czwartek, 23 stycznia 2014

Krajanka daktylowa z polewa toffi.


Dzis zapraszam Was na mieciutkie ciasto z dodatkiem slodkich, suszonych daktyli. Jak przystalo na krajanke jest dosyc niskie :) Jest mega pyszne a polewa toffi idelanie komponuje sie smakowo z ciastem. Jest tu taka rozpustna kropka na "i" :) Zmniejszylam zdecydowanie ilosc cukru zarowno w ciescie, jak i w polewie. Ciasto wyszlo jak dla mnie idealnie slodkie. Goraco polecam :)


Krajanka daktylowa z polewa toffi
Susanna Tee "1001 Kekse"

Skladniki na forme 20 x 20 cm:
80 g miekkiego masla + troche do wysmarowania formy
180 m goracej wody
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
200 g suszonych daktyli, drobno pokrojonych
160 g cukru (dalam 100 g)
1 duze jajko, lekko rozmacone
1/2 opakowania cukru waniliowego (dalam 1 lyzeczke cukru z prawdziwa wanilia)
190 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia

Polewa toffi:
90 g brazowego cukru (dalam 50 g)
3 lyzki masla
2 lyzki smietany lub mleka (dalam mleko)

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Kwadratowa blache do ciasta (20 x 20 cm) wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.

W rondelku zagotowac 180 ml wody, dodac sode, wymieszac, zdjac rondelek z ognia. Wsypac pokrojone daktyle, ostawic na 4 min. aby daktyle zmiekly.

Miekkie maslo utrzec z cukrem na kremowa mase. Dodac jajko, cukier waniliowy i daktyle razem z woda, w ktorej sie moczyly, zmiksowac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy, zmiksowac. Wylac ciasto na przygotowana blaszke.

Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-45 mn. az ciasto zacznie lekko odstawac od brzegow foremki (ja pieklam tylko 35 min.).

Przygotowac polewe toffi: do malego rondelka wlozyc maslo, dodac smietane i cukier. Podgrzewac na malym ogniu az cukier sie rozpusci. Nastepnie gotowac 2 min. ciagle mieszajac.

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, nakluc wielokrotnie, w roznych miejscach drewnianym patyczkiem lub widelcem. Polac goraca polewa. Zostawic w formie do wystygniecia.

Rada: do ciasta mozna dodac tez posiekane orzechy wloskie (50 g daktyli zastepujemy wtedy orzechami wloskimi), pokrojone w kostke jablko (dajemy wtedy do ciasta tylko 150 g daktyli) lub banana (oprocz daktyli dodajemy tez obranego i zmiazdzonego widelcem banana).



44 komentarze:

  1. mmm.... nie jadłam jeszcze nigdy ciasta z daktylami :) wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze sie skusisz? Jest naprawde dobre.

      Pozdrowienia :)

      Usuń
  2. To ciasto musi rozpływać się w ustach! Daktyle same w sobie są dla mnie jak karmelki, więc ta krajanka to spełnienie najsłodszych marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Swietnie napisane :) A ciasto jest naprawde pyszne.

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  3. ciekawy przepis, ciasta z daktylami nie próbowałam jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiec musisz koniecznie sprobowac. Goraco polecam :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Pyszne ciasto :) To ja Cie zapraszam na kawałek mojego i wpraszam się na Twoje ;) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy Agus :) Juz lece! :)

      Usciski.

      Usuń
  5. Wygląda niesamowicie! Porywam parę kwadracików :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo. Porwij nawet cala blaszke :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. a może by tak z maki gryczanej je zrobić? bardzo smakowicie sie prezentuje więc będę kombinować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moze byc ciekawy pomysl...ciasto bedzie mialo interesujacy smak. Sprobuj i daj znac :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dokladnie :) Chociaz jesli zmniejszyc ilosc cukru ciasto nie bedzie juz takie slodkie :)

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Bylo pyszne. Dziekuje :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  9. Z daktylami,koniecznie muszę upiec!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Jedyna wada tego ciasta to fakt, ze jest go tak malo :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  10. Daktyle są słodkie, ciasto musi mieć w sobie tylko słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie przesadzajmy z ta slodycza...nie jest az takie slodkie :) Polecam wyprobowac i przekonac sie na wlasnych kubkach smakowych :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  11. Lubię krajanki, daktylowej jeszcze nie jadłam a wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze sie skusisz? W polaczeniu z sosem toffi smakuje bosko... ;)

      Usciski.

      Usuń
  12. To ciasto jest doskonałe! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  13. No nie, i po co ja Cię odwiedziłam? Chyba tylko po to, byś mnie strasznie wodziła na pokuszenie tym daktylowym cudem ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak to po co? Zebys mogla zobaczyc przepis na ciasto a pozniej skusila sie na jego upieczenie :) Co tam diety... :))

      Usciski.

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Ciasto jest naprawde pyszne :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  15. Mam sakralne muszę zrobić. Na ten weekend już mam plany, ale może w przyszły :) w każdym razie przepis zapisany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja mysle :) Daj znac czy Ci smakowalo :))

      Usciski.

      Usuń
    2. Nawalilam, zrobilam chleb z daktylami :( A teraz na wakacje jade, wiec zostaje gdzies odlegla przyszlosc

      Usuń
  16. Kochana , ciasto wygląda obłędnie! Mięciutkie i pyszne z calą pewnoscią.
    Chyba będę musiała je zrobić. :)
    Pozdrowienia ślę :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba? Zrob na pewno :) A ciasto smakuje tak samo jak wyglada... powiem nieskromnie :))

      Usciski.

      Usuń
  17. Łał, to dopiero ciasto! Smaki jak sticky toffee pudding.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie? :) Mysle, ze skladniki sa takie same jak do puddingu, o ktorym piszesz tylko forma podania inna :))

      Pozdrowienia cieple.

      Usuń
  18. jeśli ono jest idealnie słodkie, to ja bardzo chcę je zrobić :) my dzisiaj po kolei wrzucaliśmy sobie słodkości do buzi. a było tego sporo. zmęczyło nas odśnieżanie, sankowanie i wożenie drewna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po tak wyczerpujacym dniu na pewno zasluzyliscie na cos slodkiego :) Zrob koniecznie i daj znac czy Wam smakowalo...

      Pozdrowienia.

      Usuń
  19. Majko, podoba mi sie! Nawet bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz, jak sie ciesze Beatko :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  20. Uwielbiam takie krajanki :) piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja tez Mysiu :) Jak zwykle prawisz mi komplementy... ;)

      Usciski.

      Usuń
  21. Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  22. taką krajaneczkę to mogłabyś przesłać :))

    OdpowiedzUsuń