Gnocchi z marchewka, natka pietruszki i serowym sosem.
Bardzo lubie wszelkiego rodzaju kluchy i kluseczki. Czesto robie kluski slaskie (na prosbe mojego Malego:) i roznego rodzaju gnocchi. Ostatnio zrobilam bardzo zdrowa, przepyszna wersje gnocchi z dodatkiem tartej marchewki, natki pietruszki i prazonych pestek dyni (pestki fajnie chrupia podczas jedzenia). Podane z pikantnym serowo-smietanowym sosem (z dodatkiem sera cheddar lub jak kto woli goudy). Sos serowy z tego przepisu pasuje doskonale rowniez do mlodych ziemniakow, warzyw gotowanych na parze jak brokuly, kalafior czy fasolka szparagowa a takze do makaronu. Goraco polecam :)
Jesli lubicie gnocchi polecam rowniez gnocchi z serem ricotta z maslem i natka pietruszki (klik) oraz gnocchetti z szalwiowym maslem (klik).
Gnocchi z marchewka, natka pietruszki i serowym sosem
Skladniki na 4 porcje:
700 g maczystych ziemniakow
sol
300 g marchewki
1 peczek natki pietruszki
40 g pestek dyni (bez lupinek)
2 zoltka
100 g semoliny (drobna kasza otrzymywana z pszenicy durum; lub kaszy manny)
100-150 g maki (typ 450 - ja dalam 100 g maki typ 550)
czarny mielony pieprz
mielona galka muszkatolowa
oliwa do wysmarowania formy
Sos serowy z chili:
120 g dojrzalego sera gouda lub cheddara
100 ml bulionu warzywnego
200 g smietany kremowki
60 g kremowego twarozku
czarny pieprz
1/2 lyzeczki pieprzu kajenskiego lub chili w platkach
mielona galka muszkatolowa
Przygotowac gnocchi: ziemniaki obrac, pokroic w kostke i gotowac w osolonej wodzie przez 20 min. Nastepnie odcedzic, odparowac, przecisnac przez praske do duzej miski i odstawic aby wystygly.
Marchewke obrac, zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Przelozyc na sitko, lekko posolic i odstawic na 10 min. a nastepnie dokladnie odcisnac przez recznik papierowy. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, drobno posiekac (kilka calych galazek zostawic do dekoracji). Pestki dyni podprazyc na suchej patelni az nieznacznie napecznieja. Przelozyc na talerz, odstawic aby wystygly a nastepnie drobno posiekac (czesc mozna zostawic do dekoracji).
Do przecisnietych przez praske ziemniakow dodac starta marchewke, natke, pestki dyni, zoltka i semoline, dokladnie wymieszac. Dodac tyle maki aby powstala miekka, nie klejaca sie masa. Doprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
Z ciasta uformowac, na oproszonym maka blacie, waleczki, odcinac kawalki za pomoca noza i splaszczac za pomoca widelca nadajac gnocchi charakterystyczny ksztalt.
Piekarnik rozgrzac do 80 °C. Zaroodporna forme wysmarowac lekko oliwa, wstawic do piekarnika. W duzym garnku zagotowac wode, lekko posolic. Wrzucac partiami gnocchi, gotowac na nieduzym ogniu przez 3-4 min. az wyplyna na powierzchnie. Wyjac za pomoca lyzki cedzakowej, dobrze osaczyc z nadmiaru wody i przelozyc do zaroodpornej formy. Wstawic do piekarnika aby nie wystygly.
Przygotowac sos: w rondelku zagotowac bulion warzywny razem ze smietana. Wsypac tarty ser, rozpuscic ciagle mieszajac. Dodac twarozek, zagotowac. Przyprawic do smaku sola, pieprzem, pieprzem kajenskim lub chili oraz galka muszkatolowa.
Wylozyc gnocchi na talerze, polac przygotowanym sosem, udekorowac natka pietruszki i ew. odlozonymi pestkami dyni (gnocchi mozna tez podac polane brazowym maslem i posypane parmezanem).
*inspiracja: "Vegetarisch vom feinsten" Bettina Matthaei
Komentarze
Usciski i milego tygodnia Agus :)
danie jak zwykle powala mnie na kolana i sprawia, ze staje sie glodna, o-o!
Buziaki :*
jutro robię zupę z poprzedniego posta a w piątek muszę popełnić te gnocchi :) wspaniałe naprawdę :)
Oddałabym wiele za porcję tych klusek.
Kusisz Agnieszko,bardzo...
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia cieple.
Pozdrowienia.
Buziole :)
Usciski.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.