Makowe ciasteczka przekladane konfitura malinowa.

Pyszne makowe ciasteczka z dodatkiem masy makowej (bez bakalii), przelozone kwaskowa konfitura i polane biala czekolada...czysta rozpusta :) Ciasteczka po upieczeniu sa chrupiace a pozniej miekna od konfitury. Goraco polecam :)

Makowe ciasteczka przekladane konfitura malinowa

Skladniki na ok. 50 sztuk: 

250 g miekkiego masla 
125 g cukru pudru 
1 op. cukru z prawdziwa wanilia 
ew. 4 krople zapachu migdalowego (jesli ktos lubi) 
1 szczypta soli 
300 g maki pszennej 
250 g gotowej masy makowej (bez bakalii) 

  Do przelozenia: 
150 g czerwonej konfitury (np. malinowej, wisniowej)

  Polewa: 
100 g kuwertury z bialej czekolady (lub bialej czekolady) 

 Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. 

Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, zmiksowac. Po
rcjami, ciagle miksujac, dodawac cukier puder, cukier waniliowy, ew. aromat migdalowy i szczypte soli. 

Nastepnie, miksujac na najnizszych obrotach, dodawac na zmiane make i mase makowa (miksowac, az powstanie gladka masa). 

 Przelozyc mase do rekawa cukierniczego z koncowka w ksztalcie kolka (srednica 8 mm) lub gwiazdy. Wyciskac porcje masy wielkosci orzecha wloskiego na przygotowane blachy zachowujac odstepy. 

 Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec na srodkowym poziomie ok. 10-12 min. Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zdjac z blachy i zostawic do wystygniecia na kuchennej kratce. Upiec kolejna porcje ciasteczek. 

 Konfiture przelozyc do czystego rekawa cukierniczego, odciac koncowke. Wyciskac porcje konfitury na srodek ciasteczka, przylozyc drugie ciasteczko, lekko docisnac. 

 Kuwerture z bialej czekolady posiekac a nastepnie stopic w kapieli wodnej. Przelozone konfitura ciasteczka zanurzac do polowy w czekoladzie i odkladac na papier do pieczenia. Zostawic aby polewa zastygla (mozna tez wlozyc ciasteczka do lodowki, polewa szybciej zesztywnieje). 

 Ciasteczka mozemy przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku przez ok. 2 tygodnie.

Komentarze

Sara pisze…
Bardzo ciekawy pomysł na ciasteczka :-) nigdy wcześniej nie próbowałam tego typu ciastek. Przyrządziłam je według Pani przepisu pierwszy raz tydzień temu. Ciastka wyszły pyszne! Połączenie maku, konfitury i białej czekolady to strzał w dziesiątkę. Smakowo idealnie ze sobą współgrają. Na pewno będę częściej je przygotowywać :-)
margot pisze…
Świetne te ciasteczka, mam ochotę upiec identyczne
Waldek pisze…
To połączenie delikatnego ciasta makowego z wyrazistą i owocową konfiturą malinową jest prawdziwym doznaniem smakowym. Te małe, pyszne ciasteczka roztapiają się w ustach, pozostawiając po sobie niezapomniany smak i chęć na więcej.