poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Sernik z mango (na zimno).


Witam Was serdecznie poswiatecznie i pourodzinowo :) Mam nadzieje, ze swieta byly dla Was udane. My w tym roku nie narzekalismy na brak atrakcji. Jedna z nich byla wizyta w pobliskim skansenie, gdzie odbywal sie coroczny jarmark z karuzelami i innymi atrakcjami (m.in. pchlim cyrkiem, na ktory niestety nie poszlismy, bo niestety nie wierze w taki rzeczy:) Wiem, ze macie na pewno dosyc slodyczy ale moze skusicie sie na ten pyszny, kremowy sernik. Przygotowalam go w weekend na swoje urodziny :) Sernik w optymistycznym, zoltym kolorze, w dodatku bez pieczenia. Smakuje rewelacyjnie, owocowo, lekko kwaskowo. Goraco polecam :)


Sernik z mango (na zimno)
*inspiracja: S. Blake "500 Partycakes" (z moimi zmianami)

Skladniki na tortownice o srednicy 20 cm:
140 g ciastek imbirowych lub harbatnikow pelnoziarnistych
80 g rozpuszczonego masla
2 duze, dojrzale mango
sok z 2 limetek
200 g sera ricotta
130 g drobnego cukru
175 g greckiego jogurtu
12 lyzek zimnej wody
2 torebki zelatyny w proszku (na 500 ml plynu kazda)*
ew. kawalki mango do dekoracji

Tortownice o srednicy 20 cm wysmarowac maslem, wylozyc papierem do pieczenia. Ciastka przelozyc do foliowej torebki, zmiazdzyc za pomoca walka (lub pokruszyc na drobno w malakserze). Wymieszac z roztopionym maslem, przelozyc do przygotowanej formy i za pomoca lyzki docisnac do dna formy. Wstawic na 30 min. do lodowki.

Mango obrac, oddzielic miazsz od pestki. Zmiksowac na puree, dodac sok wycisniety z limetek, wymieszac.

Ricotte przelozyc do miski, dodac cukier, dokladnie wymieszac. Dodac jogurt i puree z mango, wymieszac.

Zelatyne wsypac do miseczki, dodac wode, odstawic na 5 min., zeby napeczniala. Nastepnie przelozyc ja do rondelka i podgrzewac na malym ogniu, az zelatyna sie rozpusci.

Do rozpuszczonej zelatyny dodac 1-2 lyzki masy serowej, wymieszac. Nastepnie dodac pozostala mase, ponownie dokladnie wymieszac. Wylozyc mase na schlodzony spod, wstawic do lodowki na co najmniej 3 godz. (najlepiej na cala noc) aby sernik stezal.

Przed podaniem pokroic sernik na kawalki i ew. udekorowac kawalkami mango.


* ja mialam dosyc duze mango: po zmieszaniu puree z serem otrzymalam ponad 1 l masy, dlatego dodalam az dwie zelatyny
(zwazcie mase podczas przygotowania, moze bedzie jej mniej i wystarczy tylko jedno opakowanie zelatyny, przygotowanej oczywiscie wg przepisu na opakowaniu:)


20 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda i kusi swoim smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo :) Mam nadzieje, ze Cie skusil? :)

      Usuń
  2. Sernik na zimno z mango, no muszę taki zrobić :) Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawde pyszny! Ciezko sie od niego oderwac :) Zrob koniecznie.

      Usuń
  3. Sernika z mango nie miałam jeszcze okazji próbować :) Zapowiada się intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje naprawde swietnie. Lekko kwaskowo, przez co swietnie komponuje sie ze slodkim spodem :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię smak mango, dlatego temu serniczkowi mówię zdecydowanie tak! I przy okazji - sto lat! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo :) A sernikiem prosze, czestuj sie :)

      Usuń
  5. 100 lat :)! I chętnie się poczęstuję kawałeczkiem tego cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) A na sernik jak najbardziej zapraszam :)

      Usuń
  6. dobrze, mało w kuchni a taki efekt!
    zapraszam na instagrama dla foodies :) https://instagram.com/natkaczo/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto by pomyslal, prawda? :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Uwielbiam mango i już wyobrażam sobie jak musiał smakować ten sernik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest lekki jak pianka, idealnie slodki...rewelacyjny :)

      Usuń
  8. Uwielbiam mango, ten sernik to mój must try ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawde polecam. Nie zawiedziesz sie :)

      Usuń
  9. Cudowne! Zwłaszcza w tej kwiatowej dekoracji!

    OdpowiedzUsuń
  10. jak apetycznie wygląda...mniam...
    Zapraszam na mój raczkujący blog ;-)
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń