Galaretka z prosecco z malinami.


Pyszny, oryginalny i elegancki deser tylko dla doroslych - galaretka z prosecco z dodatkiem malin. Na gorace dni jak znalazl. Galaretka delikatnie "musuje" na jezyku podczas jedzenia :) Przed podaniem na galaretce ukladamy swieze maliny i zalewamy je jeszcze odrobina prosecco, ktora nam pozostala z przygotowania galaretki (deser mozna przygotowac rowniez z dodatkiem szampana). Nie radze po tym deserze wsiadac za kierownice bo musze przyznac, ze po zjedzeniu jednego pucharka zaszumialo mi w glowie (chyba, ze ja mama taka slaba glowe:)) Polecam.

Tym postem zegnam sie z Wami na krotki czas. Juz jutro wylatujemy do Polski. Do przeczytania za dwa tygodnie! :)


Galaretka z prosecco z malinami
*inspiracja: "Lisa"4 (2014)

Skladniki na 4 porcje:
100 g cukru
2 lyzki soku z cytryny
7 listkow zelatyny
750 ml prosecco (lub szampana)
100 g swiezych malin (dalam mrozone)

Cukier wsypac do rondelka, wlac 100 ml wody i sok z pomaranczy. Zagotowac i gotowac, ciagle mieszajac, przez 5 min. az cukier sie rozpusci.

W miedzyczasie zelatyne namoczyc na 5 min. w zimnej wodzie, dobrze odcisnac, wlozyc do rondelka z syropem, rozpuscic mieszajac. Przestudzic.

Wlewac do syropu porcjami, ciagle mieszajac, 650 ml prosecco lub szampana. Przelac do 4 szklanek lub pucharkow, wstawic do lodowki i schladzac co najmniej przez 4 godz. (ja schladzalam przez cala noc).

Maliny opukac, osuszyc, ulozyc na stezalej galaretce. Do kazdego pucharka, na maliny wylac pozostale prosecco. Wstawic deser na 10 min. do zamrazarki* Przed podaniem mozna udekorowac listkami swiezej miety.


* ja uzylam mrozonych malin, ktore tylko lekko rozmrozilam, ulozylam je na galaretce i zalalam zimnym prosecco - nie wstawialam juz deserow do zamrazarki

Komentarze

Oooooo ja cię kręcę !!!
Na sam widok ślinka mi już cieknie.
To zdecydowanie musi być przepyszne.
Takie niespodzianki z rana :D

Pozdrawiam serdecznie i w wolnej chwili zapraszam do siebie.

Miłego dnia
Gosia pisze…
fotki cudne, sam deser nie moje klimaty-procz malin oczywiscie ;)
Agus- zycze Wam wspanialego urlopu, cudnej pogody i wielu fajnych wrazen i spotkan :)
Usciski :)
I ja polubiłam procentowe galaretki, i mnie też po nich w głowie szumi :-) Ale ja to na pewno mam słabą głowę!
Kamila pisze…
Anielski deser! Pycha!
Anonimowy pisze…
świetny pomysł!
można by nim zaskoczyć gości
dopisuję do listy "do wypróbowania" :)
pozdrawiam
Mi też by zaszumiało w głowie, ale lubię takie desery. Miłego pobytu w Polsce.
Ależ mi się zachciało tego prosecco, a już po północy i trzeba by było wyjść z domu...
Unknown pisze…
Cudownie się prezentuje! :)
zjedz_mnie pisze…
Dorosła jestem, więc deser dla mnie bez dwóch słów, a wygląda... poezja :)
horeca service pisze…
wygląda naprawdę przepysznie!
Wow...robi wrażenie :-)
anytsujx pisze…
Pyszny deserek, porywam ze sobą jeden, pozdrawiam :).
katarzynka pisze…
Ale się włosko zrobiło! Wygląda super :)
Udanego wyjazdu/przyjazdu.
agnieszka pisze…
Idealny! :)
Amber pisze…
Wspaniała Majko!
Letnie orzeźwienie.
Pozdrawiam Cię.
ugotujmyto.pl pisze…
Ale wykwintny deser :)
piegusek1976 pisze…
pożegnanie w genialnym stylu!!! ja mam słabą głowę ale na szczęście posiadam na wyposażeniu świetnego kierowcę więc mogę nawet na dwa takie deserki sobie pozwolić:) udanego wypoczynku :)