Puszyste placki z dyni z serem feta
Przepis na te pyszne placuszki jest ze mna juz od dluzszego czasu (znalazlam go w gazecie Moje Gotowanie z 1998 roku) ale robilam je do tej pory zaledwie kilka razy. Ostatni raz bylo to jakis rok temu wiec, korzystajac z trwajacego wciaz dyniowego sezonu, postanowilam jeszcze raz przypomniec sobie ich smak. Placuszki sa bardzo mieciutkie i jak sama nazwa wskazuje, puszyste. Delikatne w smaku, od czasu do czasu zaskakuja slonymi akcentami za sprawa ukrytego w ich wnetrzu sera feta. Wszystkim amatorom bardziej wyrazistych potraw polecam poeksperymentowanie z przyprawami.
Placuszki sa moja druga propozycja w ramach akcji "Festiwal dyni".
Skladniki na 4 porcje:
1 kg dyni
5 lyzek maki pszennej
3 jajka
250 g sera feta
3 lyzki posiekanego koperku
sol
pieprz
olej do smazenia
2 lyzki posiekanych pestek dyni
Dynie obrac, oczyscic z pestek. Miazsz pokroic w wieksze kawalki, oproszyc sola, odstawic na 30 min. Ser pokroic w kostke.
Kawalki dyni osuszyc, zetrzec na tarce, przelozyc do miski. Dodac make, polowe sera, 2 lyzki koperku, wbic jajka, wyrobic na jednolita mase. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.
Olej rozgrzac na patelni. Lyzka wkladac porcje masy dyniowo-serowej. Placki smazyc z obu stron na zloty kolor.
Placki trzymac w cieple. Przed podaniem posypac pestkami dyni, pozostalym koperkiem i serem.
Komentarze
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam:)
Zjadam od razu z uśmiechem na ustach;)))
Wyglądają trochę jak placki ziemniaczane. Mniam..
Pozdrowionka!:)))
Goś;)
Buziak
M.
majana - dziekuje i polecam :)
Tilianara - ja tez robilam placuszki z cukinia i feta :) Mysle, ze dzieki fecie takie placuszki z malo wyrazistych smakowo warzyw (jak cukinia czy dynia) smakuja o wiele lepiej. Dziekuje.
Bea - nawet trzy :) Dziekuje.
Gos - czestuj sie :) Pozdrawiam.
karolka - polecam. Daj znac jak juz wyprobujesz :)
magda k. - po pierwsze, drugie i trzecie - dziekuje :))
edysia79 - ciesze sie, ze widac ich puszystosc :) Polecam.
kabamaiga - to sie nazywa telepatia :))
Monika L. - dziekuje. Wpadnij na obiad :))
andzia-35, adda73 - dziekuje Wam slicznie :)
Ania vel Vespertine - tak mi sie jakos zoomnelo :) Dziekuje.
Cezonia - no to do dziela :) Dziekuje.
Io - dziekuje i polecam :)
karoLina - och Ty leniwa kobieto :)) Te pol godziny mozna wykorzystac np. na manicure (przyda sie po starciu dyni) :))
Mirabelka - fakt, dynia musi byc dobrze doprawiona bo inaczej moze byc zbyt mdla. Daj znac, czy Ci smakowaly i jak wyszlo :)
Malgosia.dz - dziekuje :)
kabamaiga - ciesze sie, ze Wam smakowaly :) Pozdrowienia dla Babci :))
fellunia - bo to optymistyczne placuszki na pochmurne dni :) Buzka.
:-)