poniedziałek, 1 grudnia 2014

Rosyjskie ciasto miodowe z daktylami i zurawina.


Zgodnie z obietnica zapraszam dzis na pierwszy swiateczny przepis :) Prawde mowiac jakos w tym roku jestem "do tylu", ciagle mi sie wydaje, ze do Bozego Narodzenia jeszcze daleko... Czuje sie jakbym utkwila w jesieni (u nas wciaz jeszcze temperatury na plusie a ostatnio bylo naprawde cieplo i slonecznie). Jednak wizyty na innych blogach uswiadomily mi, ze to juz niedlugo, ze musze sie spieszyc jesli cos swiatecznego ma sie w ogole pojawic na blogu. Zaczynam wiec od czegos slodkiego :) Ciasto, ktore upieklam w miniony weekend bardzo przypomina w smaku piernik a to za sprawa kardamonu, kwiatow muszkatolowca i cynamonu, ktore do niego dodajemy. Napakowane jest ponadto migdalami, suszonymi daktylami i suszona zurawina. Jest bardziej zbite i mniej wilgotne niz tradycyjny piernik, poniewaz dodajemy do niego maka pszenna razowa. Jesli skusicie sie na to ciasto nie rezygnujcie z polewy! Jesli, podobnie jak ja, dodacie do ciasta mniej cukru, dzieki polewie bedzie idealne w smaku. Migdaly i suszona zurawina sa tu nie tylko ladna dekoracja - kwasna zurawina przelamuje slodycz czekolady a migdaly przyjemnie chrupia podczas jedzenia. Goraco polecam, moze ktos z Was sie skusi? ;)


Rosyjskie ciasto miodowe z daktylami i zurawina
*inspiracja: "Weihnachten. Das goldene von GU"

Skladniki na keksowke dl. 20 cm:*
150 g plynnego miodu
50 g masla
1 jajko (M)
75 g brazowego cukru trzcinowego (dalam 40 g)
1 lyzeczka cynamonu
po 1/4 lyzeczki mielonego kardamonu i mielonych kwiatow muszkatolowca (macis)**
150 g duszonych daktyli (bez pestek)
100 g posiekanych migdalow (bez skorki)
50 g suszonej zurawiny
300 g maki pszennej pelnoziarnistej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
6-8 lyzek mleka

Polewa:
200 g bialej czekolady
15 migdalow bez skorki
2 lyzki suszonej zurawiny

Miod wlac do rondelka, dodac maslo, podgrzewac az maslo sie rozpusci, wystudzic. Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Keksowke o dl. 20 cm wysmarowac maslem.

Jajka zmiksowac z cukrem, kardamonem i kwiatem muszkatolowca. Wlac maslo z miodem, wymieszac. Daktyle drobno posiekac, razem z migdalami i zurawina dodac do masy.

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i soda, dodawac porcjami do masy ciagle miksujac. Wlac tyle mleka aby powstala dosyc gesta i ciezka masa.

Przelozyc mase do formy, wyrownac powierzchnie. Wstawic do piekarnika i piec na srodkowym poziomie przez 50-60 min. Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka, czy ciasto jest juz upieczone (patyczek po wyjeciu powinien byc czysty). Zostawic ciasto w formie przez 10 min. a nastepnie wyjac i zostawic do calkowitego wystygniecia na kuchennej kratce.

Czekolade stopic w kapieli wodnej, polac nia wystudzone ciasto, odstawic aby czekolada lekko stezala. Nastepnie udekorowac ciasto z wierzchu polowkami migdalow i suszona zurawina.



* u mnie przez pomylke byla to keksowka dl. 25 cm

** kwiat muszkatolowca to zewnetrzna oslonka galki muszkatolowej, jest delikatniejszy w smaku. Przyprawia sie nim potrawy slodkie, jak i pikantne. Dodaje sie go do piernikow, ciast, deserow, wina grzanego, kakao a takze do zup, sosow i warzyw takich jak kapusta, kalafior, marchew, pomidory i ziemniaki. Ma zastosowanie do przyprawiania dan miesnych z cieleciny i baraniny oraz do pasztetow, gulaszu i flakow.

19 komentarzy:

  1. Musi byc bardzo smaczne, uwielbiam dodatek żurawiny w ciastach, no i wszystkie miodowo-piernikowe wypieki, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale musi być słodkie..

    http://www.firmokracja.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda :) świetna propozycja na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też ruszyłam ze świątecznymi przepisami od tego weekendu i też od ciasta ;)
    Ciasto miodowe wygląda obłędnie, no i jaka apetyczna jest ta polewa!

    OdpowiedzUsuń
  5. obłędnie zimowo wygląda! zjadłabym!!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wygląda bardzo efektownie, kradnę kawałeczek z największą ilością polewy :) u mnie podobnie jak u Ciebie ciągle się wydaje że tyle czasu jeszcze do Świąt a ty w zasadzie zostało go niewiele.... czas wziąć się do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale świątecznie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne :) Wygląda przyjemnie zimowo, aż mi się śniegu zachciało ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne ciasto Majeczko. Bardzo mi się podoba. I jaki klimacik już świąteczny. Cudnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachwycająco wygląda udekorowane tą polewą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, takie ciasto robi wrażenie. Wygląda przepięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale piękny i.... bakaliowy ;-)! Pycha, od razu czuć świąteczną atmosferę :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niezwykle kuszący wypiek. Ciasto musiało pachnieć obłędnie! Wrzucę sobie przepis do zakładek i być może uda mi się go w tym roku wypróbować.

    Uściski :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kupiłaś mnie tym ciastem i tą grubaśną polewą :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. Iście "wypasione "ciacho, aż oczy sie śmieją i buzia otwiera :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo odświętnie...

    OdpowiedzUsuń