Spaghetti z boczkiem, szalwia i jajkiem na miekko.


Jesli nie macie pomyslu na obiad, to proponuje Wam proste i szybkie w przygotowaniu spaghetti. Z dodatkiem podsmazonego wedzonego boczku, chrupiacej szalwii i slodkiego czosnku. Calosc oproszona parmezanem. Swietnym dodatkiem jest tu jajko ugotowane na miekko, z ktorego po przekrojeniu wylewa sie polplynne zoltko i wspaniale oblepia makaron. Tak malo skladnikow, a tak pysznie :) Polecam.


Spaghetti z boczkiem, szalwia i jajkiem na miekko

Skladniki na 4 porcje:
400 g spaghetti
1 lyzka oliwy
4 zabki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
125 g wedzonego boczku, drobno pokrojonego
30 g listkow szalwii
4 jajka
czarny pieprz
tarty parmezan do posypania makaronu

Spaghetti gotowac w osolonej wodzie przez 8-10 min.

Na duzej patelni rozgrzac oliwe, smazyc boczek, szalwie i czosnek przez 4-6 min., az boczek sie zrumieni. W miedzyczasie ugotowac jajka na miekko: do rondelka wlac zimna wode, wlozyc jajka i zagotowac. Gotowac na malym ogniu przez 6 min.

Spaghetti odlac, wrzucic na patelnie z boczkiem i szalwia, dobrze wymieszac. Gotowy makaron wylozyc na talerze, oproszyc pieprzem i parmezanem. Przed podaniem na kazda porcje wylozyc jedno ugotowane na miekko, przepolowione jajko.



*inspiracja: Donna Hay "Simple dinners"

Komentarze

No dobrze, to kiedy moge wpaść na obiad? ;-)
Unknown pisze…
ciekawe połączenia :)
Droczilka pisze…
Niby proste, ale bardzo ciekawe, no i rewelacyjnie wygląda...
Srebrne oko pisze…
Rewelacyjny pomysł!Jajko na miękko... ze wszystkim chyba jest przepyszne! Na tostach, ze szparagami, ziemniakami, szpinakiem, sałatą... hmmm... a u mnie w domu chwilowy brak dobrych jajek :( Chociaż oczy nacieszę Twoim makaronem :)
ANNA pisze…
Nigdy nie wpadłabym na takie zestawienie, ale wygląda rewelacyjnie :)
ANIA pisze…
ostatnio odkryłam moją miłość do szałwi, tak jaki kiedyś nie smałowała mi z niczym, teraz dodaję do wszystkiego. Całokształt porywam, nie tylko ze względu na szałwię :)
Majana pisze…
Bardzo ładnie wyglada Twoje danie Majeczko. Smakowity pomysł :)
kabamaiga pisze…
Majeczko to jajko na środku wygląda niezwykle kusząco.
pieczarka mySia pisze…
Świetny przepis Majeczko! :) wygląda jak zwykle bardzo apetycznie!

Buziaki ;*
Olimpia Davies pisze…
Oj w brzuchu mi zaburczało na taki widok:-), wygląda tak smakowicie że mam ochotę liznąć monitor:-)
kornik pisze…
Oooo! pomysł z jajkiem bardzo mi się podoba:)
majka pisze…
W kazdej chwili Bee :)) Zapraszam :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
I to bardzo :)

Pozdrowienia.
Ewa pisze…
Same dobre rzeczy! Tak ugotowane jajko jest najlepsze na świecie!
Amber pisze…
Majko,
piękne danie!
Zjadłabym z rozkoszą.
Justyna pisze…
nie wiem dlaczego ale połączenie makaronu spaghetti, boczku i rozlanego żółtka jest moim ulubionym. Muszę wypróbować to połączenie z dodatkiem szałwii.
a ja chcę to! uwielbiam makarony! a babki wielkanocne to jeszcze za chwilę zdążę zrobić :)
słodko-słona pisze…
Ale to musi być smaczne! :)