Kruche ciasteczka z orzechami i czekoladowa polewa.

Kruche ciasteczka z dodatkiem skorki cytrynowej, posypane posiekanymi orzechami. Ciasteczka nie sa bardzo slodkie wiec idealnie pasuje do nich polewa z mlecznej czekolady. Goraco polecam :) 


 
Kruche ciasteczka z orzechami i czekoladowa polewa 

 Skladniki na ok. 40-50 sztuk: 
250 g maki pszennej 
75 g cukru 
skorka starta z 1 cytryny (bio) 
szczypta proszku do pieczenia (na czubku noza) 
1 jajko (M) 
125 g zimnego masla 

  Do posmarowania: 
1 zoltko 

  Do posypania: 
po 50 g posiekanych orzechow loskich, laskowych i ziemnych (ew. migdalow) 

  Dekoracja: 
100 g kuwertury z mlecznej czekolady (lub mlecznej czekolady) 

 Make wsypac do misy miksera, dodac cukier, proszek do pieczenia i skorke z cytryny, wymieszac. Dodac jajko, maslo pokrojone na male kawaleczki i 1 lyzke zimnej wody. Szybko zagniesc gladkie ciasto. 

Z ciasta uformowac kule, lekko splaszczyc, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na 1 godz. do lodowki.

 Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Dwie blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. 

 Schlodzone ciasto rozwalkowac na blacie posypanym maka na grubosc 4 mm. Za pomoca foremki do ciastek z "falbanka" (srednica ok. 5,5 cm) i malej foremki w ksztalcie kolka (srednica ok. 2 cm) wycinac z ciasta koleczka i ukladac je na przygotowanych blachach. Pozostale skrawki ciasta zagniesc ponownie i wycinac kolejne ciasteczka. 

 Zoltko wymieszac w malej miseczce z 1 lyzka wody, smarowac ciasteczka za pomoca pedzelka. Kazde ciasteczko posypac posiekanymi orzechami, delikatnie je docisnac aby przykleily sie do ciasta. 

 Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka (na srodkowym poziomie) przez 10 min. Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zdjac z blachy i przelozyc na kuchenna kratke do wystygniecia. Upiec kolejna porcje ciasteczek. 

 Kuwerture z mlecznej czekolady posiekac, stopic w kapieli wodnej. Plynna czekolade przelac do rekawa cukierniczego, odciac koncowke. 

Ulozyc wystudzone ciasteczka na papierze do pieczenia i polac je czekolada tworzac paski. Odstawic, aby polewa zastygla (najlepiej do lodowki).

Komentarze

Networking pisze…
U mnie za długo by nie przetrwały jako ozdoba, same łakomczuchy w domu.