Mielone kotleciki z oliwkami i suszonymi pomidorami.
Najczesciej przygotowuje mielone kotlety w sposob tradycyjny a nastepnie podaje je z ziemniaczanym puree i zasmazanymi buraczkami. Taka wersja, mimo ze pyszna, po pewnym czasie staje sie jednak nudna, wiec kiedy jakis czas temu znalazlam przepis na kotleciki z dodatkiem oliwek i suszonych pomidorow postanowilam go wyprobowac. Polecam je wszystkim, ktorym znudzily sie zwykle kotlety mielone. To taka bardziej "wypasiona", srodziemnomorska wersja mielonych kotletow :) Dzieki dodatkowi czarnych i zielonych oliwek, suszonych pomidorow i anchois kotleciki nabieraja bardziej wyrazistego charakteru. Swietnie komponuja sie z delikatnym smakiem grillowanej cukinii (cukinie obsypalam sola i pieprzem i smazylam bez dodatku oliwy na mocno rozgrzanej patelni grillowej). Oczywiscie nie bede ich dlugo zachwalac bo kotleciki z takimi dodatkami sa naprawde pyszne. Koniecznie musicie sprobowac. Polecam :)
Mielone kotleciki z oliwkami i suszonymi pomidorami
Skladniki:
500 g mielonego miesa (wolowo-wieprzowego)
czerstwa kajzerka
1/2 szkl. mleka
1 jajko
1 cebula
4 polowki suszonych pomidorow (uzylam marynowanych w oliwie)
po 3 lyzki zielonych i czarnych oliwek (bez pestek)
zabek czosnku
1 lyzka kaparow
1 filecik anchois
2-3 lyzki posiekanej bazylii
4-5 lyzek tartego parmezanu
6-8 lyzek bulki tartej
sol
pieprz
oliwa
Cebule obrac, posiekac, sparzyc na sicie, przelewajac wrzatkiem, osaczyc. Suszone pomidory, oliwki i kapary pokroic na kawalki. Anchois rozetrzec.
Kajzerke namoczyc w mleku, lekko odcisnac. Mielone mieso wyrobic z jajkiem, namoczona kajzerka i anchois. Dodac pomidory, oliwki oraz kapary. Wsypac posiekana bazylie i parmezan. Doprawic roztartym czosnkiem, sola oraz pieprzem. Dokladnie wyrobic.
Z miesnej masy formowac nieduze owalne kotlety. Lekko je splaszczyc i obtoczyc w bulce tartej. Smazyc na rozgrzanej oliwie po 8-10 min. z kazdej strony.
Mozna podawac z pokrojona w plastry i smazona lub grillowana cukinia.
*zrodlo przepisu: Pani Domu poleca "Kuchnia na lato"
Komentarze
Usciski Majeczko ***
Bardzo mi się podoba.:)
Pozdrawiam gorąco :)
szkoda tylko, że z mięsem;)
Pozdrawiam cieplutko:)
Pozdrawiam! :)
Pozdrowienia:)
Już nie pamiętam kiedy robiłam mielone:) U mnie też są zawsze jakieś "nietypowe" dodatki podobnie jak u Ciebie:) Dodaje czasem też ser feta jak robię z suszonymi pomidorami.
Anna
Maju a jak się robi zasmażane buraczki?
Pozdrawiam
pozdrawiam
http://sama-slodycz.blogspot.com
pozdrawiam
Sylwia