poniedziałek, 4 marca 2013

Spaghetti z boczkiem, szalwia i jajkiem na miekko.


Jesli nie macie pomyslu na obiad, to proponuje Wam proste i szybkie w przygotowaniu spaghetti. Z dodatkiem podsmazonego wedzonego boczku, chrupiacej szalwii i slodkiego czosnku. Calosc oproszona parmezanem. Swietnym dodatkiem jest tu jajko ugotowane na miekko, z ktorego po przekrojeniu wylewa sie polplynne zoltko i wspaniale oblepia makaron. Tak malo skladnikow, a tak pysznie :) Polecam.


Spaghetti z boczkiem, szalwia i jajkiem na miekko

Skladniki na 4 porcje:
400 g spaghetti
1 lyzka oliwy
4 zabki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
125 g wedzonego boczku, drobno pokrojonego
30 g listkow szalwii
4 jajka
czarny pieprz
tarty parmezan do posypania makaronu

Spaghetti gotowac w osolonej wodzie przez 8-10 min.

Na duzej patelni rozgrzac oliwe, smazyc boczek, szalwie i czosnek przez 4-6 min., az boczek sie zrumieni. W miedzyczasie ugotowac jajka na miekko: do rondelka wlac zimna wode, wlozyc jajka i zagotowac. Gotowac na malym ogniu przez 6 min.

Spaghetti odlac, wrzucic na patelnie z boczkiem i szalwia, dobrze wymieszac. Gotowy makaron wylozyc na talerze, oproszyc pieprzem i parmezanem. Przed podaniem na kazda porcje wylozyc jedno ugotowane na miekko, przepolowione jajko.



*inspiracja: Donna Hay "Simple dinners"

20 komentarzy:

  1. No dobrze, to kiedy moge wpaść na obiad? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kazdej chwili Bee :)) Zapraszam :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Niby proste, ale bardzo ciekawe, no i rewelacyjnie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł!Jajko na miękko... ze wszystkim chyba jest przepyszne! Na tostach, ze szparagami, ziemniakami, szpinakiem, sałatą... hmmm... a u mnie w domu chwilowy brak dobrych jajek :( Chociaż oczy nacieszę Twoim makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie wpadłabym na takie zestawienie, ale wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio odkryłam moją miłość do szałwi, tak jaki kiedyś nie smałowała mi z niczym, teraz dodaję do wszystkiego. Całokształt porywam, nie tylko ze względu na szałwię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie wyglada Twoje danie Majeczko. Smakowity pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majeczko to jajko na środku wygląda niezwykle kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis Majeczko! :) wygląda jak zwykle bardzo apetycznie!

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj w brzuchu mi zaburczało na taki widok:-), wygląda tak smakowicie że mam ochotę liznąć monitor:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oooo! pomysł z jajkiem bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Same dobre rzeczy! Tak ugotowane jajko jest najlepsze na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Majko,
    piękne danie!
    Zjadłabym z rozkoszą.

    OdpowiedzUsuń
  13. nie wiem dlaczego ale połączenie makaronu spaghetti, boczku i rozlanego żółtka jest moim ulubionym. Muszę wypróbować to połączenie z dodatkiem szałwii.

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja chcę to! uwielbiam makarony! a babki wielkanocne to jeszcze za chwilę zdążę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń