Spaghetti z boczkiem, szalwia i jajkiem na miekko.
Jesli nie macie pomyslu na obiad, to proponuje Wam proste i szybkie w przygotowaniu spaghetti. Z dodatkiem podsmazonego wedzonego boczku, chrupiacej szalwii i slodkiego czosnku. Calosc oproszona parmezanem. Swietnym dodatkiem jest tu jajko ugotowane na miekko, z ktorego po przekrojeniu wylewa sie polplynne zoltko i wspaniale oblepia makaron. Tak malo skladnikow, a tak pysznie :) Polecam.
Spaghetti z boczkiem, szalwia i jajkiem na miekko
Skladniki na 4 porcje:
400 g spaghetti
1 lyzka oliwy
4 zabki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
125 g wedzonego boczku, drobno pokrojonego
30 g listkow szalwii
4 jajka
czarny pieprz
tarty parmezan do posypania makaronu
Spaghetti gotowac w osolonej wodzie przez 8-10 min.
Na duzej patelni rozgrzac oliwe, smazyc boczek, szalwie i czosnek przez 4-6 min., az boczek sie zrumieni. W miedzyczasie ugotowac jajka na miekko: do rondelka wlac zimna wode, wlozyc jajka i zagotowac. Gotowac na malym ogniu przez 6 min.
Spaghetti odlac, wrzucic na patelnie z boczkiem i szalwia, dobrze wymieszac. Gotowy makaron wylozyc na talerze, oproszyc pieprzem i parmezanem. Przed podaniem na kazda porcje wylozyc jedno ugotowane na miekko, przepolowione jajko.
*inspiracja: Donna Hay "Simple dinners"
No dobrze, to kiedy moge wpaść na obiad? ;-)
OdpowiedzUsuńW kazdej chwili Bee :)) Zapraszam :)
UsuńPozdrowienia.
Ale pysznie!
OdpowiedzUsuńI to bardzo :)
UsuńPozdrowienia.
ciekawe połączenia :)
OdpowiedzUsuńNiby proste, ale bardzo ciekawe, no i rewelacyjnie wygląda...
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł!Jajko na miękko... ze wszystkim chyba jest przepyszne! Na tostach, ze szparagami, ziemniakami, szpinakiem, sałatą... hmmm... a u mnie w domu chwilowy brak dobrych jajek :( Chociaż oczy nacieszę Twoim makaronem :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie wpadłabym na takie zestawienie, ale wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńostatnio odkryłam moją miłość do szałwi, tak jaki kiedyś nie smałowała mi z niczym, teraz dodaję do wszystkiego. Całokształt porywam, nie tylko ze względu na szałwię :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglada Twoje danie Majeczko. Smakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńMajeczko to jajko na środku wygląda niezwykle kusząco.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis Majeczko! :) wygląda jak zwykle bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńBuziaki ;*
Oj w brzuchu mi zaburczało na taki widok:-), wygląda tak smakowicie że mam ochotę liznąć monitor:-)
OdpowiedzUsuńOooo! pomysł z jajkiem bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńSame dobre rzeczy! Tak ugotowane jajko jest najlepsze na świecie!
OdpowiedzUsuńMajko,
OdpowiedzUsuńpiękne danie!
Zjadłabym z rozkoszą.
Boskie danie!:)
OdpowiedzUsuńnie wiem dlaczego ale połączenie makaronu spaghetti, boczku i rozlanego żółtka jest moim ulubionym. Muszę wypróbować to połączenie z dodatkiem szałwii.
OdpowiedzUsuńa ja chcę to! uwielbiam makarony! a babki wielkanocne to jeszcze za chwilę zdążę zrobić :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być smaczne! :)
OdpowiedzUsuń