poniedziałek, 16 marca 2015

Tarta ze szpinakiem i ricotta.


Dzis zapraszam Was na przepyszna tarte na kruchym spodzie ze szpinakiem i serem ricotta. Do tarty uzylam sera ricotta, ktory sama zrobilam (przepis w poprzednim wpisie). Tarta swietnie smakuje zarowno na cieplo, jak i na zimno. Spod do tarty lekko podpiekamy przed wylozeniem na skladnikow i wylaniem masy. Dzieki temu spod nie nasiaka, pozostaje kruchy i nie ma w nim zakalca. Polecam :)



Tarta ze szpinakiem i ricotta
*inspiracja: D. Hay "Die neuen Klassiker"

Skladniki na 1 podluzna tarte:
Ciasto:
300 g maki pszennej
1 lyzezcka soli morskiej
150 g zimnego masla, pokrojonego w kostke
1 jajko, lekko rozmacone
1 lyzka zimnego mleka

Masa:
3 jajka (M)
80 ml smietany kremowki
60 ml mleka
40 g tartego parmezanu plus dodatkowo do podania
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
250 g mrozonego szpinaku
100 g sera ricotta (np. z tego przepisu)

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Prostokatna forme do tarty z wyjmowanym dnem o wymiarach 11 x 35 cm dokladnie wysmarowac maslem.

Przygotowac spod do tarty: make wsypac do miski, dodac sol i maslo, wyrabiac (np. za pomoca miksera) az powstanie kruszonka. Nastepnie dodac jajko i mleko, szybko zagniesc gladkie ciasto. Uformowac z ciasta kule, lekko ja splaszczyc, owinac w folie spozywcza i wlozyc na 30 min. do lodowki.

Schlodzone ciasto rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami papieru do pieczenia na grubosc 4 mm. Wylepic ciastem przygotowana forme, ponownie wlozyc do lodowki do schlodzenia (dzieki temu ciasto nie bedzie zsuwac sie po bokach fomy podczas pieczenia).

Wyjac forme z lodowki, odciac zwisajace kawalki ciasta. Nakluc ciasto raz przy raz za pomoca widelca. Przykryc ciasto papierem do pieczenia, wysypac fasole (lub porcelanowe kulki) do obciazenia ciasta. Wstawic do piekarnika i piec przez 15 min. Nastepnie usunac papier i fasole, piec kolejne 10-15 min. az spod lekko sie zrumieni. Wyjac, odstawic na bok. Obnizyc temp. w piekarniku do 180°C.

Przygotowac nadzienie: szpinak rozmrozic, dobrze odcisnac a nastepnie ulozyc na papierowych recznikach aby pozbyc sie nadmiaru wody. Jajka wymieszac ze smietana, mlekiem, parmezanem, sola i pieprzem. Na podpieczony spod wylozyc szpinak i pokruszony ser ricotta, zalac masa jajeczna.

Piec w nagrzanym piekarniku, na zlotobrazowo, przez 25-30 min. Podawac na cieplo, posypane parmezanem i z dodatkiem np. mieszanych salat z sosem winegret (swietnie smakuje rowniez na zimno).







7 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie. Dawno nie jadłam tarty, narobiłaś mi smaku!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda w tej formie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuję się zaproszona i chętnie bym wpadła na takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń