poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Tajlandzki zolty kurczak wg Billa Grangera.



Moja domowa biblioteczka wzbogacila sie ostatnio o kilka nowych kulinarnych pozycji. Wsrod nich znajduje sie ksiazka Billa Grangera "Easy Asia", ktora ukazala sie niedawno w tutejszych ksiagarniach (tak na marginesie polecam te ksiazke, jest rowniez w wersji angielskiej :) Sposrod wielu ciekawych przepisow kuchni azjatyckiej wybralam na poczatek zotego kurczaka po tajlandzku i... nie zawiodlam sie :) Kurczaka marynujemy w soku z limonki z dodatkiem czosnku, mielonej kolendry i sosu rybnego. Pozniej pieczemy go na grillu lub w piekarniku (ja wybralam te druga opcje). Mieso wyszlo przepyszne, wprost rozplywalo sie w ustach. Swoj piekny zolty kolor zawdziecza dodatkowi kurkumy. Podalam z ryzem jasminowym, slodkim sosem chili i mieszanymi salatami. Goraco polecam :)



Tajlandzki zolty kurczak

Skladniki na 4 porcje:
1,5 kg kurczak (podzielony na 8 czesci)

Marynata:
3 zabki czosnku, obrane i zmiazdzone
1 lyzka cukru krysztalu
3 lyzki sosu rybnego
2 lyzki swiezo wycisnietego soku z limonki
1 lyzka oliwy
1 lyzka kurkumy
1 lyzka soli morskiej
1 lyzka mielonej kolendry

1 cytryna, pokrojona na czastki (do podania)

Przygotowac marynate: w duzej misce wymieszac zmiazdzony czosnek z cukrem, sosem rybnym, sokiem z limetki, oliwa, kukruma, sola i mielona kolendra. Wlozyc kawalki kurczaka, dobrze wymieszac aby mieso calkowicie pokrylo sie marynata (najlepiej jest zrobic to w gumowych rekawiczkach poniewaz kurkuma farbuje paznokcie na zolto). Przykryc miske folia spozywcza i wstawic na 1 godz. do lodowki do zamarynowania (ja zostawilam na cala noc). Wyjac mieso z lodowki, wlozyc do brytfanki.

Rozgrzac piekarnik do 200°C i piec kurczaka przez 40 min. (ja pieklam 50 min.). Mozna tez upiec mieso na rozgrzanym grillu (pieczemy 18-20 min. az mieso bedzie dobrze wypieczone, co pare minut odwracajac je w trakcie pieczenia aby sie nie spalilo).

Podawac z mieszanymi salatami i czatkami cytryny i ew. slodkim sosem chili.

38 komentarzy:

  1. Pysznosci z samego rana serwujesz Agus ......smaka narobilas mi :)
    Usciski i mam Claudie :) super-gratki raz jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Gosiu za mile slowa :) Ja tez mam Claudie ha ha :))

      Usciski.

      Usuń
  2. Czasem caly sekret tkwi w odpowiedniej marynacie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje Maggie :) A ta marynata sprawia, ze kurczak jest wysmienity :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie! Moje smaki :)
    Miłego poniedziałku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje.I polecam jeszcze raz kurczaka :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Piekne zdjecia jak zwykle ;-) a kurczak pierwsza klasa!

    buziaki Kochana ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiesz Mysiu... :) Dziekuje za tak mile slowa :)

      Usciski.

      Usuń
  5. Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na przepisach Billa Grangera (ma rubrykę w australijskim delicious i głównie stamtąd je biorę) i bardzo podobają mi się jego interpretacje azjatyckich dań.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawiodlam sie tylko raz kiedy pieklam jakies ciasto z jego przepisu (ach te ciasta:)) Poza tym jestem zadowolona.
      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. To zdecydowanie cos, na co mam właśnie ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieze sie :) I polecam.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. kurczak prezentuje sie bardzo apetycznie:) z checia bym zlapala udeczko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Aga :) A udko mozesz sobie "porwac" :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Wygląda bardzo smacznie. Trzeba spróbować takiego kurczaczka :)
    Pozdrawiam Majeczko!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko. Polecam kurczaka i pozdrawiam Cie cieplo :)

      Usuń
  9. koniecznie do spróbowania:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam przepisy B.Grangera.
    A ten kurczak u Ciebie cudownie pyszny!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. I ja go lubie. Mam kilka jego ksiazek i same w nich pyszne przepisy :)

      Usciski.

      Usuń
  11. A to ja sobie poszukam tej książki na amazon dot co dot uk :)
    Tak sobie teraz myślę czy kolendra i kurkuma są tajskie? Dałabym se rękę uciąć, że to raczej kuchnia indyjska, ale ja się mogę mylić :)
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pierwszej chwili pomyslalam, ze to taka swobodna interpretacja Billa :) Zajrzalam jednak do pewnej wspanialej ksiazki "Curry", ktorej autorem jest Vivek Singh i okazalo sie, ze w dziale tajlandzkim gdzie sa wyszczegolnione przyprawy tej kuchni, jest tez kurkuma i kolendra :)) Wiec chyba wszystko ok? :) A ksiazke Billa mysle, ze warto miec :)

      Usciski Poleczko :)

      Usuń
  12. Jak z limonką to biorę w ciemno :) Ze mnie limonkowy maniak, lubię je namiętnie wciskać do dań mięsnych ;)
    Kurak prezentuje się tak, że ślinka cieknie.
    U mnie brak nowych pozycji kulinarnych...szukam od pewnego czasu dobrej książki z samymi wypiekami (pieczywo i ciasta) drożdżowymi, ale na próżno...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje kochana :) A limonke i ja lubie. Szczegolnie jej zapach :)

      Usciski.

      Usuń
  13. A może i ja spróbuję takiego kurczaczka....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Nie dosc, ze pyszny to jeszcze robi sie praktycznie sam :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  14. Brzmi i wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam pytanko, czy przykrywasz mieso folia aluminiowa czy nie..... ? Juz kupilam sos rybny i nastawiam sie na zrobienie tego kurczaczka....wyglada wysmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze :)) Pieklam bez folii. Mam grzalke u gory w piekarniku i jak widac, nie spiekl sie za mocno (mialam go jednak caly czas pod kontrola :) Na wszelki wypadek sprawdzaj czy zbyt mocno sie nie piecze bo wiadomo, ze piekarniki roznie grzeja... I zycze smacznego :)

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo..... koniecznie sprobuje go zrobic! Kurczaczek wyglada naprawde bardzo apetycznie :-)))

      Usuń
    3. Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac :) Czekam na wrazenia :))

      Usuń
  16. Lubię i Billa Grangera i kurczaki i tajszczyznę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taj, jak ja :) Witaj w klubie :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  17. Jeden kawałeczek proszę odłożyć, wpadnę po niego ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy :) Odlozony! :)

      Pozdrowienia.

      Usuń