Tort kawowo-ajerkoniakowy.
Bardzo rzadko robie torty, wiec jesli tylko nadazy sie ku temu okazja, od raz z niej korzystam :) Tort kawowo-ajerkoniakowy przygotowalam w miniony piatek na urodziny mojego M. Robilam go juz na Boze Narodzenie, jednak wtedy nie udalo mi sie go sfotografowac. Cala rodzina byla zachwycona jego smakiem a tort zniknal ze stolu jako jeden z pierwszych :) Wcale sie nie dziwie bo jest naprawde przepyszny. Polaczenie dwoch mas, kawowej i ajerkoniakowej, daje wspaniale doznania smakowe. Biszkopt jest bardzo puszysty, ladnie rosnie (po wyjeciu z piekarnika delikatnie opada). Ja przekroilam biszkopt tylko na pol, przez co masy ajerkoniakowej bylo bardzo duzo, co widac na zdjeciach. Oczywiscie lepiej bedzie przekroic go jak to podano w przepisie na trzy blaty, dzieki czemu bedzie ladniej wygladal. Jesli chcecie mozecie dodatkowo nasaczyc biszkopt ale zapewniam ze i bez tego tort jest pyszny. Zwiekszylam ilosc zelatyny w przepisie i w takiej wersji go podaje (wczesniej masa byla troche zbyt rzadka i splywala z tortu podczas dekorowania). Goraco polecam :)
Tort kawowo-ajerkoniakowy
Skladniki na ok. 16 kawalkow:
Biszkopt:
6 jajek (sredniej wielkosci)
szczypta soli
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego (dalam lyzke cukru z prawdziwa wanilia)
100 g maki pszennej
100 g maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Masa ajerkoniakowa:
5 listkow zelatyny
600 g smietany kremowki
200 ml ajerkoniaku
2 lyzki cukru pudru
Masa kawowa:
400 g smietany kremowki
3 listki zelatyny
2 lyzki cukru pudru
4 lyzeczki rozpuszczalnej kawy espresso
ziarenka czekoladowe w ksztalcie kawy do dekoracji
1-2 lyzeczki kakao do posypania
Przygotowac biszkopt: jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na kremowa mase. Dodac przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie maki. Na koniec dodac piane z bialek, delikatnie wymieszac.
Piekarnik nagrzac do temp. 200°C. Dno tortownicy o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia. Wlac mase do tortownicy, wyrownac powierzchnie. Wstawic do piekarnika i piec 20-25 min. Wyjac biszkopt z piekarnika, wystudzic.
Wystudzony biszkopt wyjac z tortownicy, przekroic na 3 blaty. Jeden blat wlozyc z powrotem do tortownicy, zalozyc obrecz.
Przygotowac mase ajerkoniakowa: zelatyne moczyc przez 5 min. w zimnej wodzie. Smietane kremowke ubic na sztywno. Napeczniala zelatyne dobrze odcisnac a nastepnie rozpuscic w rondelku na malym ogniu. Rozpuszczona zelatyne wymieszac z 3 lyzkami ubitej smietany a nastepnie dodac pozostala smietane, wymieszac. Wlac ajerkoniak, dodac cukier puder, wymieszac (najepiej za pomoca miksera).
Polowe masy ajerkoniakowej wylozyc na pierwszy blat biszkoptu, przykryc drugim blatem, nastepnie wylozyc reszte kremu. Na wierzchu ulozyc pozostaly blat, docisnac i wstawic na 1 godz. do lodowki aby masa stezala.
Przygotowac krem kawowy: zelatyne moczyc przez 5 min. w zimnej wodzie. Kawe rozpuscic w 1 lyzce goracej wody. Smietane kremowke ubic na sztywno, dodac kawe. Zelatyne odcisnac, rozpuscic w rondelku na malym ogniu. Do rozpuszczonej zelatyny dodac troche kawowej smietany, wymieszac a nastepnie dodac pozostala smietane. Wsypac cukier puder, dokladnie wymieszac.
Wyjac ciasto z lodwoki, zdjac obrecz. 2/3 kremu kawowego posmarowac wierzch i boki tortu. Pozostala smietane przelozyc do szprycy z koncowka w ksztalcie gwiazdki, ozdobic tort. Udekorowac czekoladowymi ziarenkami kawy. Wstawic do lodowki na co najmniej 1 godz. (ja zostawilam na cala noc). Przed podaniem posypac tort kakao.
*inspiracja: "Tina. Backen" 4 (2009)
Komentarze
pozdrawiam!
Poproszę kawałek tej rozkoszy.
Pozdrowienia.
Wszystkiego najlepszego dla Twojego M. :),
a dla Ciebie buziaki ;*
Piękny!
a wygląda bosko!
Pozdrawiam cieplo.