czwartek, 31 lipca 2014

Badrijani salati - salatka z baklazana z granatem.


To jeden z najpyszniejszych przepisow na baklazana, jaki do tej pory wyprobowalam. Salatka jest naprawde rewelacyjna. Smazone plastry baklazana, polane jogurtowym dressingiem z dodatkiem kolendry, natki i bazylii zachwyca niejedno podniebienie (nie tylko wegetarian:) Calosc posypana jest kwaskowymi ziarenkami granatu. Przepis z kuchni gruzinskiej. Goraco polecam :)


Badrijani salati - salatka z baklazana z granatem
Celia Brooks Brown "Vegetarische Rezepte der Welt" (ang. klik)

Skladniki na 2-4 porcje:
8 mini baklazanow pokrojonych wzdluz w plastry lub 2 srednie baklazany pokrojone w poprzek w 1 cm plastry (ok. 400 g)
sol morska
olej slonecznikowy do smazenia

Dressing:
1 lyzeczka nasion kolendry
1 zabek czosnku (jesli czosnek jest stary nalezy wyjac z niego srodek)
1/2 lyzeczki grubej soli morskiej
3 lyzki posiekanej natki pietruszki + natka do dekoracji
3 lyzki posiekanej fioletowej lub zielonej bazylii
3 lyzki posiekanej swiezej kolendry
1 garsc ziarenek granatu (ok. 4 lyzki) + ziarenka granatu do dekoracji
1 szczypta zmiazdzonej suszonej papryczki chili lub pieprzu cayenne
1 lyzka majonezu
2 lyzki jogurtu naturalnego

Plasterki baklazana ulozyc na duzym sitku, posypac sola i odstawic na 30 min. aby obciekla z nich woda. Osuszyc papierowym recznikiem.

Na duzej patelni rozgrzac troche oleju. Smazyc porcjami plastra baklazana na zlotobrazowo*. Przelozyc na talerz wylozony papierowym recznikiem i odstawic do wystygniecia. Nastepnie przelozyc baklazana na talerze.

Przygotowac dressing: nasiona kolendry podprazyc przez 1 min. na suchej patelni az zaczna pachniec. Podczas prazenia lekko poruszac patelnia. Przelozyc nasiona do mozdzierza, dodac sol morska i utrzec. Dodac czosnek i ziola, krotko ucierac razem. Ziarenka granatu przelozyc na sitko, ktore umiescic na mozdzierzem. Naciskajac ziarenka widelcem wycisnac z nich sok, ktory splynie nam do dressingu, wymieszac**

Przelozyc mase do miseczki, dodac papryczke chili lub pieprze cayenne, majonez i jogurt, wymieszac. Polac baklazana przygotowanym sosem, posypac ziarenkami granatu i ew. udekorowac posiekana natka.


* baklazany podczas mazenia chlona olej lub oliwe jak gabka, dlatego tez ja smaruje je lekko oliwa, z obdywu stron, za pomoca pedzelka i dopiero klade na patelni i smaze
** ja nie wyciskalam soku z ziarenek, wszystkimi ziarenkami posypalam pozniej baklazana

9 komentarzy:

  1. Cudne danie!
    Wczoraj kupiłam włoskie bakłażany pasiaste.
    Może Twoja propozycja...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia są genialne, aż nie można przestać patrzeć, te kolory!

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna sałatka, uwielbiam bakłażana a w połączeniu z granatem musi smakować wyjątkowo:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm chyba muszę zrobić kolejne podejście do bakłażana bo jakoś do tej pory mi nie podpasował w tym zestawieniu wygląda zachęcająco :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda :) Chętnie zrobię, lubimy bakłażana! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany .... Jak ta sałatka apetycznie wygląda ... Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No tak, w końcu teraz bakłażany najsmaczniejsze, a ja ich jeszcze w tym roku nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Majeczko! Ja na pewno wypróbuję, bo to zdecydowanie moje smaki!!! Przepyszna sałatka ;)) Myślisz, że mogę do niej dodać jeszcze kozi ser?? :))

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie! napisałaś 2-4 porcje,w moim przypadku pewnie skończyłoby się na 2 porcjach, bo bakłażana w takiej formie na pewno mogłabym zjeść duuużo! zapraszam również do mnie:)

    OdpowiedzUsuń