Migdalowa owsianka z daktylami, syropem klonowym i cynamonem.
Moze trudno w to uwierzyc ale to pierwsza owsianka w moim zyciu. Pierwsza, jaka zrobilam i kiedykolwiek jadlam :) Nigdy nie jadlam owsianki w dziecinstwie - ani w moim rodzinnym domu ani w przedszkolu (do ktorego w ogole nie chodzilam). Pamietam, ze zajadalam sie za to kasza manna i zacierkami na mleku. Albo wlewalam podgrzane mleko do miseczki a pozniej wkruszalam do niego sucha bulke. Kiedy bulka namiekla wcianalam az mi sie uszy trzesly :) Tego nauczyla mnie moja babcia. Mmmm...to bylo przepyszne :) Do dzis mam sentyment do takich prostych sniadaniowych potraw. Postananawiajac urozmaicic troche swoje sniadania, ktore z reguly skladaja sie z kromki chleba z wedlina, serem lub twarozkiem, zrobilam wlasnie te owsianke. Za pierwszym razem zapomnialam dodac kore cynamonu. Za drugim razem...tez zapomnialam :) Postanowilam wiec dodac troche mielonego cynamonu do owsianki, kiedy ja podgrzewalam w rondelku. Wyszla przepyszna i sycaca. Daktyle i syrop klonowy dodaja jej slodkosci. Platki migdalowe cudownie chrupia a kwaskowe ziarenka granatu (taka moja mala wariacja) nie tylko dodaja owsiance uroku ale rowniez swietnie przelamuja jej slodycz. Goraco polecam :)
Migdalowa owsianka z daktylami, syropem klonowym i cynamonem
Skladniki na 4 porcje:
200 g platkow owsianych (zwyklych)
1/2 laski cynamonu (lub troche cymamonu mielonego)
500 ml mleka migdalowego (mozna uzyc tez orzechowego lub zwyklego)
50 g suszonych daktyli
50 g platkow migdalowych, lekko podpieczonych na suchej patelni
syrop klonowy
ew. ziarenka z 1/2 granatu do posypania
Platki owsiane wsypac do miski, zalac polowa mleka i wstawic na noc do lodowki. Po nocy spedzonej w lodowce platki beda tak miekkie, ze nie trzeba juz ich gotowac. Mozna zjesc je na zimno lub na cieplo.
Jesli wolimy ciepla owsianke przekladamy platki do rondelka, dolewamy reszte mleka i krotko podgrzewamy, ciagle mieszajac. Jesli platki beda za geste mozna je rozrzedzic dodajac troche wody (ja dolalam wiecej mleka).
Daktyle przekroic wzdluz na pol, ususnac pestki. Wyjac kore cynamonu, przelozyc owsianke do miseczek. Posypac daktylami, podprazonymi platkami migdalowymi i skropic syropem klonowym. Calosc udekorowac ziarenkami granatu.
*inspiracja: Alice Hart "Gemüse satt!"
Komentarze
taka owsianke moglabym jesc codziennie - najlepiej w Twoim towarzystwie :)
Buziaki i milego dnia ;*
super śniadanie:)
Pozdrawiam cieplutko :*
Ma tyle składników,które lubię.
Porywam Ci cały talerz!
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Buziaki.
Pozdrowienia cieple.
Pozdrawiam :)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Twoja owsianka podbija moje serce :)
Pozdrowienia.
Buziaki.
A widziałaś też może nową Annę Kareninę?