Chleb pszenny z rodzynkami.



Witajcie po swietach :)
Na poczatku dziekuje za wszystkie swiateczne zyczenia. Mam nadzieje, ze Swieta uplynely Wam w pysznej, rodzinnej atmosferze :)
A teraz zapraszam na pyszny chleb pszenny na zakwasie z rodzynkami. Chleb ma sprezysty, dziurkowany miazsz i jest lekko slodki za sprawa rodzynek. Doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju serow ale nie tylko. Mozecie go komponowac ze swoimi ulubionymi dodatkami. Z przepisu wychodza dwa male bochenki. Przepis znalazlam w Pracowni Wypiekow. Goraco polecam :)



Chleb pszenny na zaczynie zakwasowym
/zmodyfikowany przepis na podst. ksiazki: The fundamental techniques of classic bread baking/

Zaczyn:
100 g maki pszennej chlebowej
130 g wody
10 g zakwasu zytniego

Wszystkie skladniki zaczynu wymieszac, przykryc folia spozywcza i odstawic na 12-16 godz.

Nastepnie dodac:

480 g maki pszennej
160 g maki pszennej razowej
400 g wody
18 g soli
6 g swiezych drozdzy

dokladnie wyrobic ciasto - powinno byc gladkie. Przy pomocy miksera zajmie to ok. 8 min.

Przelozyc je do wysmarowanej olejem miski, przykryc folia spozywcza i odstawic do wyrastania na 1-2 godz. (w tym przepisie jest niewiele drozdzy, wiec ciasto bedzie roslo w zaleznosci od temperatury, w ktorej wyrasta).

Do wyrosnietego ciasta dodac 100 g rodzynek, uprzednio namoczonych na pol godziny w cieplej wodzie i dokladnie odsaczonych.

Wgniesc rodzynki w ciasto, następnie podzielic ciasto na 2 czesci i z kazdej uformowac okragly bochenek. Bochenki przelozyc do koszykow do wyrastania dokladnie oproszonych maka. Przykryc sciereczka, odstawic na ok. 1 godz. az wyraznie urosna.

Piekarnik z kamieniem do pieczenia* nagrzać do 230 st C. Przelozyc na kamien wyrosniete bochenki, spryskac piekarnik woda i piec 10 minut. Zmniejszyc temp. do 210°C i dopiekac kolejne 20-30 min., az chleby beda rumiane.

Ostudzic na metalowej kratce.



*jesli nie macie kamienia do pieczenia, bochenki mozna przelozyc na rozgrzana blache wylozona papierem do pieczenia lub upiec je w klasycznej keksowce.

Komentarze

KucharzyTrzech pisze…
Piękny chlebek Ci wyszedł. Aż u mnie nim pachnie.
margot pisze…
Majka, twoje chleby wyglądają zniewalająco i kusząco
ANNA pisze…
Przepysznie wygląda!
Ale piękny! Nie myślałam, że kiedyś bochenki samodzielnie upieczonego chleba będą wzbudzały u mnie taki zachwyt... ;)
Majeczko, pomyślałam tak jak margot - wygląda kusząco... I... u mnie też pachnie!
Karmel-itka pisze…
Majeczko, kochana, te zdjęcia zwaliły mnie z krzesła.
pieczarka mySia pisze…
Majko ;* Twoj chlebus jest cudowny! Czuje z daleko, ze smakowalby mi bardzo!

Buziaki ;*
Smaczny Kąsek pisze…
Pięknie ten chlebek wygląda! A do tego słodki posmak rodzynek! Mmm... pyszny przepis! :)
Kasia pisze…
Majko, piękny bochenek :) świetny dodatek w postaci rodzynek :) pozdrowienia!
Majana pisze…
Majeczko, chlebek wygląda pierwsza klasa! po prostu wspanialy bochen. Az mi tutaj pachnie :)
Pozdrowienia :)
Agnieszka pisze…
Aleee bochenki - cudo!
Ja ostatnio, z lenistwa chyba, pieke tylko w foremkach. Ale chyba tez chce takie bochenki, okragle :)
kabamaiga pisze…
Majeczko przepiękny. Dawno nie robiłam chleba z rodzynkami, a tak bardzo lubię.
aga pisze…
Majeczko, ale cudne bochenki:) az chce mi sie siegnac i zjesc taka kromeczke:)
Naprawdę ładny. Bardzo lubię chleby z bakaliami.
wiosenka27 pisze…
Wspaniały bochenek:)
piegusek1976 pisze…
ale wspaniale wygląda, sięgam z rozkoszą po pajdę:) gdybym nie była tak oporna za zrobienie własnego zakwasu to chętnie bym go upiekła:) buziaki
White Tablecloth pisze…
Robisz cudowne zdjęcia! A chlebek wygląda pysznie:)
Menu na weekend pisze…
Idealny ten chleb :) i oczywiście przepiękne zdjęcia - pozazdrościć!
zjedz_mnie pisze…
Zniewalające zdjęcia, aż chciałoby się sięgnąć po kromeczkę ;]
DECAMERON pisze…
ale tu smacznie :) ahhh dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie :) Pozdrawiam.

http://decamerron.blogspot.com/
Monika. L pisze…
Chleb wygląda pięknie, domowo....po prostu idealnie!
Gratuluję :) i podziwiam!

M.
Ewelina Majdak pisze…
O Kochana :)
Jestem zazdrosna - chleb jest przepiękny!