poniedziałek, 23 marca 2015

Pizza rustica.


Sobota to dzien, kiedy mam ochote dluzej posiedziec w kuchni (bynajmniej nie bezczynnie:) Wtedy tez pieke ciasta, robie desery czy wyrabiam pizze. Pizze lubia u mnie wszyscy. Bo jak tu jej nie lubic? Chrupiace cienkie ciasto z miekkimi, wysokimi brzegami (kiedys to wlasnie te brzegi lubilam w pizzy najbardziej:), ciagnacy sie ser... A zeby bylo troszke zdrowiej duuuuzo warzyw: cukinia, papryka, pieczarki i kaczochy. Na wierzch pizzy mozecie wylozyc rowniez pokrojona w plasterki kielbase chorizo, kapary, gotowana szynke, suszone pomidory czy ugotowane na twardo jajka. Bedzie rownie pysznie. Polecam :)



Pizza rustica
*inspiracja: Kitchen Aid. Das Kochbuch

Skladniki na 2 pizze:
15 g swiezych drozdzy
250 ml cieplej wody
szczypta cukru
400 g maki pszennej
1/2 lyzki soli

1 mala cukinia
1 zolta papryka
125 g pieczarek
3 lyzki oliwy
1 sloiczek karczochow w oliwie
400 g posiekanych pomidorow z puszki (dalam 1/2 malego opakowania passaty pomidorowej)
1 lyzeczka suszonego oregano
garsc czarnych oliwek
250 g mozzarelli
listki bazylii do dekoracji
sol
swiezo mielony czarny pieprz

Drozdze wkruszyc do kubka z miarka, dodac szczypte cukru. Wlac ciepla wode i oliwe, wymieszac. Odstawic pod przykryciem na 10-15 min. az drozdze zaczna babelkowac. Make wsypac do misy miksera, dodac sol, wymieszac.

Do maki wlac drozdze z woda i zagniatac przez 5 min. (na drugiej predkosci miksera), az ciasto bedzie odstawac od scianek misy. Nakryc miske czysta sciereczka i odstawic na 1-2 godz. do wyrosniecia (ciasto musi podwoic swoja objetosc).

Przygotowac warzywa: cukinie umyc, odciac konce, pokroic w polplasterki lub kostke. Papryke przekroic, usunac gniazda nasienne, umyc, pokroic w cienkie paski. Grzyby oczyscic, pokroic w plasterki. Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe, wrzucic warzywa i dusic je na duzym ogniu przez 5-10 min. (warzywa maja byc "al dente":) Karczochy osaczyc z oliwa, dodac do warzyw, wymieszac. Doprawic sola i pieprzem, odstawic aby warzywa przestygly.

Piekarnik rozgrzac do temp.200°C. Dwie okragle formy do pizzy posmarowac lekko oliwa. Wyrosniete ciasto krotko zagiesc, podzielic na dwie czesci. Ciasto rozwalkowac a nastepnie przelozyc je do przygotowanych form tworzac wyzszy brzeg*

Kazda pizze posmarowac posiekanymi pomidorami (lub passata pomidorowa), wylozyc warzywa. Posypac oregano i oliwkami, na wierzchu ulozyc porwana mozzarella.

Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 min., az pizze podrosna a wierzch sie zrumieni. Podawac od razu po przygotowaniu, udekorowane bazylia**



* ja nigdy nie walkuje ciasta, zawsze rozciagam je przygniatajac dlonmi bezposrednio w formie
** pizza jak dla mnie byla jeszcze lepsza na zimno :)


9 komentarzy:

  1. My też bardzo lubimy pizzę, szczególnie taką domową :) Podoba mi się, że Twoja jest z warzywami, a nie mięsem. Ja ostatnio bardzo polubiłam pizzę z cukinią, bakłażanem i serem feta. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie każda pizza jest na plus :) Sam uwielbiam wersję z brokułami i fetą. Musze przygotować na próbę ciasto z Twojego przepisu, bo mój trochę się różni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna ;) Aż można zgłodnieć po takich zdjęciach ;) Ja na początku rozciągam ciasto rękami ale potem już muszę rozwałkować, ale też przepis się trochę różni więc muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pizze! A ta Twoja taka kolorowa! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście, że uwielbiam ale nie robię.... mam od tego w domu specjalistę ;) Niestety Jego specjalizacja zaczyna się i kończy tylko na pizzy ;) Ale i tak uważam się za szczęściarę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne danie, taka domowa pizza jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń