czwartek, 28 czerwca 2018

Zupa pomidorowa z kasza manna i kolendra.


Sycaca i gesta zupa pomidorowa z dodatkiem kaszy manny. Przyprawiona kuminem, kolendra i suszonym tymiankiem. To nietypowe ale bardzo smaczne polaczenie znalazlam w jednej z ksiazek Yotama Ottolenghi. Goraco polecam :)



Zupa pomidorowa z kasza manna i kolendra
*inspiracja: Y. Ottolenghi "Genusvoll vegetarisch" (ang. klik) (z moimi zmianami)

Skladniki na 6 porcji:
3 lyzki oliwy
1 srednia cebula
2 lyzeczki mielonej kolendry
2 lyzeczki mielonego kuminu
1,5 lyzeczki slodkiej mielonej papryki
1 lyzeczka suszonego tymianku
50 g swiezej kolendry
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorow (400g)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
1,5 lyzki cukru
150 g kaszy manny
1,5 lyzki soku z cytryny
3 lyzki jogurtu greckiego (do podania)

Cebule obrac, posiekac. Kolendre oplukac, oderwac listki od galazek, rowniez posiekac.

Rozgrzac oliwe w duzym garnku, wrzucic cebule, dodac mielona kolendre, kumin, mielona papryke, tymianek i polowe posiekanej swiezej kolendry. Smazyc na srednim ogniu, ciagle mieszajac, az cebula bedzie miekka. Dodac koncentrat pomidorowy, dusic kolejna 1 min.

Dodac krojone pomidory, doprawic do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem, dusic przez pare minut. Na koniec wlac 1,5 l wody, dodac cukier, zagotowac i gotowac pod przykryciem przez 20 min.

Zdjac pokrywke z garnka, ciagle mieszajac (najlepiej za pomoca trzepaczki) wsypywac powoli kasze. Gotowac kolejne 10 min., ciagle mieszajac, aby nie porobily sie z kaszy grudki.

Jesli zupa wydaje sie za gesta mozna rozrzedzic ja woda. Przed podaniem ponownie doprawic zupe do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlac zupe do miseczek. Podawac z kleksem jogurtu greckiego, posypana pozostala kolendra.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz