czwartek, 12 kwietnia 2012

Chleb pszenny z rodzynkami.



Witajcie po swietach :)
Na poczatku dziekuje za wszystkie swiateczne zyczenia. Mam nadzieje, ze Swieta uplynely Wam w pysznej, rodzinnej atmosferze :)
A teraz zapraszam na pyszny chleb pszenny na zakwasie z rodzynkami. Chleb ma sprezysty, dziurkowany miazsz i jest lekko slodki za sprawa rodzynek. Doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju serow ale nie tylko. Mozecie go komponowac ze swoimi ulubionymi dodatkami. Z przepisu wychodza dwa male bochenki. Przepis znalazlam w Pracowni Wypiekow. Goraco polecam :)



Chleb pszenny na zaczynie zakwasowym
/zmodyfikowany przepis na podst. ksiazki: The fundamental techniques of classic bread baking/

Zaczyn:
100 g maki pszennej chlebowej
130 g wody
10 g zakwasu zytniego

Wszystkie skladniki zaczynu wymieszac, przykryc folia spozywcza i odstawic na 12-16 godz.

Nastepnie dodac:

480 g maki pszennej
160 g maki pszennej razowej
400 g wody
18 g soli
6 g swiezych drozdzy

dokladnie wyrobic ciasto - powinno byc gladkie. Przy pomocy miksera zajmie to ok. 8 min.

Przelozyc je do wysmarowanej olejem miski, przykryc folia spozywcza i odstawic do wyrastania na 1-2 godz. (w tym przepisie jest niewiele drozdzy, wiec ciasto bedzie roslo w zaleznosci od temperatury, w ktorej wyrasta).

Do wyrosnietego ciasta dodac 100 g rodzynek, uprzednio namoczonych na pol godziny w cieplej wodzie i dokladnie odsaczonych.

Wgniesc rodzynki w ciasto, następnie podzielic ciasto na 2 czesci i z kazdej uformowac okragly bochenek. Bochenki przelozyc do koszykow do wyrastania dokladnie oproszonych maka. Przykryc sciereczka, odstawic na ok. 1 godz. az wyraznie urosna.

Piekarnik z kamieniem do pieczenia* nagrzać do 230 st C. Przelozyc na kamien wyrosniete bochenki, spryskac piekarnik woda i piec 10 minut. Zmniejszyc temp. do 210°C i dopiekac kolejne 20-30 min., az chleby beda rumiane.

Ostudzic na metalowej kratce.



*jesli nie macie kamienia do pieczenia, bochenki mozna przelozyc na rozgrzana blache wylozona papierem do pieczenia lub upiec je w klasycznej keksowce.

22 komentarze:

  1. Piękny chlebek Ci wyszedł. Aż u mnie nim pachnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Majka, twoje chleby wyglądają zniewalająco i kusząco

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękny! Nie myślałam, że kiedyś bochenki samodzielnie upieczonego chleba będą wzbudzały u mnie taki zachwyt... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majeczko, pomyślałam tak jak margot - wygląda kusząco... I... u mnie też pachnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Majeczko, kochana, te zdjęcia zwaliły mnie z krzesła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Majko ;* Twoj chlebus jest cudowny! Czuje z daleko, ze smakowalby mi bardzo!

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie ten chlebek wygląda! A do tego słodki posmak rodzynek! Mmm... pyszny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majko, piękny bochenek :) świetny dodatek w postaci rodzynek :) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Majeczko, chlebek wygląda pierwsza klasa! po prostu wspanialy bochen. Az mi tutaj pachnie :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aleee bochenki - cudo!
    Ja ostatnio, z lenistwa chyba, pieke tylko w foremkach. Ale chyba tez chce takie bochenki, okragle :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Majeczko przepiękny. Dawno nie robiłam chleba z rodzynkami, a tak bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  12. Majeczko, ale cudne bochenki:) az chce mi sie siegnac i zjesc taka kromeczke:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Naprawdę ładny. Bardzo lubię chleby z bakaliami.

    OdpowiedzUsuń
  14. ale wspaniale wygląda, sięgam z rozkoszą po pajdę:) gdybym nie była tak oporna za zrobienie własnego zakwasu to chętnie bym go upiekła:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  15. Robisz cudowne zdjęcia! A chlebek wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealny ten chleb :) i oczywiście przepiękne zdjęcia - pozazdrościć!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zniewalające zdjęcia, aż chciałoby się sięgnąć po kromeczkę ;]

    OdpowiedzUsuń
  18. ale tu smacznie :) ahhh dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie :) Pozdrawiam.

    http://decamerron.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Chleb wygląda pięknie, domowo....po prostu idealnie!
    Gratuluję :) i podziwiam!

    M.

    OdpowiedzUsuń
  20. O Kochana :)
    Jestem zazdrosna - chleb jest przepiękny!

    OdpowiedzUsuń