Dania w 30 minut. Spaghetti alla puttanesca.
Spaghetti alla puttanesca to danie ze wstydliwa historia :) Puttana po wlosku to kobieta lekkich obyczajow. Podobno spaghetti z kaparami i anchovies (spaghetti alla puttanesca) bylo tak proste do przygotowania, ze zapracowanym paniom tylko wystarczalo czasu w przerwie na lunch, zeby sobie przyrzadzic to szybkie danie. Nazwa przyjela sie we Wloszech, a stamtad powedrowala dalej* W przepisie, z ktorego skorzystalam dodatkowym sladnikiem jest tunczyk w oliwie i mielony cynamon. To taka mala wariacja na temat klasycznego spaghetti alla puttanesca :)
Przepis pochodzi z mojego ostatniego "nabytku" czyli ksiazki Jamiego Olivera "30 Minuten Menüs". Jest to pierwsze danie, jakie przyrzadzilam z tej wlasnie ksiazki i bardzo mi smakowalo. Moj M. troche kaprysil podczas jedzenia ale zjadl cala swoja porcje :) Od niedawna jestem tez szczesliwa posiadaczka pewnej telewizji, w ktorej moge obejrzec kuchnie.tv :) Tam oczywiscie mozna tez zobaczyc program Jamiego (30 minut Jamiego), w ktorym przygotowuje dania z tej wlasnie ksiazki (slinotok gwarantowany:)) Wracajac do spaghetti...goraco polecam :))
Spaghetti alla puttanesca
Skladniki na 4-6 porcji:
500 g makaronu spaghetti
1 puszka tunczyka w oleju (ok. 200 g)
2 zabki czosnku
1 lyzka kaparow
1 mala puszka filecikow anchovies (ok. 30 g)
1 maly peczek natki pietruszki
1-2 swieze czerwone papryczki chili
8 czarnych marynowanych oliwek, bez pestek
mielony cynamon
1 butelka przecieru pomidorowego (ok. 700 g) lub 2 puszki (po 400 g) pokrojonych pomidorow
1 cytryna
W wysokim garnku zagotowac wode z dodatkiem soli. Wrzucic makaron spaghetti, ugotowac al dente (przez 10 min.).
Na patelnie wlac oliwe z tunczyka z puszki (mieso z tunczyka pozostawic w puszce), podgrzac, dodac przecisniety przez praske czosnek, kapary i fileciki anchovies. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oberwac listki od galazek. Listki grubo posiekac i odlozyc na bok. Galazki natki posiekac razem z chili, wrzucic na patelnie. Wszystko razem podsmazyc przez 2 min.
Nastepnie dodac mieso z tunczyka i oliwki, wymieszac. Wlac przecier pomidorowy (lub dodac posiekane pomidory) i oproszyc wszystko cynamonem, wymieszac.
Ugotowany makaron odcedzic (wode z gotowania zachowac). Do masy tunczykowej dodac wieksza czesc posiekanej natki, sok wycisniety z cytryny, troche oliwy i wody z gotowania makaronu, wymieszac.
Wrzucic makaron na patelnie, wymieszac z sosem. Rozlozyc danie na talerze. Przed podaniem posypac spaghetti pozostala natka.
*zrodlo: internet
Komentarze
A Jamiego ogladam tu - wszystkie 30 minutowe epizody mozna obejrzec :)
http://www.youtube.com/show/jamies30minutemeals
Kolejna wolna interpretacja włoskiego dania przez wirtuoza Jamiego :) Nie widziałam chyba u niego ani jednego dania, które było by oryginalnie włoskie. Zawsze coś tam poprzekręca :)
No,ale naprawdę u Ciebie tak pysznie wygląda,mniam:)
Pozdrowienia:)
Ja nie przepadam za tunczykiem w puszce i jakos cynamonu nie "czuje" tez w tym danku,ale wierze,ze pyszne bylo Majeczko :)
Ech...ale sie ciesze ,ze juz jestem :) :)
Buzka***
Swoją drogą - i u Nigelli jest ten przepis. Tyle tylko, że z nazwą przetłumaczoną. "Spaghetti ladacznicy". ;)))
Pozdrawiam!
Zazdroszczę obiadu!
Pozdrawiam CIę gorąco
Spaghetti wygląda wspaniale, jak zwykle u Ciebie.
"30 Minuten Menüs" Jamiego to piwersza ksiazka w ktorej nie potrafie sie odnalezc, desery nei sa na koncu :DD
Pozdrowieni sle!
Pozdrawiam
my website: top strony