Puszyste placki z dyni z serem feta



Przepis na te pyszne placuszki jest ze mna juz od dluzszego czasu (znalazlam go w gazecie Moje Gotowanie z 1998 roku) ale robilam je do tej pory zaledwie kilka razy. Ostatni raz bylo to jakis rok temu wiec, korzystajac z trwajacego wciaz dyniowego sezonu, postanowilam jeszcze raz przypomniec sobie ich smak. Placuszki sa bardzo mieciutkie i jak sama nazwa wskazuje, puszyste. Delikatne w smaku, od czasu do czasu zaskakuja slonymi akcentami za sprawa ukrytego w ich wnetrzu sera feta. Wszystkim amatorom bardziej wyrazistych potraw polecam poeksperymentowanie z przyprawami.

Placuszki sa moja druga propozycja w ramach akcji "Festiwal dyni".




Skladniki na 4 porcje:
1 kg dyni
5 lyzek maki pszennej
3 jajka
250 g sera feta
3 lyzki posiekanego koperku
sol
pieprz
olej do smazenia
2 lyzki posiekanych pestek dyni

Dynie obrac, oczyscic z pestek. Miazsz pokroic w wieksze kawalki, oproszyc sola, odstawic na 30 min. Ser pokroic w kostke.

Kawalki dyni osuszyc, zetrzec na tarce, przelozyc do miski. Dodac make, polowe sera, 2 lyzki koperku, wbic jajka, wyrobic na jednolita mase. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Olej rozgrzac na patelni. Lyzka wkladac porcje masy dyniowo-serowej. Placki smazyc z obu stron na zloty kolor.

Placki trzymac w cieple. Przed podaniem posypac pestkami dyni, pozostalym koperkiem i serem.


Komentarze

Gosia pisze…
u mnie samo slowo "feta" wywoluje szczegolniejsza uwage :) takie placuszki musza rzeczywiscie byc pyszniutkie :)
Pozdrawiam :)
Majana pisze…
O mniam, pyszniutko wyglądają,mają cudowny kolor, a z fetą musza smakować wyśmienicie:)
Pozdrawiam:)
Tilianara pisze…
Robiłam bardzo podobne placuszki z cukinią i fetą mmmm pychotka :) Z dynią musiały smakować wspaniale i do tego mają taki wspaniały kolor :)
Bea pisze…
Cudne! Mam ochote siegnac po jednego... albo i dwa ;)
Gosia pisze…
Z serem feta?
Zjadam od razu z uśmiechem na ustach;)))
Wyglądają trochę jak placki ziemniaczane. Mniam..

Pozdrowionka!:)))
Goś;)
karolka pisze…
O takich jeszcze nie jadlam. Koniecznie do wyprobowania :)
magda k. pisze…
po pierwsze zdjęcia piękne, po drugie kolory wspaniałe, a przepis bardzo interesujący :) pozdrawiam
Edyta pisze…
Na zdjęciach widać jak bardzo puszyste są te placuszki. No i ta feta - uwielbiam!
kabamaiga pisze…
Maju chyba dzięki Tobie mam obiad na jutro :) Właśnie wróciłam ze sklepu ze ze dobytą z trudem dynią, a i feta też znalazła się w koszyku - przeczucie jakieś?
Monika. L pisze…
och jakie apetyczne! Piękne placuszki Ci wyszły. I jeszcze feta - płnia pozytywnych smaków :)
Buziak
M.
andzia-35 pisze…
Ale puchaaaaaate, bardzo apetyczne:))
adda73 pisze…
Jak ładnie przypieczone, chrupiutkie, mniam :))
Ale ładnie je zoomnęłaś, aż mi ślinka cieknie, gdy patrzę na tę wszechobecną pomarańczowość! :)
Cezonia pisze…
Bardzo apetycznie wyglądają te placuszki :) Z chęcią bym sobie takie zjadła :)
Szarlotek pisze…
Mam jeszcze dynię i może bym takie usmażyła na kolację... U mnie muszą mieć bardziej wyrazisty charakter i pomyślałam o dodaniu czegoś ostrzejszego :)
lo pisze…
Kolejne cudowne danie widzę u Ciebie. Uwielbiam takie warzywne placuszki.
karoLina pisze…
Już sobie wyobrażam, jak feta przełamuje slodycz dyni, musi być pysznie. Jedyne co mnie zniechęca, to to, że trzeba na etapie poczatkowym odczekać pół godziny, ale ja takie etapy raczej pomijam i w ten sposób ostatnia przeszkoda zostanie pokonana. No, może z wyjątkiem tej, że trzeba by się zaoparzyć w fetę i dynię ;)
Mirabelka pisze…
2 lata temu, gdy zaczynałam swoje przygody z dynią, zrobiłam dyniowe placki, ale były mdłe i nie bardzo mi smakowały :) gdybym jednak dała fetę i zioła, byłoby to zupełnie co innego :) i chyba jeszcze raz się na nie skuszę, tym razem w Twojej wersji... :)
Małgoś pisze…
Cudne, żółciutkie i mega apetyczne. :) I jeszcze ta złocista skórka przysmażona z wierzchu... Ojjjj...cudowności na talerzu widzę! :)
kabamaiga pisze…
Zrobiłam - są cudne. Zawiozłam jeden placuszek mojej babci, która pierwszy raz jadłam dynię na ostro i powiedziała, że są przepyszne
fellunia pisze…
A ja robię takie placuszki z cukinią, muszę spróbować z dynią, zupełnie nie potrafię sobie wyobrazić ich smaku a wyglądają tak optymistycznie :)
majka pisze…
Gosi@ - ja tez lubie potrawy z dodatkiem fety. A te placuszki dzieki niej naprawde zyskuja na smaku. Pozdrawiam.

majana - dziekuje i polecam :)

Tilianara - ja tez robilam placuszki z cukinia i feta :) Mysle, ze dzieki fecie takie placuszki z malo wyrazistych smakowo warzyw (jak cukinia czy dynia) smakuja o wiele lepiej. Dziekuje.

Bea - nawet trzy :) Dziekuje.

Gos - czestuj sie :) Pozdrawiam.

karolka - polecam. Daj znac jak juz wyprobujesz :)

magda k. - po pierwsze, drugie i trzecie - dziekuje :))

edysia79 - ciesze sie, ze widac ich puszystosc :) Polecam.

kabamaiga - to sie nazywa telepatia :))

Monika L. - dziekuje. Wpadnij na obiad :))

andzia-35, adda73 - dziekuje Wam slicznie :)

Ania vel Vespertine - tak mi sie jakos zoomnelo :) Dziekuje.

Cezonia - no to do dziela :) Dziekuje.
majka pisze…
szarlotek - swietny pomysl z dodaniem ostrzejszych przypraw :) Mysle, ze kazdy moze doprawic je po swojemu.

Io - dziekuje i polecam :)

karoLina - och Ty leniwa kobieto :)) Te pol godziny mozna wykorzystac np. na manicure (przyda sie po starciu dyni) :))

Mirabelka - fakt, dynia musi byc dobrze doprawiona bo inaczej moze byc zbyt mdla. Daj znac, czy Ci smakowaly i jak wyszlo :)

Malgosia.dz - dziekuje :)

kabamaiga - ciesze sie, ze Wam smakowaly :) Pozdrowienia dla Babci :))

fellunia - bo to optymistyczne placuszki na pochmurne dni :) Buzka.
zjedz_mnie pisze…
Super się prezentuja, aę się chce sięgnąć ;]
buruuberii pisze…
Piekne Maju, piekne i kolorowe takim kolorem, ze czuje ze gdybym byla blize to bym sie nie oparla...
:-)
wegetarinka pisze…
o rany, wow, prawie wylazły mi z monitora:)
Ania pisze…
Bardzo fajny przepis! Uwielbiam dynię, ja robię placki bardziej korzenne, zapraszam na mojego bloga. Ale pomysł na placki z fetą i koperkiem- super, dzisiaj spróbuję:)
mama ani pisze…
ale pysznie wyglądają te placki, mogę wiedzieć jakim aparatem fotografujesz, bo zdjęcia sa piękne :)
Marta pisze…
mam w planie na dzisiejszy obiad, wyglądają bardzo apetycznie !