poniedziałek, 4 czerwca 2018

Kremowa zupa z kalarepki z wedzonym lososiem.


Lubicie kalarepke? Ja bardzo :) Prawde mowiac jadam ja zazwyczaj tylko na surowo. Pokusilam sie jednak ostatnio o przygotowanie zupy z kalarepki. Zupa wyszla naprawde pyszna. A do tego jest mega prosta i szybka w przygotowaniu. To taka bardzo wiosenno-letnia zupa krem a wiec idealna na te pore roku :) Goraco polecam.


Kremowa zupa z kalarepki z wedzonym lososiem

Skladniki na 2-4 porcje:
1 mala cebula
2 kalarepki (ok. 600g)
350 g ziemniakow
2 lyzki oliwy
500 ml bulionu warzywnego
2 lyzki creme fraiche
2 plasterki wedzonego lososia (ok. 40g)
sol morska
swiezo mielony pieprz
mielona galka muszkatolowa

Cebule obrac, posiekac. Ziemniaki obrac, pokroic w nieduza kostke. Kalarepke rowniez obrac, odkroic kawalek i zetrzec go na tarce o drobnych oczkach (do dekoracji), odlozyc na bok. Pozostala kalarepke pokroic w nieduza kostke.

W garnku rozgrzac oliwe, zeszklic cebule. Dodac pokrojone ziemniaki i kalarepke, podsmazyc. Wlac bulion warzywny, zagotowac i gotowac na srednim ogniu, pod przykryciem, przez 20 min. Zmiksowac calosc za pomoca blendera.

Doprawic zupe do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Dodac creme fraiche, wymieszac.

Przelac zupe do miseczek. Podawac udekorowana starta kalarepka i pokrojonymi kawalkami wedzonego lososia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz