Chrupiace crumble jablkowo-jezynowe.
Jestem wielka fanka crumble. Te zapiekane owocowe pysznosci idealnie smakuja w chlodne dni. Crumble jablkowo-jezynowe z owsiano-migdalowa kruszonka bylo idealnym zwienczeniem naszego niedzielnego obiadu :) Nie ma bowiem lepszego partnera smakowego dla jablek jak dojrzale, soczyste jezyny. Jeszcze cieple crumble, z kulka lodow waniliowych smakuje naprawde bosko a zapach jaki sie roznosi podczas pieczenia (do kruszonki dodajemy cynamon) jest nieziemski. Jesli nam cos zostanie (w co szczerze watpie:) mozna zjesc nastepnego dnia na sniadanie z greckim jogurtem. Goraco polecam :)
Crumble zrobilam z polowy porcji. Starczylo mi skladnikow na 3 foremki widoczne na zdjeciach. Przepis pochodzi z ksiazki "Zimtduft und warmer Apfelkuchen".
Polecam tez crumble ze sliwkami (klik) a w sezonie orzechowe crumble z rabarbarem i truskawkami (klik).
Chrupiace crumble jablkowo-jezynowe
Skladniki na 4-6 malych porcji lub 1 sredniej wielkosci forme do zapiekania:
900 g jablek, obranych i pokrojonych na male kawalki
450 g jezyn (dalam mrozone)
50 g drobnego cukru
lody waniliowe do podania
Kruszonka:
80 g platkow owsianych
140 g maki pszennej
80 g jasnego cukru trzcinowego
80 g mielonych migdalow
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
150 g zimnego masla w kawalkach
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C.
Jablka wlozyc do miski, dodac jezyny i cukier, dobrze wymieszac za pomoca rak. Przygotowac do wysmarowanych maslem foremek (lub formy).
Przygotowac kruszonke: do miski wsypac platki owsiane, make, cukier trzcinowy, mielone migdaly i cynamon, wymieszac Dodac maslo w kawalkach, palcami warobic kruszonke. Wylozyc ja na owoce.
Wstawic foremki do piekarnika i piec przez 35-40 min. do momentu az kruszonka bedzie brazowa a masa owocowa bedzie bulgotac. Podawac jeszcze cieple z galka lodow waniliowych.
Komentarze
Jak pięknie.
Taki poniedziałek poproszę.
A wiesz, że crumble tylko z dynią chodziło za mną w ten weekend!
Wiedziałam gdzie wpaść!
Pozdrowienia najcieplejsze :)
M.
Te Twoje baaaaaardzo kuszaco wyglada,dobrze,ze daleko mieszkasz ;)
Usciski Agus i milego startu w kolejny tydzien :)
uwielbiam takie desery, wyglada cudnie ; ) az mi slinka poleciala!
caluski ;*
Mogę wpaść?