Orzechowe ciasteczka z konfitura i lukrem.

Moja adwentowa piekarnia dziala juz na wysokich obrotach :) Zapraszam Was na pierwsze swieteczne ciasteczka w tym roku. Pyszne, orzechowe ciasteczka z konfitura z lesnych owocow, udekorowane cytrynowym lukrem. Z podanego przepisu wychodzi duza ilosc ciasteczek, ktorymi mozecie obdarowac bliskich :) Goraco polecam.
Orzechowe ciasteczka z konfitura i lukrem 

Skladniki na 40-50 sztuk: 
150 g miekkiego masla 
125 g cukru 
1 szczypta soli 
1 op. cukru z prawdziwa wanilia 
1 jajko (M) 
75 g mielonych orzechow laskowych 
250 g maki pszennej 
1 op. sody oczyszczonej (5 g) 
 80-90 g posiekanych orzechow laskowych 
125 g konfitury wisniowej lub z owocow lesnych (ew. morelowej) 

  Lukier: 125 g cukru pudru 
sok z cytryny 

 Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. 

 Miekie maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier, szczypte soli i cukier z prawdziwa wanilia, zmiksowac na kremowa mase. Dodac jajko, zmiksowac. Nastepnie wsypac mielone orzechy laskowe i make wymieszana z soda oczyszczona, dokladnie zmiksowac. 

Gotowa mase podzielic na trzy czesc. Z kazdej czesci uformowac walek (na oproszonej maka stolnicy) o dlugosci 20 cm. Odcinac kawalki ciasta i formowac kuleczki wielkosci malego orzecha wloskiego. 

Posiekane orzechy laskowe wsypac do miseczki. Kazda kulke ciasta obtaczac w orzechach. 

Ukladac kulki na przygotowanych blachach, lekko je splaszczyc. W kazdej kulce zrobic posrodku nieduze wglebienie (najlepiej za pomoca trzonka od drewnianej lyzki lub walka). 

 Konfiture przelozyc do rekawa cukierniczego, odciac koncowke. Wyciskac nieduze porcje konfitura w zaglebienia ciasteczek. 

Przygotowane ciasteczka wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 12-14 min. 

 Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, przelozyc na kuchenna kratke i zostawic do wystudzenia. 

 Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowac lukier. Przelozyc lukier do rekawa cukierniczego i udekorowac ciasteczka tworzac ukosne paski. 

Odstawic ciasteczka aby lukier zastygl. Przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku.

Komentarze

margot pisze…
Te też mi sie bardzo podobają