Lazania z dynia i szpinakiem.



Dzis zapraszam Was na lazanie z dynia i szpinakiem. Doskonale obiadowe lub kolacyjne danie, nie tylko dla wegetarian. Kolejne warstwy makaronu przekladane sa warzywami, pomidorowa passata i sosem beszamelowym. Calosc posypana parmezanem i zapieczona. Pysznosci! Pieknie wyglada a jeszcze lepiej smakuje. Dynia zachowuje swoj kszalt podczas pieczenia, nie rozpada sie. Moj M. byl po prostu zachwycony :) Ja bylam mile zaskoczona, ze calosc smakuje tak doskonale. Slodycz dyni przeplata sie tu z kwaskowym smakiem passaty pomidorowej i charakterystycznym smakiem szpinaku. Przyznaje, ze jest troche pracy przy przygotowaniu lazanii (trzeba upiec dynie i przygotowac dwa sosy: beszamelowy i pomidorowy- jesli uzyjemy gotowej passaty pomidorowej mamy jeden sos z glowy:) ale jesli przygotujemy sobie wszystko wczesniej, to pozniej zostaje nam juz tylko zajac sie ukladaniem warstw lazanii. To naprawde jedna z najlepszych lazanii jakie do tej pory jadlam... Goraco polecam :)



Lazania z dynia i szpinakiem

Skladniki na 4 porcje:
750 g dyni (Butternut)
2 lyzki oliwy
sol
swiezo mielony pieprz
galka muszkatolowa
500 g szpinaku (dalam mrozony)
1 lyzka masla
500 g gotowego sosu pomidorowego (dalam pomidorowa passate)
ok. 10 platow lazanii (bez wczesniejszego obgotowania)
100 g tartego parmezanu

Sos beszamelowy:
3 lyzki masla
3 lyzki maki
1/2 l mleka
1 lyzeczka bulionu warzywnego w proszku


Piekarnik rozgrzac do 200°C. Dynie obrac, przepolowic, usunac pestki i pokroic w nieduza kostke. Przelozyc do zaroodpornego naczynia, skropic oliwa, oproszyc sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Wstawic do piekarnika i piec przez ok. 40 min.

W miedzyczasie swiezy szpinak oplukac, wrzucic do garnka, gotowac, az sie rozpadnie. Wylozyc szpinak na sitko, odcisnac z nadmiaru wody. W rondelku rozpuscic maslo, wrzucic szpinak, krotko podsmazyc. Oproszyc sola, pieprzem i galka muszkatolowa*.

Przygotowac sos beszamelowy: maslo stopic w rondelku, oproszyc maka, krotko zasmazyc (uwazac aby maka sie nie zrumienila). Wlac, ciagle mieszajac, 250 ml wody i mleko. Wsypac bulion w proszku, zagotowac i, ciagle mieszajac, gotowac przez 5 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem, ulozyc platy lazanii. Wylozyc czesc passaty pomidorowej i polowe upieczonej dyni. Ponownie ulozyc platy lazanii, polowe sosu beszamelowego i szpinak, polowe tartego parmazanu, przykryc platami lazanii. Na makaron wylozyc reszte passaty pomidorowej, pozostala dynie i ponownie przykryc platami lazanii. Na wierzchu rozsmarowac pozostaly sos beszamelowy, posypac pozostalym parmezanem.

Wstawic lazanie do piekarnika i piec przez ok. 40 min. na zlotobrazowo.



*do przygotowania lazanii uzylam mrozonego, juz pocietego szpinaku, ktory tylko rozmrozilam, odcisnelam z nadmiaru wody a nastepnie poddusilam na masle i doprawilam do smaku.

**Zrodlo: "Lisa" 10 (2011)

Komentarze

manoria pisze…
To musi być pyszne, bardzo mi się podoba to połączenie smaków, a że lubię dynię i szpinak - to z pewnością coś dla mnie. Pozdrawiam
Kamila pisze…
Idealne składniki połączone z makaronem :)
Gosia pisze…
uwielbiam takie lasagne,po prostu niebo w gebie,miliony kalorii,ale co tam :)na pewno warto :) pyszne fotki Agus :)
Usciski :)
ANNA pisze…
Nigdy nie jadłam jeszcze lazanii z dynią, ale w sumie to bardzo fajne połaczenie. Wygląda bardzo apetycznie!
Unknown pisze…
No dobrze, jestem gotowa wymienić połowe ziemniaków na porcję lazanii :-) Wszelkie zapiekane makarony mają to do siebie, że lepiej smakują niż wyglądają, ale tej lazanii naprawdę niczego nie brakuje!
moje pasje pisze…
o mamo... jak pięknie to wygląda!!!! Zapisuję !!!! Koniecznie muszę zrobić !!!
Maggie pisze…
Z samym szpinakiem juz probowalam, ale dodatek dyni to swietny pomysl! Nie ma to jak kombinowanie z sezonowymi skladnikami.
Karolina Beaudet pisze…
Jaka ładna, kolorowa i taka...jesienna. Na pewno pyszna!

Pozdrawiam!!!
pieczarka mySia pisze…
Oj tak! To jest to! :)

Taka wegetarianska lasagne z takimi pysznosciami to bym sobie zjadla, mniam!

Buziaki i jak ktos bedzie dzwonil do Twoich drzwi to ja i chce zjesc cala Twoja lasagne ;D
Karolina pisze…
O mamo! Fantastyczna! Wszystko to co kocham w jednym daniu. Idealna na jesienne dni.
kabamaiga pisze…
Majeczko cudowne danie.
piegusek1976 pisze…
ależ mi narobiłaś ochoty!! buziaki
atina pisze…
alez mi smaka narobiłaś:) Pysznie to wygląda :)
Majana pisze…
Wspaniale wygląda!
Na ostatnim zdjęciu po prostu mówi do mnie : Zjedz mnie!:)

Pozdrowienia :*
zauberi pisze…
apetyczne danie :) mniam
Szarlotek pisze…
Wiesz jak przyspieszyć bicie mojego serca..... zdecydowanie aż krzyczy zjedz mnie :)
aga pisze…
mniammm... bardzo fajne smaki:)
Ivka pisze…
apetyczne zdjęcia, kusisz tą lazanią!
Zuza pisze…
ach, aż czuję ten zapach... :)
skoraq cooks pisze…
Mmmmmmm, taka lazania na pewno jest pyszna :-)
anytsujx pisze…
Uwielbiam takie dania, już na sma widok u Ciebie, aż ,,ślinka cieknie" .... pycha !:)
rafasia pisze…
Od dawna mam ochotę na lazanię - może korzystając z dostępności dyni skorzystam z Twojego przepisu? Mąż się ucieszy :)
zjedz_mnie pisze…
Tak sobie przeczytałam skład, obejrzałam fotki i nasuwa mi sie tylko jeden wniosek... to musi byc pyszne ;]
magda k. pisze…
cudowna lazania :) pomysłowo i pięknie jak zawsze
Monika pisze…
Maju, a podgotowujesz wcześniej lasanie? Bo ta tak równiutko upieczona się wydaje. A ja - choćbym nie wiem ile beszamelu dała na wierzch, zawsze wyjdzie mi twarda. Połączenie dyni ze szpinaku świetne, ostatnio robiłam z bakłażanem i ricottą,ale teraz miałabym chęć na właśnie coś takiego.
majka pisze…
Dziekuje za mile komentarze :)

Monika - nigdy nie obgotowuje lazanii a zawsze wychodzi pyszna, wprost rozplywa sie w ustach. Nie wiem w czym tkwi sekret tych przepisow... Moze w tym, ze na kazda warstwe np. miesa czy szpinaku wylewam jeszcze troche sosu beszamelowego i dopiero przykrywam kolejnym platem makaronu ? Z wierzchu makaron tez jest miekki i delikatny. A problem z lazania mialam kiedys podobny do Ciebie. Az do chwili, kiedy znalazlam przepis na lazanie z miesem i szpinakiem (jest na moim blogu i tez polecam). Od tamtej pory sos bezamelowy robie tylko z tego przepisu :)

Pozdrawiam cieplutko.