czwartek, 19 marca 2015

Ucierana babka z ajerkoniakiem.


Dzis mam dla Was pierwszy (mam nadzieje, ze nie ostatni) przepis na Wielkanoc - przepis na ucierana babke z dodatkiem ajerkoniaku. Bardzo lubie wszelkiego rodzaju babki z dodatkiem alkoholu. Alkohol dodaje ciastu wilgotnosci i charakteru. Poza tym, akurat w tym przepisie, ajerkoniak sprawia, ze ciasto ma swietny zolty kolor :) Babka wychodzi wilgotna, miekka a w smaku czuc lekko ajerkoniak.
Babka na pewno sie uda (czyt. nie bedzie miala zakalca) jesli bedziemy przestrzegac kilku zasad: wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej (jajka najlepiej jest wyjac z lodowki co najmniej na godzine lub dwie przed pieczeniem, ajerkoniak rowniez - jesli trzymamy go w lodowce). Jajka miksujemy z cukrem przez co najmniej 5 min. na biala i bardzo puszysta mase (masa podwaja podczas miksowania swoja objetosc). Make i proszek do pieczenia przesiewamy a nastepnie po dodaniu do masy tylko lekko mieszamy z ciastem za pomoca silikonowej szpatulki lub trzepaczki do piany. Goraco polecam :)

Polca tez waszej uwadze inne przepisy na pyszne babki: klik, klik, klik, klik.



Ucierana babka z ajerkoniakiem
*inspiracja: Dr. Oetker "Kuchen von A-Z" (z moimi duzymi zmianami)

Skladniki na forme o srednicy 18 cm:
62 g maki pszennej
62 g maki ziemniaczanej
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
75 g cukru pudru
1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia
120 ml oleju slonecznikowego
125 ml ajerkoniaku
3 jajka (M)

cukier puder do posypania babki


Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme do babki dokladnie wysmarowac maslem, oproszyc maka.

Jajka wbic do miski, dodac cukier puder i cukier waniliowy, miksowac przez 5 min., az masa bedzie biala i bardzo puszysta. Ciagle miksujac wlac ajerkoniak. Nastepnie wlewac porcjami olej, miksowac kolejne 2 min.

Make pszenna wymieszac z maka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, przesiac. Dodac do masy, lekko wymieszac za pomoca trzepaczki do piany.

Przelac mase do przygotowanej formy, wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec na srodkowym poziomie przez 45 min. (przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka, czy babka juz sie upiekla).

Wyjac babke z piekarnika, zostawic na 5-10 min. w formie. Nastepnie wyjac babke z formy i zostawic na kuchennej kratce aby calkowiecie wystygla.

Babke posypac cukrem pudrem lub polac lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.



10 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie:) robiłam kiedyś taką z ajerkoniakiem jest bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę potwierdzić - babkę ajerkoniakową robiłam i jest lekka, wilgota i przepyszna! Chyba zrobię w tym roku znowu i też udekoruję takimi uroczymi kwiatkami (jak znajdę) :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaczyna się robić baaaardzo świątecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna babeczka :) Częstuję się z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ładna babka :) Bardzo ładnie ją przystroiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wierzę, że pyszna, odpowiada mi dodatek ajerkoniaku-utrzymuje skutecznie wilgotność ciasta, buziaki

    OdpowiedzUsuń