokrojonego marcepanu
platki migdalowe
ew. sos waniliowy lub lody do podania
Piekarnik nagrzac do 180°C. Pokrojony rabarbar, gruszke i polowe cukru wlozyc do duzej formy do zapiekania (ja wylozylam do czterech malych foremek).
Pozostaly cukier, make i maslo wlozyc do miski, wyrobic palcami na kruszonke. Na koniec dodac marcepan, zagniesc kruszonke.
Przygotowana kruszonke wylozyc na owoce, posypac platkami migdalowymi. Wstawic forme do piekarnika i piec crumble przez 35-40 min. Po ok. 15-20 min. przykryc forme folia aluminiowa aby kruszonka nie przypiekla sie zbyt mocno.
Podawac na cieplo z dodatkiem sosu waniliowego lub lodow.
*zrodlo: ksiazka Louise Pickford "200 x Vegetarisch"
Komentarze
Pozdrawiam serdecznie!
uwielbiam marcepan, jestem pewna, że to pyszne połączenie, i jeszcze ta kruszonka!
Pozdrawiam cieplutko:*
pięknie wygląda. zdjęcia cudne. a że uwielbiam kruszonkę i rabarbar, ochotę mam wielką ;]
Uwielbiam rabarbar, gruszki, platki migdalowe i marcepan! :) Mniam!
Buziaki ;*
Milego wypoczynku Majeczko:)
Zapachniało aż na Grabinie :)
pozdrawiam
M.