Lazania z dynia i szpinakiem.
Dzis zapraszam Was na lazanie z dynia i szpinakiem. Doskonale obiadowe lub kolacyjne danie, nie tylko dla wegetarian. Kolejne warstwy makaronu przekladane sa warzywami, pomidorowa passata i sosem beszamelowym. Calosc posypana parmezanem i zapieczona. Pysznosci! Pieknie wyglada a jeszcze lepiej smakuje. Dynia zachowuje swoj kszalt podczas pieczenia, nie rozpada sie. Moj M. byl po prostu zachwycony :) Ja bylam mile zaskoczona, ze calosc smakuje tak doskonale. Slodycz dyni przeplata sie tu z kwaskowym smakiem passaty pomidorowej i charakterystycznym smakiem szpinaku. Przyznaje, ze jest troche pracy przy przygotowaniu lazanii (trzeba upiec dynie i przygotowac dwa sosy: beszamelowy i pomidorowy- jesli uzyjemy gotowej passaty pomidorowej mamy jeden sos z glowy:) ale jesli przygotujemy sobie wszystko wczesniej, to pozniej zostaje nam juz tylko zajac sie ukladaniem warstw lazanii. To naprawde jedna z najlepszych lazanii jakie do tej pory jadlam... Goraco polecam :)
Lazania z dynia i szpinakiem
Skladniki na 4 porcje:
750 g dyni (Butternut)
2 lyzki oliwy
sol
swiezo mielony pieprz
galka muszkatolowa
500 g szpinaku (dalam mrozony)
1 lyzka masla
500 g gotowego sosu pomidorowego (dalam pomidorowa passate)
ok. 10 platow lazanii (bez wczesniejszego obgotowania)
100 g tartego parmezanu
Sos beszamelowy:
3 lyzki masla
3 lyzki maki
1/2 l mleka
1 lyzeczka bulionu warzywnego w proszku
Piekarnik rozgrzac do 200°C. Dynie obrac, przepolowic, usunac pestki i pokroic w nieduza kostke. Przelozyc do zaroodpornego naczynia, skropic oliwa, oproszyc sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Wstawic do piekarnika i piec przez ok. 40 min.
W miedzyczasie swiezy szpinak oplukac, wrzucic do garnka, gotowac, az sie rozpadnie. Wylozyc szpinak na sitko, odcisnac z nadmiaru wody. W rondelku rozpuscic maslo, wrzucic szpinak, krotko podsmazyc. Oproszyc sola, pieprzem i galka muszkatolowa*.
Przygotowac sos beszamelowy: maslo stopic w rondelku, oproszyc maka, krotko zasmazyc (uwazac aby maka sie nie zrumienila). Wlac, ciagle mieszajac, 250 ml wody i mleko. Wsypac bulion w proszku, zagotowac i, ciagle mieszajac, gotowac przez 5 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.
Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem, ulozyc platy lazanii. Wylozyc czesc passaty pomidorowej i polowe upieczonej dyni. Ponownie ulozyc platy lazanii, polowe sosu beszamelowego i szpinak, polowe tartego parmazanu, przykryc platami lazanii. Na makaron wylozyc reszte passaty pomidorowej, pozostala dynie i ponownie przykryc platami lazanii. Na wierzchu rozsmarowac pozostaly sos beszamelowy, posypac pozostalym parmezanem.
Wstawic lazanie do piekarnika i piec przez ok. 40 min. na zlotobrazowo.
*do przygotowania lazanii uzylam mrozonego, juz pocietego szpinaku, ktory tylko rozmrozilam, odcisnelam z nadmiaru wody a nastepnie poddusilam na masle i doprawilam do smaku.
**Zrodlo: "Lisa" 10 (2011)
Komentarze
Usciski :)
Pozdrawiam!!!
Taka wegetarianska lasagne z takimi pysznosciami to bym sobie zjadla, mniam!
Buziaki i jak ktos bedzie dzwonil do Twoich drzwi to ja i chce zjesc cala Twoja lasagne ;D
Na ostatnim zdjęciu po prostu mówi do mnie : Zjedz mnie!:)
Pozdrowienia :*
Monika - nigdy nie obgotowuje lazanii a zawsze wychodzi pyszna, wprost rozplywa sie w ustach. Nie wiem w czym tkwi sekret tych przepisow... Moze w tym, ze na kazda warstwe np. miesa czy szpinaku wylewam jeszcze troche sosu beszamelowego i dopiero przykrywam kolejnym platem makaronu ? Z wierzchu makaron tez jest miekki i delikatny. A problem z lazania mialam kiedys podobny do Ciebie. Az do chwili, kiedy znalazlam przepis na lazanie z miesem i szpinakiem (jest na moim blogu i tez polecam). Od tamtej pory sos bezamelowy robie tylko z tego przepisu :)
Pozdrawiam cieplutko.