czwartek, 29 lipca 2010

Tarta z pomidorami i oliwkami.



Uwielbiam tarty. Sa bardzo latwe w przygotowaniu a jednoczesnie niesamowicie pyszne. Nawet niewielka ilosc skladnikow sprawia, ze smakuja doskonale. Te na ciescie francuskim robi sie blyskawicznie. Jesli jak ja lubicie ciasto francuskie i pomidory koniecznie musicie sprobowac tej tarty. Jest przepyszna w swojej prostocie. Pomidorki, ktore nabieraja po upieczeniu slodyczy, oproszone ziolami i posypane czarnymi oliwkami smakuja naprawde doskonale. Polecam :)



Przepis pochodzi z ksiazeczki ("Pomysly na dania z pomidorami") dolaczonej do "Poradnika Domowego". Podaje go z moimi zmianami.

Tarta pomidorowa z oliwkami

Skladniki:
opakowanie ciasta francuskiego*
1 kg pomidorkow czeresniowych (dalam 500 g koktajlowych)
150 ml oliwy
100 g czarnych oliwek
peczek bazylii
po 1 lyzce listkow swiezego oregano i rozmarynu
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Ciasto ulozyc w okraglej formie o srednicy 30 cm lub na blasze tworzac po bokach niezbyt wysoki brzeg. Posmarowac za pomoca pedzla woda lub jajkiem rozmaconym z lyzka wody.

Pomidorki przekroic na pol, ulozyc na ciescie, doprawic sola i pieprzem. Posypac oregano i rozmarynem, a nastepnie skropic oliwa.

Piec 20-30 min (ja pieklam 45 min.) w temp. 210°C. Tarte podawac na cieplo udekorowana oliwkami oraz swieza bazylia.



*ja uzylam swiezego kupnego ciasta francuskiego (w formie okregu o srednicy 26 cm). Wylozylam nim okragla tortownice o srednicy 24 cm formujac brzeg.

31 komentarzy:

  1. słodko wyglądają te małe pomidorki. czarne oliwki chętnie podmieniłabym na zielone, bo lubię bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiekna ta Twoja tarta, uwielbiam wszystko co pomidorowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda. Tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majko! Śliczna i słoneczna tarta:) Może się wymienimy kawałek Twojej za porcję mojej czekoladowej?:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama bym się na taką skusiła. Te pomidorki i bazylia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada pyszniutko. Chetnie bym sprobowała ale ja wyskupałabym oliwki

    OdpowiedzUsuń
  7. sliczna ta tarta i niesamowicie kolorowa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również uwielbiam tarty. Dają tyle możliwości smakowych, a jednocześnie są takie proste.

    OdpowiedzUsuń
  9. Też lubię tarty za prostotę i za cudowne wnętrza:) Od razu widać, że Twoja jest doskonała! Bardzo mnie kusi, bo lubię takie smaki. Pomidorki zjadam już przez ekran;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda prześlicznie. Mmmmm... i do tego na cieście francuskim!! Coś wspaniałego!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda fantastycznie! Kolor pomidorków jest niesamowity! Do dokładnie takie smaki jak lubię, pycha.
    Czy został może kawałeczek dla mnie?

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie ! Chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  13. o tak... tarta jest niezastąpiona w każdej postaci. Słodka, słona - nie ważne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepadam za obiadowymi tartami. A taka pomidorowa musi genialnie smakować. Szkoda, że odpada - bo w mojej rodzinie nie wszyscy lubią oliwki...

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ponieważ kocham tarty z pewnościa sprobuję :)
    Zawsze robiłam na kruchym cieście, czas sprobować na francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Te kolory..to ciasto..te dodatki.. Piękna!! Zjadłbym sobie taką, ot tak, teraz, na kolację..

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie wyglądają te pomidorki, ale jest jedna mała rzecz, która mnie niepokoi... czy tarta od nich nie rozmaka? A może powinnam spytać: jak to robisz, że nie rozmaka? ;) Teoretycznie chyba to posmarowanie jajkiem wystarcza, ale mnie się nigdy do końca nie udaje (chociaż zwykle, mimo tego, i tak mi smakuje). W każdym razie, Twoja tarta wygląda pysznie, bardzo południowo i od razu mi się zachciewa jakichś hiszpańskich wakacji.

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam ciasto francuskie, pomidorki i czarne oliwki. Jutro dokupię ciasto i będę mieć pyszny obiadek...

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam w zeszłym roku tartę na francuskim cieście z pomidorami i makiem. Wtedy bardzo mi smakowała. Ale Twoja wersja, z oliwkami przemawia do mnie jeszcze bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności! to są smaki, które uwielbiam, idealny przepis na lato. I pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie wygląda ta tarta. Upieczone pomidorki jeszcze bardziej zyskują na smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda tak smakowicie, tak pysznie !!!

    p/s Boszesz głodna tu siedzę daj mi gryzka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. świetne zdjęcia :) a ciasto francuskie uwielbiam, no i czarne oliwki :) zielone mniej

    OdpowiedzUsuń
  24. Ach, jaka słoneczna, wakcyjna, pyszna! Zatęskniłam za Italią!

    OdpowiedzUsuń
  25. asieja - dziekuje. Ja tez wole zielone ale czarnymi tez nie pogardze :)

    misiuka, wedelka - dziekuje :)

    KUCHARNIA, Anna-Maria - na pewno dobijemy targu :) Dziekuje.

    Panna Malwina - polecam. Jest naprawde pyszna.

    emma001 - dziekuje. Bez oliwek tez doskonale smakuje :)

    stefania.confidential - Grazie per la vostra gentile parole :)

    aga - dziekuje :)

    Io - prawda? Tarty rzadza :)

    Piegowata - wszyscy wiedza, ze wnetrze jest najwazniejsze :) A jesli do tego ma sie tyle mozliwosci smakowych to juz istne szalenstwo :)

    OdpowiedzUsuń
  26. dagmara_65 - dziekuje :)

    majana - dziekuje. Oczywiscie, ze zostal kawaleczek. nawet calkiem duzy :)

    atina - dziekuje. Czestuj sie prosze :)

    Ola - wszystkie tarty sa pyszne, prawda? :)

    pincake - swietny na poprawe humoru w pochmurny dzien :)

    Zaytoon - mozesz przygotowac te tarte bez oliwek :) Dodaje sie je na koncu wiec ten, kto bedzie mial na nie ochote moze ja sobie posypac oliwkami :)

    KucharzyTrzech - polecam :) Ja na kruchym ciescie robie rzadko. Na francuskim za to tarty wychodza blyskawicznie :)

    spencer - polecam. Robi sie ja blyskawicznie wiec za pol godziny mozesz juz sie nia delektowac :)

    karoLina - wydaje mi sie, ze mimo smarowania jakiem tarta i tak lekko namieka. Mnie to jednak zupelnie nie przeszkadza i gdyby nie Twoje pytanie, to w ogole nie zwrocilabym na to uwagi :)

    Imoen - mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac :)

    kabamaiga - cos mi zaswitalo w glowie, ze widzialam kiedys tarte z pomidorami i makiem :) A wiec to u Ciebie? Swietnie, musze ja odnalezc i koniecznie wyprobowac przepis :)

    kornik - dziekuje i polecam :)

    kasiac - dziekuje. Fakt pomidorki smakuja wtedy o wiele lepiej :)

    Ivon - dziekuje. Czestuj sie kobieto. Nie chce zebys mi tu padla z glodu :)

    aga-aa - dzieki. W takim razie ta tarta jest dla Ciebie :)

    Beata - dziekuje. Ja tesnie za Italia caly czas :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bajeczna tarta :) Akurat wszystkie składniki mam w posiadaniu więc nie zaszkodzi ja stworzyć, bo wygląda niezwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pysznie wygląda!!!!! A książeczka z przepisem to chyba przyjechała razem z Tobą po urlopie w PL, prawda? Mam nadzieję, że wypoczęłaś Majeczko :)

    OdpowiedzUsuń
  29. piekne kolory :)) wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń