czwartek, 21 marca 2013

Cobbler z owocami jagodowymi.


Co moze byc pyszniejszego podczas wciaz chlodnych, pierwszych wiosennych dni niz pachnace jablkowe crumble lub cieply cobbler z owocami jagodowymi? :) Cobbler, pyszny deser rodem z USA, swoim wygladem i nazwa przypomina kostke brukowa. Chrupiace "poduszeczki" z cytrynowego ciasta a pod nimi slodko-kwasne cieple owoce....czysta poezja :) Do tego deseru mozecie wykorzystac swoje ulubione owoce, swieze lub mrozone. Ja przygotowalam cobbler z mieszanymi mrozonymi owocami jagodowymi: porzeczki, jezyny, jagody i maliny, ktore wczesniej rozmrozilam i zamarynowalam krotko w likierze cassis (likierze z czarnych porzeczek). Deser robilam z polowy porcji. Ciasto robilam z maki pszennej wymieszanej z orkiszowa, dlatego tez do przygotowania ciasta musialam uzyc wiecej mleka, poniewaz ciasto bylo zbyt suche i nie dalo sie zagniesc (jesli bedziecie mieli trudnosci z zagnieceniem ciasta, mleka bedzie zbyt malo, radze zwiekszyc jego ilosc i dolewac powoli az ciasto bedzie mialo odpowiednia, lekko lepka i zwarta konsystencje - taka, aby mozna bylo z niego uformowac cienki walek). Cobbler podalam polany schlodzona smietana kremowka ale mysle, ze mozna tez podac do niego waniliowe lody lub sos waniliowy. Goraco polecam :)


Cobbler z owocami jagodowymi

Skladniki na 4-6 porcji:
900 g mieszanych owocow (maliny, jagody, jezyny, czarne porzeczki, wisnie itp.)
3 lyzki likieru cassis (z czarnych porzeczek)
3 lyzki cukru
schlodzona smietana kremowka do podania

Cytrynowe "poduszeczki:
50 g zimnego masla, w kawalkach
225 g maki pszennej (u mnie maka pszenna zmieszana z orkiszowa)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
75 g drobnego cukru
skorka strata z 2 niewoskowanych cytryn
sok wycisniety z 1 cytryny
50 ml mleka

Piekarnik nagrzac do 200°C. Owoce przelozyc do miski (mrozone rozmrozic), wsypac cukier i wlac cassis, wymieszac. Wylozyc do zaroodpornej formy (ja zostawilam owoce na 1 godz. aby sie "przegryzly").

Make wsypac do miski, dodac schlodzone maslo, proszek do pieczenia i szczypte soli, wyrobic palcami na kruszonke. Wsypac 50 g cukru i skorke starta z 2 cytryn. Wlac mleko, wymieszac. Nastepnie wylozyc ciasto na deske, krotko zagniesc (ciasto powinno byc dosyc miekkie i lekko klejace). Uformowac z ciasta cienki, dlugi walek i odcinac, za pomoca noza lub nozyczek, male kawalki (wielkosci orzecha laskowego). Ulozyc je rownomiernie na owocach.

Sok z cytryny wymieszac z pozostalym cukrem (25 g) i ta mieszanka dokladnie posmarowac kawalki ciasta. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i zapiekac przez 15 min. az ciasto bedzie zlotobrazowe a owoce beda "bulgotac".

Podawac z dodatkiem zimnej smietany kremowki, lodow waniliowych lub sosem waniliowym.


inspiracja: "Zimtduft und warmer Apfelkuchen" (z moimi zmianami)

40 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie desery :) aż ślinka cieknie!

    Miłego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie desery sa najlepsze na swiecie :) I mnie slinka juz cieknie na sama mysl o kolejnych :)

      Usciski.

      Usuń
  2. Masz racje - to najlepszy deser na takie dni :) U mnie wczoraj bylo crumble w ramach morelowego 'czyszczenia' zamrazalnika ;)
    A oprocz samego cobblera urzekla mnie Twoja cudna patelnia! Uwielbiam takie 'przydasie' :))

    Pozdrawiam serdecznie i milego dnia zycze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Morelowe crumble...jeszcze nie robilam :) A patelnie kupilam jakis czas temu w Tchibo. Jest zeliwna i mam jeszcze do niej drewniana podstawke.

      Milego dnia Beatko :)

      Usuń
  3. Uwielbiam ten deser, a u Ciebie wygląda bajecznie! Pora zabrać się za porządek w zamrażalniku! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Ja tez pomalu czyszcze zamrazalnik. Mam tam chyba z tone czerwonych porzeczek, ktore musze wreszcie do czegos wykorzystac :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. wygląda tak smakowici, że nie potafie oczu oderwac od monitora, a wiadomo ludzie jedza oczami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie za mile slowa :)

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  5. Wspaniale wygląda, uwielbiam takie desery!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Mysle, ze taki owocowe desery z kruszonka w roznej postaci nie dosc, ze fajnie sie prezentuja to jeszcze sa pyszne :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. ajaj,ale przepysznie wyglada :) no i sliczne foty :)

    Usciski sle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Gosiu. Zapraszam na kawe :)

      Usciski.

      Usuń
  7. Piękne zdjęcie a deser bajeczny ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) Ciesze sie, ze podoba sie komus to, co robie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Majko! Ten cobbler to zdecydowanie najpiękniejszy widok dzisiejszego poranka!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och Aniu...az sie zarumienilam :) Dziekuje Ci slicznie :)

      Sciskam Cie mocno :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Pysznosci, pysznosci :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  10. Owoce pod takimi cytrynowymi poduszeczkami to poezja.. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet dwa razy mniam :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  11. Marzę o takim deserze! Piękna patelenka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co marzyc tylko do kuchni marsz! :) Na deser mozesz wpasc, zapraszam :) Ja chetnie poczestowalabym sie Twoja bruschetta :)
      A patelenke nabylam jakis czas temu w Tchibo.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  12. Crumble to moj ulubiony deser na chlody. Cobblera jeszcze nie robilam, ale chyba wkrotce sprobuje, bo zapowiada sie smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja lubie crumble. A cobbler robilam po raz pierwszy. W sumie smakuje podobnie tylko ciasta troche wiecej :)

      Pozdowienia.

      Usuń
  13. Pięknie i pysznie wygląda. Jeszcze nie jadłam takiego deseru.
    Pozdrawiam Majeczko:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko. Koniecznie sprobuj. Mysle, ze wspaniale bedzie smakowac rowiez latem :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  14. o kurka wodna! ale narobiłaś mi smaku :) to fakt, połączanie powala!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha :) Ta kurka mnie rozbawila :) A owoce pod takim cytrynowym ciastem smakuja naprawde wspaniale.

      Pozdrowienia cieple.

      Usuń
  15. robiłam i cudownie smakuje! Zjedzone w przeciągu 10 minut :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robilas cobbler z tego przepisu?? U mnie tez zjedzone w zastraszajacym tempie. Gdybym nie musiala sie dzielic z moim M. zjadlabym wszystko sama :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  16. Deser fantastyczny, ale jaką piękną nazwę ma twoja insiracja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Bee. No wlasnie: "zapach cynamonu i cieple ciasta z jablkami..." :) Mozna sie rozmarzyc, prawda? :))

      Usciski.

      Usuń
  17. niesamowity przepis :) likier musi nadawać charakteru ... :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam!
    Z jagodowymi to marzycielsko letnia wersja.
    Kompozycja idealna Agnieszko.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja zdecydowanie wybieram opcje z lodami waniliowymi. Pyyyyszności. Jak dobrze, że mam jeszcze sporo zamrożonych owoców:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda przepysznie, deser idealny dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam....najbardziej z lodami waniliowymi:)! Wygląda bosko:)!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale to wygląda! Połączenie, jak dla mnie rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń