poniedziałek, 11 czerwca 2018

Salatka z risoni z cukinia, mozzarella i dressingiem z pesto.


Ta letnia salatka jest idealna na piknik lub do pracy. Znajdziecie w niej makaron risoni, cukinie, mini mozzarelle, karczochy marynowane w oliwie i orzechy piniowe. Salatke mozna przelozyc do sloikow ukladajac warstwami: sos, warzywa, makaron, mozzarelle, karczochy i orzechy piniowe (sloiki musza sie dobrze zamykac aby sos nam sie nie wylal podczas transportu np. do pracy). Przez noc przechowujemy salatke w lodowce w zamknietym sloiku. Goraco polecam :)


Salatka z risoni z cukinia, mozzarella i dressingiem z pesto
*inspiracja: Anne-Katrin Weber "Last Minute vegetarisch"

Skladniki na 4 porcje:
60 g mini mozzarelli
6 marynowanych serc karczochow w oliwie (ze sloika)
sol morska
100 g drobnego makaronu (orzo, risoni lub kritharaki)
2 lyzki orzechow piniowych
1 mala czerwona papryka
150 g cukinii
1 lyzka oliwy
swiezo mielony czarny pieprz

Dressing:
2 lyzki bazyliowego pesto (ze sloika)
2 lyzki octu z bialego wina
3 lyzki oliwy
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Mozzarelle i karczochy osaczyc na sicie. W garnku zagotowac osolona wode, ugotowac makaron wg przepisu na opakowaniu (al dente). Ugotowany makaron przelac zimna woda, osaczyc, przelozyc do miski.

Orzechy piniowe podprazyc na patelni bez dodatku tluszczu, wystudzic. Papryke umyc, usunac gniazdo nasienne, pokroic w kostke. Cukinie umyc, osuszyc, rowniez pokroic w kostke.

Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic cukinie i papryke, smazyc na duzym ogniu przez 3 min. Oproszyc sola i swiezo mielonym pieprzem.

Podsmazone warzywa, mini mozzarelle i dressing dodac do makaronu, wymieszac. Przelozyc salatke do miseczek, posypac podprazonymi orzechami piniowymi.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz