Peperonata z tymiankiem i pieczonym serem feta.
Jesli macie ochote na pyszny obiad lub kolacje pachnaca latem to zapraszam na peperonate z pieczonym serem feta :) Nie spodziewalam sie, ze tak proste danie moze byc jednoczesnie tak pyszne! Musze przyznac, ze bylismy zachwyceni smakiem. Peperonate przygotowalam z duszonej na patelni papryki, z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Doprawilam ja brazowym cukrem, octem balsamicznym, chili i...cynamonem! Po przygotowaniu odstawilam ja na godzine aby smaki sie "przegryzly". Do tego ser feta pieczony w folii aluminiowej, rowniez z dodatkiem tymianku i chili (jesli nigdy jeszcze nie piekliscie sera feta, to goraco polecam bo jest przepyszny). Wyszla cudowna kompozycja smakow... Danie podalam z czosnkowymi grzankami. Ilosc skladnikow podanych w przepisie policzonych jest na 4 osoby, u nas ledwo najadly sie tym dwie :) Jesli chcecie potraktowac peperonate jako samodzielne danie obiadowe polecam zwiekszyc ilosc papryki do 2 kg (jesli jako przystawke, zostawcie skladniki w takiej ilosci, jak w przepisie). Goraco polecam :)
Peperonata z tymiankiem i pieczonym serem feta
Skladniki na 4 porcje:
1 kg czerwonej papryki
3 lyzki oliwy
1 peczek natki pietruszki
6-8 galazek tymianku
2 lyzeczki brazowego cukru
1-2 lyzki aceto balsamico
sol morska
czarny pieprz
1 lyzeczka cynamonu
swiezo starta galka muszkatolowa
1/2 lyzeczki chili w platkach
Pieczony ser feta:
4 kawalki sera feta (kazdy po 100-150 g)
oliwa
posiekany tymianek
grubo mielony czarny pieprz
chili w platkach
folia aluminiowa
Papryke cieniutko obrac, pokroic na cwiartki, usunac pestki a nastepnie pokroic w romby (2x2 cm). Na patelni rozgrzac oliwe, podsmazyc papryke. Nastepnie zmniejszyc ogien i dusic papryke, ciagle mieszajac, jeszcze przez 10-12 min. W miedzyczasie oplukac natke i tymianek, osuszyc, posiekac listki.
Podduszona papryke posypac brazowym cukrem, mieszajac skarmelizowac. Skropic octem balsamicznym, dobrze wymieszac. Przyprawic dobrze do smaku sola, pieprzem, cynamonem, galka muszkatolowa i chili. Dodac posiekany tymianek i natke, wymieszac. Podawac na goraco lub lekko przestudzona z pieczonym serem feta.
Pieczony ser feta: piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Cztery nieduze arkusze folii aluminiowej posmarowac oliwa. Na kazdym arkuszu polozyc kawalek sera feta, skropic ser oliwa, posypac posiekanym tymiankiem, grubo mielonym czarnym pieprzem i chili w platkach. Zawinac folie tworzac paczuszki i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 min.
*inspiracja: "Vegetarisch vom feinsten" Bettina Matthaei
Komentarze
Dla mnie to letnie danie tarasowe.
Piękne zdjęcia, jak zawsze:-)
Usciski Majeczko :)
p.s. 1 Pozdrawiam z Cuijk!, czyli całkiem blisko... Jutro Katwijk i do domu... Uściski z bliskości!
p.s. 2 Widzę, że włączyłaś weryfikację obrazkową - świadomie? A może ja też ją ZNÓW mam...
Usciski.
Sciskam Cie mocno Mysiu :)
Pozdrowienia.
Dziekuje i pozdrawiam cieplo.
Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
A co Ty robisz w Cuijk? I czemu do mnie nie zajrzysz, he? :)) Wybacz ale musialam wlaczyc weryfikacje (chociaz na jakis czas) bo nie dawalam sobie juz rady ze spamami... :(
Usciski.
Maju...
Wielu kolejnych lat blogowania. Aby Twój blog rozwijał się tak pięknie jak do tej pory. I żebyś zawsze miała z niego mnóstwo radości :)
Ściskam mocno
Pozdrawiam Majko! I milej niedzieli zycze :)
To danie wygląda przeapetycznie. Szczególnie inteyguje mnie ta podpiekana feta. Zjadłabym z wielką przyjemnością :-)
Z gorącymi pozdrowieniami,
E.
Pozdrawiam cieplo i zycze smacznego :)