Chleb pszenny z rodzynkami.
Witajcie po swietach :)
Na poczatku dziekuje za wszystkie swiateczne zyczenia. Mam nadzieje, ze Swieta uplynely Wam w pysznej, rodzinnej atmosferze :)
A teraz zapraszam na pyszny chleb pszenny na zakwasie z rodzynkami. Chleb ma sprezysty, dziurkowany miazsz i jest lekko slodki za sprawa rodzynek. Doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju serow ale nie tylko. Mozecie go komponowac ze swoimi ulubionymi dodatkami. Z przepisu wychodza dwa male bochenki. Przepis znalazlam w Pracowni Wypiekow. Goraco polecam :)
Chleb pszenny na zaczynie zakwasowym
/zmodyfikowany przepis na podst. ksiazki: The fundamental techniques of classic bread baking/
Zaczyn:
100 g maki pszennej chlebowej
130 g wody
10 g zakwasu zytniego
Wszystkie skladniki zaczynu wymieszac, przykryc folia spozywcza i odstawic na 12-16 godz.
Nastepnie dodac:
480 g maki pszennej
160 g maki pszennej razowej
400 g wody
18 g soli
6 g swiezych drozdzy
dokladnie wyrobic ciasto - powinno byc gladkie. Przy pomocy miksera zajmie to ok. 8 min.
Przelozyc je do wysmarowanej olejem miski, przykryc folia spozywcza i odstawic do wyrastania na 1-2 godz. (w tym przepisie jest niewiele drozdzy, wiec ciasto bedzie roslo w zaleznosci od temperatury, w ktorej wyrasta).
Do wyrosnietego ciasta dodac 100 g rodzynek, uprzednio namoczonych na pol godziny w cieplej wodzie i dokladnie odsaczonych.
Wgniesc rodzynki w ciasto, następnie podzielic ciasto na 2 czesci i z kazdej uformowac okragly bochenek. Bochenki przelozyc do koszykow do wyrastania dokladnie oproszonych maka. Przykryc sciereczka, odstawic na ok. 1 godz. az wyraznie urosna.
Piekarnik z kamieniem do pieczenia* nagrzać do 230 st C. Przelozyc na kamien wyrosniete bochenki, spryskac piekarnik woda i piec 10 minut. Zmniejszyc temp. do 210°C i dopiekac kolejne 20-30 min., az chleby beda rumiane.
Ostudzic na metalowej kratce.
*jesli nie macie kamienia do pieczenia, bochenki mozna przelozyc na rozgrzana blache wylozona papierem do pieczenia lub upiec je w klasycznej keksowce.
Komentarze
Buziaki ;*
Pozdrowienia :)
Ja ostatnio, z lenistwa chyba, pieke tylko w foremkach. Ale chyba tez chce takie bochenki, okragle :)
http://decamerron.blogspot.com/
Gratuluję :) i podziwiam!
M.
Jestem zazdrosna - chleb jest przepiękny!