czwartek, 30 stycznia 2014

Cassoulet z biala fasola i udkami kaczymi.


Bardzo sycace i pozywne danie kuchni francuskiej z biala fasola i udkami kaczymi. Idealne na zimowy, niedzielny obiad. Jesli lubicie mieso z kaczki to danie na pewno przypadnie Wam do gustu :) Jego przygotowanie trwa dosyc dlugo ale z powodzeniem mozna je przygotowac dzien wczesniej a nastepnego dnia tylko podgrzac i zapiec posypujac fasola i bulka tarta. Polecam :)


Skladniki na 4-6 porcji:
4 udka z kaczki (po ok. 400 g kazde)
2 cebule, obrane i pokrojone w polplasterki
1 duza marchewka, obrana i pokrojona w kostke
150 g pancetty lub przerosnietego boczku, pokrojone w kostke
1 lyzeczka suszonego tymianku
4 zabki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
250 ml bialego wytrawnego wina
800 g pomidorow z puszki, pokrojonych
125 g zielonych oliwek, bez pestek
1 listek laurowy
800 g malej bialej fasoli lub fasolki cannellini, z puszki (osaczonej na sicie)
ok. 100 g bulki tartej
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Przygotowac duza forme do pieczenia (o wymiarach 33 x 21 cm). Piekarnik rozgrzac do temp. 170°C.

Udka z kaczki umyc, osuszyc. Ulozyc je skora do dolu w zaroodpornym naczyniu lub na glebokiej patelni, smazyc 4-5 min. Przewrocic udka na druga strone, smazyc kolejne 4-5 min. Podsmazone mieso przelozyc na plaski talerz, oproszyc sola.

Zlac tluszcz z naczynia, jaki wytopil sie z miesa, zostawiajac tylko 1 lyzke. Podsmazyc na nim przez 5 min. cebule i marchewke az zmiekna. Dodac pancette (lub boczek) i tymianek, smazyc kolejne 3-4 min. Dodac czosnek, wymieszac, smazyc 1 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, wlac wino. Zagotowac i gotowac 1 min. Nastepnie wrzucic pokrojone pomidory, oliwki i listek laurowy. Gotowac wszystko na srednim ogniu, bez przykrycia przez 5 min. Ponownie przyprawic do smaku.

Udka kacze ulozyc w przygotowanej formie, zalac je rownomiernie sosem. Wlac tyle wody do sosu aby udka byly lekko przykryte sosem. Przykryc naczynie folia aluminiowa (lub pokrywka) i piec przez 90 min. (po 60 min. sprawdzic czy udka sa juz upieczone, jesli nie to nalezy zostawic je w piekarniku do konca podanego czasu).*

Wyjac forme z piekarnika, zdjac folie. Podwyzszyc temperature w piekarniku do 200°C.

Na upieczonych udkach rozlozyc rownomiernie fasole, posapac bulka tarta. Oproszyc sola i pieprzem. Wstawic ponownie do piekarnika i piec 20-25 min., az bulka sie zarumieni. Podawac od razu po przygotowaniu.


* danie mozna przygotowac czesciowo dzien wczesniej, piekac je podane 60 min. Nastepnego dnia pieczemy je do konca (pozostale 30 min.) i zapiekamy z dodatkiem fasoli zgodnie z dalsza czescia przepisu







9 komentarzy:

  1. Pycha! U mnie na liści do zrobienia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne danie na teraz.
    Lubię i robię w różnych wariantach.
    Twój talerz Majko mega smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj casoulet w TV, dziś u Ciebie, to chyba znak:)
    Idealne na zimowe dni, pycha!

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Chciałabym spróbować, bo wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie się prezentuje!:)

    OdpowiedzUsuń