czwartek, 30 kwietnia 2015

Roladki drobiowe z baklazanem i mieta.


Te roladki robilam juz kilka razy i wciaz nie mam ich dosyc :) Dzieki calonocnemu marynowaniu w jogurcie mieso jest soczyste i miekkie. Zawiniete w miekkie plasterki baklazana i zapieczone w pomidorowym sosie jest naprawde pyszne. Dodatek miety i sera cheddar nadaje calemu daniu ciekawego smaku. Koniecznie wyprobujcie to polaczenie! Gwarantuje, ze sie nie zawiedziecie :) Goraco polecam.


Roladki drobiowe z baklazanem i mieta
*inspiracja: S. Butcher "Snackistan"

Skladniki na 12 sztuk:
3 duze piersi drobiowe (bez skory)
3 lyzki jogurtu naturalnego
4 zabki czosnku, drobno posiekane
sok z 2 cytryny
1-2 lyzki oliwy
1 plaska lyzeczka kurkumy
2 lyzeczki mielonej papryki
szczypta papryki chili
1/2 lyzeczki soli

2 duze baklazany
sol
oliwa
125 g sera cheddar, startego na tarce o drobnych oczkach
1 garsc swiezej miety, oderwane i porwane na drobno listki
400 ml passaty pomidorowej (lub soku pomidorowego)

Piersi drobiowe umyc, osuszyc. Ulozyc na plasko na desce do krojenia, pokroic w poprzek tak, aby z kazdej piersi powstaly 4 bardzo cienkie plasterki. Ulozyc mieso w szklanym naczyniu. Jogurt wymieszac z pozostalymi skladnikami, zalac mieso, dobrze wymieszac aby cale bylo pokryte marynata. Wstawic na 6-8 godz. do lodowki (najlepiej na cala noc).

Baklazany umyc, osuszyc, pokroic w poprzek na cienkie plastry (powinno powstac 12 plasterkow baklazana). Kazdy plasterek baklazana oproszyc sola, ulozyc na papierowych recznikach. Przykryc kolejnymi papierowymi recznikami, ulozyc na nich deske do krojenia, obciazyc. Zostawic baklazany na 20 min.

Nastepnie baklazany wytrzec suchym papierowym recznikiem, posmarowac z obydwu stron oliwa i smazyc na patelni, az zmiekna. Wykladac na papierowy recznik aby osaczyc je ew. z nadmiaru tluszczu, odstawic aby lekko przestygly.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Na kazdy plasterek baklazana nalozyc troche tartego sera i miety. Kawalki kurczaka delikatnie wyjmowac z marynaty, klasc na baklazanie a nastepnie zwijac roladki i spinac je za pomoca wykalaczek.

Ulozyc roladki w zaroodpornym naczyniu, wlac passate pomidorowa. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Nastepnie przykryc naczynie folia aluminiowa i piec kolejne 15 min.

Podawac na cieplo z dodatkiem salatki z ogorkow, pomidorow i cebuli, jogurtu naturalnego i chlebkow pita (ja podalam z ryzem).


5 komentarzy:

  1. Pomysłowe roladki :) Choć bakłażana jadłam tylko raz i to grillowanego, nie zasmakował mi. Jednak w takim wydaniu jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majeczko muszę wypróbować w tym sezonie. Dawno bakłażana nie jadłam, a ten pomysł bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z bakłażanem to biorę w ciemno ;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smacznie wyglądają! i u mnie dziś na obiad było cos podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie pomysłowe! zgapię od Ciebie ten przepis! teraz jak pogoda coraz bardziej wiosenna chce mi się własnie takich dań:) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń