czwartek, 23 kwietnia 2015

Kurczak w paprykowym sosie.


Pollo al chilindron - pod taka wlasnie nazwa kryje sie kurczak w paprykowym sosie. To pyszne i proste danie pochodzi z kuchni hiszpanskiej. Zamiast calego kurczaka pokrojonego na kawalki mozecie uzyc udek drobiowych. Sos (z dodatkiem szynki serrano i bialego wina), w ktorym dusi sie mieso jest naprawde pyszny, trzeba go tylko dobrze doprawic. Goraco polecam :)


Udka drobiowe w paprykowym sosie
*inspiracja: O. Allibhoy "Tapas"

Skladniki na 4 porcje:
1 kurczak (ok. 1,2 kg) - dalam udka drobiowe
sol
swiezo mielony czarny pieprz
100 ml oliwy
7 zabkow czosnku (dalam 3)
1 duza lub 2 male czerwone papryki
1 cebula
100 g szynki serrano
2 liscie laurowe
1 lyzeczka cukru
300 g passaty pomidorowej
200 ml bialego wina

Kurczaka podzielic na czesci, umyc i osuszyc (ew. udka drobiowe umyc, osuszyc). Oproszyc sola i pieprzem. Czosnek obrac, pokroic w plasterki. Cebule obrac, pokroic w krazki. Papryke przekroic na pol, usunac nasiona, umyc i pokroic w cienkie paski. Szynke serrano pokroic w kostke.

Na glebokiej patelni (lub w duzym ciezkim rondlu), na duzym ogniu rozgrzac oliwe i obsmazyc kurczaka ze wszystkich stron. Zdjac z patelni, odlozyc na bok.

Zredukowac ogien, wrzucic na patelnie czosnek, cebule, papryke i szynke serrano, smazyc 5-10 min. Dodac passate pomidorowa, listki laurowe i cukier. Zagotowac i gotowac 10 min., az powstanie gesty sos.

Wlac biale wino, wlozyc do sosu mieso z kurczaka. Przykryc pokrywka i dusic kolejne 30-40 min. lub dluzej, az mieso bedzie miekkie. Doprawic do smaku i podawac, np. z ryzem lub bagietka (do maczania w sosie).








5 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że kurczak wygląda bardzo apetycznie. Hiszpania jak się patrzy :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! szkoda, że nie możemy kurczaka bo bym sie nie zastanawiała nad wykorzystaniem przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie dania to ja wręcz ubóstwiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo zachęcające danie! Cyba przez tę intensywną czerwień!

    OdpowiedzUsuń