Badrijani salati - salatka z baklazana z granatem.


To jeden z najpyszniejszych przepisow na baklazana, jaki do tej pory wyprobowalam. Salatka jest naprawde rewelacyjna. Smazone plastry baklazana, polane jogurtowym dressingiem z dodatkiem kolendry, natki i bazylii zachwyca niejedno podniebienie (nie tylko wegetarian:) Calosc posypana jest kwaskowymi ziarenkami granatu. Przepis z kuchni gruzinskiej. Goraco polecam :)


Badrijani salati - salatka z baklazana z granatem
Celia Brooks Brown "Vegetarische Rezepte der Welt" (ang. klik)

Skladniki na 2-4 porcje:
8 mini baklazanow pokrojonych wzdluz w plastry lub 2 srednie baklazany pokrojone w poprzek w 1 cm plastry (ok. 400 g)
sol morska
olej slonecznikowy do smazenia

Dressing:
1 lyzeczka nasion kolendry
1 zabek czosnku (jesli czosnek jest stary nalezy wyjac z niego srodek)
1/2 lyzeczki grubej soli morskiej
3 lyzki posiekanej natki pietruszki + natka do dekoracji
3 lyzki posiekanej fioletowej lub zielonej bazylii
3 lyzki posiekanej swiezej kolendry
1 garsc ziarenek granatu (ok. 4 lyzki) + ziarenka granatu do dekoracji
1 szczypta zmiazdzonej suszonej papryczki chili lub pieprzu cayenne
1 lyzka majonezu
2 lyzki jogurtu naturalnego

Plasterki baklazana ulozyc na duzym sitku, posypac sola i odstawic na 30 min. aby obciekla z nich woda. Osuszyc papierowym recznikiem.

Na duzej patelni rozgrzac troche oleju. Smazyc porcjami plastra baklazana na zlotobrazowo*. Przelozyc na talerz wylozony papierowym recznikiem i odstawic do wystygniecia. Nastepnie przelozyc baklazana na talerze.

Przygotowac dressing: nasiona kolendry podprazyc przez 1 min. na suchej patelni az zaczna pachniec. Podczas prazenia lekko poruszac patelnia. Przelozyc nasiona do mozdzierza, dodac sol morska i utrzec. Dodac czosnek i ziola, krotko ucierac razem. Ziarenka granatu przelozyc na sitko, ktore umiescic na mozdzierzem. Naciskajac ziarenka widelcem wycisnac z nich sok, ktory splynie nam do dressingu, wymieszac**

Przelozyc mase do miseczki, dodac papryczke chili lub pieprze cayenne, majonez i jogurt, wymieszac. Polac baklazana przygotowanym sosem, posypac ziarenkami granatu i ew. udekorowac posiekana natka.


* baklazany podczas mazenia chlona olej lub oliwe jak gabka, dlatego tez ja smaruje je lekko oliwa, z obdywu stron, za pomoca pedzelka i dopiero klade na patelni i smaze
** ja nie wyciskalam soku z ziarenek, wszystkimi ziarenkami posypalam pozniej baklazana

Komentarze

  1. Cudne danie!
    Wczoraj kupiłam włoskie bakłażany pasiaste.
    Może Twoja propozycja...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia są genialne, aż nie można przestać patrzeć, te kolory!

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna sałatka, uwielbiam bakłażana a w połączeniu z granatem musi smakować wyjątkowo:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm chyba muszę zrobić kolejne podejście do bakłażana bo jakoś do tej pory mi nie podpasował w tym zestawieniu wygląda zachęcająco :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda :) Chętnie zrobię, lubimy bakłażana! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany .... Jak ta sałatka apetycznie wygląda ... Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No tak, w końcu teraz bakłażany najsmaczniejsze, a ja ich jeszcze w tym roku nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Majeczko! Ja na pewno wypróbuję, bo to zdecydowanie moje smaki!!! Przepyszna sałatka ;)) Myślisz, że mogę do niej dodać jeszcze kozi ser?? :))

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie! napisałaś 2-4 porcje,w moim przypadku pewnie skończyłoby się na 2 porcjach, bo bakłażana w takiej formie na pewno mogłabym zjeść duuużo! zapraszam również do mnie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz