Domowy ser ricotta.


Od dawna juz przymierzalam sie do zrobienia wlasnego sera. Ostatnio wpadl mi w oko przepis na ser ricotta autorstwa Donny Hay. Przepis okazal sie bardzo prosty w wykonaniu a sam ser wyszedl naprawde dobry. Ser robilam z mleka pelnotlustego (3,5%), pasteryzowanego. Oczywiscie najlepsze byloby mleko swieze, jednak takie jest u nas praktycznie nie do kupienia. Przygotowanie domowego sera ricotta nie wymaga duzych umiejetnosci :) Wystarczy tylko zagotowac mleko z tlusta smietana i sola a pozniej dodac do tego sok z cytryny. Calosc wylewamy na durszlak wylozony gaza i czekamy az scieknie serwatka. Po 1 godzinie mamy gotowy ser. Proste, prawda? Ja robilam ten ser juz dwukrotnie. Moze ktos z Was tez sie skusi? :) A w nastepnym poscie pokaze Wam do czego wykorzystalam moja domowa ricotte :)


Domowy ser ricotta
*inspiracja: D. Hay "Die neuen Klassiker"

Skladniki na 200 g sera:
750 ml tlustego mleka
250 ml creme double (gestej smietany, 42 % tluszczu)
1/2 lyzeczki soli morskiej
2 lyzki soku z cytryny

Durszlak wylozyc gaza (lub tetrowa pielucha).

Mleko wlac do rondelka z grubym dnem, dodac smietane i sol. Zagotowac, ciagle mieszajac, na srednim ogniu. Wlac sok z cytryny, gotowac na malutkim ogniu przez 2 min. Zdjac rondelek z ognia, odstawic na 5 min.

Przelac wszystko na przygotowany durszlak i ostawic na 1 godz. do odsaczenia (najlepiej jest podstawc pod sitko jakies naczynie na splywajaca serwatke). Serwatke wylac a gotowy ser mozna uzyc od razu ale lepiej jest go wstawic do lodowki aby bardziej stezal*

Ricotte mozna przechowywac w zamknietym pojemniku w lodowce przez 5 dni.

Tak przygotowana ricotta nadaje sie do przygotowania wszelkiego rodzaju zapiekanek, deserow czy wypiekow. Doskonale smakuje od razu po przygotowaniu, rozsmarowana na domowym chlebie lub bulkach i polana miodem.


* im dluzej ser stoi w lodowce, tym bardziej robi sie scisly (widac to szczegolnie na drugim zdjeciu). Dopiero co przygtowany ser jest bardziej kremowy, "luzny" i lekko ziarnisty.

Komentarze

Kamila pisze…
Przepis wart wypróbowania :)
Kasia Guzik pisze…
Cudowny! Myślisz, że wystarczyłaby kremówka 36%?
Picante Jalapeno pisze…
Godzina i mamy własną, domową ricotę? kurcze, nigdy nie robiliśmy, musimy koniecznie ten przepis wypróbować ;-)
Hania-Kasia pisze…
Rewelacyjny przepis, muszę koniecznie wypróbować. Nie sądziłam, że przygotowanie ricotty w domu może być takie proste.
piegusek1976 pisze…
rzeczywiście łatwy ale zastanawiam się czy śmietanę z taką ilością tłuszczu to znajdę u nas? chętnie bym zrobiła, muszę poszukać
pozdrawiam cieplutko zasmarkana ja:)
majka pisze…
Tez tak mysle :) Tym bardziej, ze jest banalnie prosty w wykonaniu.

Pozdrowienia.
majka pisze…
Mysle, ze tak ale pewnosci niestety nie mam. Trzeba po prostu sprobowac...

majka pisze…
Wyprobuj koniecznie. Mega proste :)
majka pisze…
Prawda, ze szybko i latwo? Polecam :)
majka pisze…
Nie wiem Reniu... W powyzszym komentarzu Kasia pytala czy moze byc smietana 36%...mysle, ze tak bo z tego co pamietam, to jest gesta... Wyprobuj i daj znac. I duzo zdrowka Ci zycze :)

Buziaki.
Patrycja Reszko pisze…
Ależ on musi być pyszny!
Zuzanna Ploch pisze…
wow, no to mi zaimponowałaś :) też muszę się podjąć, szczególnie, że Tata ma wędzarnie a marzy mi się zrobienie ricotty wędzonej :)
Unknown pisze…
Serek napewno jest pyszny jednakże prawdziwa ricotta jest robiona z serwatki a nie z mleka pełnego. Rownież jest bardzo prosta do wykonania.
ugotujmyto.pl pisze…
Ostatnio robiłam paneer więc następna może być ricotta :)
Ewa pisze…
Ja się skuszę. Od dawna chcę zrobic, tylko potrzebowałam zachęty, No i mam :)
piegusek1976 pisze…
czuję się już coraz lepiej, spróbuje z tą tłustą śmietaną-może się uda i na pewno dam znać:) buziaki
Justyna pisze…
Ricotta nei jest slona! Do jej zrobienia sol jest absolutnie zbedna, wystarczy samo tluste mleko i SOK z cytryny, no i zeby byla choc troche podobna do ricotty to mleka niewolno zagotowac a tylko podgrzac do 45°
A tali twarog jak z przepisu to moj tata w dziecinstwie prawie co tydzien robil, potem sie go zostawialo i jak zaczynal troche smierdziec to sie go smazylo, czy ktos to jeszcze robi?
tom cydrolot pisze…
To bardzo fajny ser, i rzeczywiście najłatwieszy do przygotowania, ale to jest raczej paneer, ser w stylu indyjskim. Jak już zauważono ricotta jest robiona serwatki (dużo jej potrzeba by coś wyszło) i dlatego jest bardzo delikatna. Paneer jest solidnym serem (szczególnie gdy dobrze odciśnięty) dlatego można go wykorzystywać do gotowania, polecam na przykład smażony jak halumi (bez tłuszczu), najlepiej na patelni grilowej, słony z tłuczonym czarnym pieprzem. I oczywiście do dań indyjskich. Można robic na "słodko", bez soli ale z dużo większą ilością soku cytryny, wręcz cytrynowy (i zapiec jak sernik bez ciasta, tu faktycznie wracamy do tropu z ricottą - włosi robią ricotta al limone al forno), lub wręcz bardzo słony, z solą gruboziarnistą, można podwędzić.
majka pisze…
To niestety nie jest twarog :) Poza tym ta ricotta nie jest slona! W smaku jest taka jak ta ze sklepu. Mam trzy przepisy na ricotte, ten jest najszybszy do przygotowania. W innym przepisie podane jest aby podgrzac ricotte do ok. 50°C wiec podobnie jak Ty piszesz...ja jednak skorzystalam z innego przepisu.

Pozdrawiam.
majka pisze…
Ricotte mozna zrobic tez z mleka tlustego :)
majka pisze…
Z tego, co sie orientuje ricotte robi sie tez z mleka tlustego (nie tylko z serwatki). Ten ser tez byl bardzo delikatny od razu po przygotowaniu (mial strukture jak ricotta) jednak pozniej w lodowce stezal. Znalazlam przepisy na ricotte w trzech ksiazkach, we wszystkich bardzo podobne, z mleka pelnotlustego i przygotowane w podobny sposob...czyzby az trzy autorki sie mylily? ;) A paneer czeka w kolejce do przygotowania :)

Pozdrowienia.