poniedziałek, 28 maja 2018

Rabarbarowa mrozona herbata.



Piekna, sloneczna pogoda dotarla wreszcie i do nas. Jest goraco a ja ciesze sie jak dziecko, bo uwielbiam kiedy jest cieplo :) Uwielbiam siedziec na tarasie, sluchac spiewu ptakow, obserwowac jak rosna moje kwiaty i warzywa, grillowac i popijac mrozona herbate albo domowa lemoniade (ew. schlodzone wino:) Ponizej znajdziecie przepis na pyszna mrozona herbate z dodatkiem syropu z rabarbaru (przygotowana z rabarbaru z mojego ogrodka ;) Truskawki mozna pominac, dodalam je tylko po to, aby herbata miala ladny kolor. Goraco polecam :)



Rabarbarowa mrozona herbata
*inspiracja: Lisa Lemke "Sommerküche"

Skladniki na 4-6 porcji:
400 g rabarbaru
ew.100-200 g truskawek (dla koloru)
170 g cukru
400 ml wody
3 torebki herbaty Earl Grey
lod w kostkach

Rabrabar umyc, ew. obrac z wlokien, pokroic na kawalki. Przelozyc rabarbar do garnka (garnek nie moze byc z aluminium), dodac ew. truskawki, wsypac cukier, wlac wode i wlozyc torebki herbaty.

Zagotowac, przykryc garnek pokrywka i gotowac przez kilka minut a nastepnie wystudzic. Przetrzec powstala mase przez sitko.

Powstaly syrop wstawic do lodowki i porzadnie schlodzic. Przed podaniem wlac troche syropu do szklanek, dopelnic woda i wrzucic kostki lodu.

Rady:
* mozna tez przelac syrop do pojemnika na lod i zamrozic. Wtedy, kiedy tylko bedziemy mieli ochote, mozemy wyjac zamrozony syrop z lodowki i przygotowac pyszna mrozona herbate
* jesli przygotujemy mrozona herbate tylko z rabarbaru wowczas bedzie ona miala lekko pomaranczowy kolor. Jesli chcemy zeby mrozona herbata miala ladny kolor, dobrze jest dodac troche truskawek lub soku z malin






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz